cookie-og-privatlivspolitik
Det er gode tider i branchen, lyder det fra direktør Claus Ringtved, Ringtved A/S i Maribo.

2

Billeder

Det er gode tider i branchen, lyder det fra direktør Claus Ringtved, Ringtved A/S i Maribo.
Foto: Claus Hansen

Erhverv

Ordrerne står nærmest i kø

Travlheden i håndværkerbranchen gør det nogle gange nødvendigt at takke nej til en opgave,
selvom det er svært, lyder det fra Claus Ringtved.
09. maj 2021 kl. 07:42 Af Jesper Bøgh

- Det er gode tider i branchen. Det er der ingen tvivl om. Måske næsten for gode.

Sådan lyder det fra direktør Claus Ringtved, indehaver af Ringtved A/S i Maribo, der udfører byggeopgaver og totalentrepriser for private, erhverv, landbrug og det offentlige på hele Lolland-Falster, Sydsjælland og Møn.

Han er tredje generation, der viderefører familievirksomheden, der har eksisteret i mere end 70 år.

Alle steder er efterspørgslen stor.

- Vi må erkende, at der er længere ventetid på at få løst opgaver, end der har været tidligere. Det gælder for både private og det offentlige, fortæller Claus Ringtved og nævner, at virksomheden eksempelvis har vanskeligt ved at starte op på en større opgave for det offentlige om en måned eller to.

Annonce

- Lolland Kommune skal have bygget en specialbørnehave ved Blæsenborgskolen, hvor byggeriet skal i gang i uge 24. I normale tider ville vi have budt på den, men med det pres og den efterspørgsel, der er nu, så kan vi ikke nå det, fortæller Claus Ringtved.


Ærgerligt

Og det ærgrer ham.

- Det er ærgerligt, at vi må se opgaver gå vores næse forbi eller helt takke nej til. Det er jo slet ikke sådan, vi er indrettet, og det er også ærgerligt for de kunder, der må vente længere tid, end de har lyst til, slår han fast og understreger:

- Det skal bestemt ikke misforstås. Dette er jo en positiv tid for branchen og vores virksomhed. Det er fantastisk, at vi har så travlt. Det er bare næsten mere, end at vi kan følge med, siger han.

Så hvis en privatkunde retter en forespørgsel om renovering af 1. sal på huset, hvad siger du så?

Annonce

- Det er en fantastisk opgave, som vi gerne vil lave, men vi er på den anden side af sommerferien, før vi kan gå i gang. Det skal kunden være indstillet på. Inden det bliver os, er der også en proces forud, der handler om tilbudsgivning. Det er vigtigt, at projektet er beskrevet så konkret som muligt. Det betyder, at vi ikke skal bruge uforholdsmæssigt mange ressourcer på at give et præcist tilbud, fortæller Claus Ringtved.

Han peger også på, at kunderne som regel indhenter flere tilbud.

- Det er helt, som det skal være. Men med det aktivitetsniveau, der er nu, så kan vi bedre tillade os at vælge henvendelser fra, hvor vi kan se, at det vil være meget ressourcekrævende at lave et tilbud på en opgave, som vi ikke nødvendigvis får, siger han.

Ifølge Claus Ringtved er der også sket et skifte hos kunderne.

- Tidligere opererede vi ofte med et overslag på en pris. Men tendensen er nu mere i retning af, at der skal gives et konkret tilbud også på selv mindre opgaver. Det er mere ressourcekrævende, konstaterer han.

Annonce

Virksomheden kan i høj grad mærke, at der er fart på hussalget og i særdeleshed på sommerhussalget på Lolland-Falster.


Flere renoveringer

- Når der er gang i ejendomsmarkedet, så betyder det som regel også flere renoveringer og tilbygninger. Vi har en hel del henvendelser fra sommerhusejere, og det gælder i alle sommerhusområder på Lolland-Falster, fortæller Claus Ringtved.

Ringtved A/S varetager også forsikringssager.

- Vi skal også kunne rykke hurtigt på forsikringssager som indbrudssager, råd og svamp samt vandskader. Det sørger vi for, at vi har luft til taksere, siger han og nævner, at Ringtved normalt har mellem 10 og 20 ejerskiftesager om året.

- Men i øjeblikket har vi op mod 75-100 ejerskiftesager, så det er et godt billede på, hvor meget gang i boligmarkedet, der er, konstaterer Claus Ringtved, der samtidig slår fast, at virksomheden derfor også har plads til løbende at påtage sig mindre opgaver.

Annonce

Ringtved A/S har også en del renoveringsopgaver på kirker. Aktuelt er virksomheden i gang med at udskifte spån på tårntaget.

- Derudover har vi også budt og vundet renovering på domprovsteboligen i Maribo, hvor facaden skal kalkes, og vinduer skal males. På vandrehjemmet ved det gamle sygehus i Maribo skal vi lave kontorer. Desuden er vi også fortsat i gang med boliger for Bo- og Naboskab i Rødbyhavn, fortæller Claus Ringtved om bare nogle af de projekter, som virksomheden er involveret i.


Kompliceret byggeri

Sidstnævnte opgave består af en bygning med syv boliger, der er indrettet på en måde, så den ikke bare giver beboerne gode forhold - den er også optimeret i forhold til personalet.

Samtidig er boligerne sikret en lydisolering, så den ene beboers lyst til at høre høj musik ikke forstyrrer andre.

Der er tale om et forholdsvis kompliceret byggeri, der rummer sine udfordringer - som når "skorstene" til bygningens ventilation er muret op nede på jorden for derfor at blive hejst på plads i tagkonstruktionen.

Annonce

Det er især det seneste års tid, under Covid-19, at farten i branchen ifølge Claus Ringtved har taget fart.

- Vi havde også et fornuftigt aktivitetsniveau inden corona, men det hele har fået et gear mere. Set i bakspejlet var det ikke nødvendigt at fremrykke en masse offentlige investeringer, ligesom der heller ikke har været behov for håndværkerfradraget, konstaterer Claus Ringtved, der nævner ordet boble.

- Det er ikke til at sige, hvor vi ender. Tiderne lige nu ligner til forveksling tiden i 00'erne før finanskrisen, og vi glæder os over den efterspørgsel, der er lige nu, siger han.

Claus Ringtved får også en hel del henvendelser fra Sjælland.

- Vi får flere og flere henvendelser fra Sjælland, men vi takker gerne nej. Vi holder os til Lolland-Falster, hvor vi har masser at tage fat på, slår han fast.


Flere medarbejdere

Indtil videre giver Claus Ringtved dog udtryk for, at virksomheden har haft held med at rekruttere medarbejdere.

- Normalt er vi 28-30 medarbejdere. Men i øjeblikket er vi i niveauet 33-35, og med efterspørgslen på kvalificeret faglig arbejdskraft kan vi godt mærke et lønpres. Medarbejderne kan rent faktisk bare gå over til naboen, konstaterer han og nævner også Femern Bælt-projektet.

- Jeg kan godt frygte, at vi meget snart får endnu mere vanskeligt ved at få folk. Der er jo en vis prestige for nogle i at arbejde på Femern-projektet. Men vi går meget op i medarbejderpleje ved at arrangere noget socialt - altså når det ikke lige er corona-tider, siger Claus Ringtved, der også løbende har tre-fire lærlinge ansat.

Han er ikke bange for at kalde virksomheden for en succes, hvilket solide overskud i en årrække også vidner om.

- Vi har i mange år - også under finanskrisen - haft succes med at sprede vores aktiviteter indenfor forskellige typer af arbejder som tømrerarbejde, snedkerarbejde, murerarbejde, malerarbejde, totalentreprise og forsikringssager. Det har betydet, at vi også har haft fornuftigt med opgaver i nedgangstider, og det betyder også, at vi på værende tidspunkt kunne lave mere, end vi egentlig har mulighed for, konstaterer Claus Ringtved, der dog endnu en gang slår fast:

- Der er al mulig grund til at være glad og tilfreds, og det mærkes, at der er masser af optimisme på Lolland-Falster i øjeblikket...KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

AF: JOHN WENNERWALD

Boligmarkedet opvarmes 24. maj 2021 kl. 11.09

Annonce

ANNONCE