cookie-og-privatlivspolitik
Dansk Byggeri mener, at de lokale kommuner sagtens kan overlade flere opgaver på eksempelvis park- og vejområdet til private firmaer.
Dansk Byggeri mener, at de lokale kommuner sagtens kan overlade flere opgaver på eksempelvis park- og vejområdet til private firmaer.
Foto: Jan Knudsen

Erhverv

Plads til mere udlicitering på Lolland-Falster

Dansk Byggeri vil have endnu flere opgaver ud til private firmaer fra de lokal kommuner.
04. september 2018 kl. 15:30 Af Hans Gandrup

Annonce

Kommunerne på Lolland-Falster har over de seneste år generelt udliciteret flere opgaver i vej- og parkområdet. Det vil sige, at private virksomheder løser opgaverne frem for kommunerne selv.

De sidste ti år er den generelle udlicitering steget fra omkring 31 procent i 2007 til knap 44 procent i 2017.

Men formanden for Dansk Byggeri Lolland-Falster, Steen Koch Rasmussen, opfordrer Lolland og Guldborgsund kommuner til at lade endnu flere private virksomheder rydde sne og vedligeholde parker.

- Det vil gavne erhvervslivet i området og koste mindre, end hvis kommunerne selv udførte opgaverne, siger han med henvisning til en opgørelse fra Dansk Byggeri.

De private virksomheder har fået lidt travlere med at reparere veje og slå græs på Lolland-Falster. Guldborgsund Kommune udliciterede i 2017 knap 53 procent af de tekniske opgaver inden for vej- og park området, mens de private virksomheder udførte 34 procent af opgaverne i Lolland Kommune. En lille stigning i forhold til året før, viser tal fra Dansk Byggeri.

- Begge kommuner skal have ros for at udlicitere mere, men der er stadig plads til forbedring. Dansk Byggeri har et mål om, at kommunerne udliciterer mindst 70 procent af de tekniske opgaver, og det kan sagtens lade sig gøre med lidt politisk vilje, siger Steen Koch Rasmussen.

Lolland Kommune udfører selv to tredjedele af de tekniske opgaver. For eksempel på vejnettet, hvor kommunen vedligeholder 970 kilometer, mens firmaet NCC varetager de resterende 400 kilometer.

- Men der er ingen grund til at være så forsigtige med at lade private virksomheder udføre tekniske opgaver. Virksomhederne er meget professionelle og vant til at skulle levere en høj kvalitet i skarp konkurrere med andre virksomheder, siger Steen Koch Rasmussen.

Tal fra Dansk Byggeri viser angiveligt, at Lolland-Falster kunne spare 11,5 millioner kroner i alt, hvis kommunerne udliciterede 90 procent af driftsopgaverne.

- Hvis vi ser på resten af landet, er der vilje til udlicitering rigtig mange steder. Jeg kan kun opfodre kommunerne på Lolland-Falster til også at komme i gang. Der er masser af dygtige virksomheder, der står på spring, siger Steen Koch Rasmussen.

Læs meget mange flere erhvervsrelaterede artikler i det store tillæg i tirsdagens Folketidende.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

stormøde mellerm… 21. juli 2019 kl. 08.57

AF: JOHN WENNERWALD

AF: BJARKE ROSENKILDE

De kære konventioner. 11. juli 2019 kl. 15.26

AF: MARTIN WOUTERS

cykelbro, lille ekstra ø og… 08. juli 2019 kl. 09.07

AF: JOHN WENNERWALD

Fattigdomsgrænsen genindføres 07. juli 2019 kl. 22.38

AF: BJARKE ROSENKILDE

Sandheden er ilde hørt 07. juli 2019 kl. 16.31

Annonce