cookie-og-privatlivspolitik

Foto: Anders Knudsen/arkiv

Erhverv

Refas overskud faldt sidste år

Affalds- og energiselskabet kom dog ud af 2018 med et overskud på godt 1,9 millioner kroner.
15. maj 2019 kl. 08:03 Af Jakob Poulsen

Annonce

Der er stadig penge i affald, mange penge. Men for det lokale fælleskommunale affalds- og energiselskab Refa blev slutresultatet på bundlinjen i 2018 ikke ligeså prangende som året før.

Refa har for kort tid siden udsendt sin årsberetning, og her kan man blandt andet læse, at resultatet for hele koncernen i 2018 blev et overskud på lige godt 1,9 millioner kroner.

Et resultat, som ligger noget fra 2017-resultatet, der viste et plus på godt 17,1 millioner kroner, og det endda selvom nettoomsætningen i 2018 var knapt fem millioner kroner højere end i 2017.

Forklaringen på forskellen skal blandt andet findes i højere produktionsomkostninger og større hensættelser til retablering af deponier.

Refa-koncernen er dog stadig solidt økonomisk polstret med en egenkapital på knapt 151,2 millioner kroner, hvilket faktisk er en smule bedre end i 2017, hvor egenkapitalen var på 148,3 millioner.

Årsberetningen viser også, at borgerne på Lolland-Falster enten har øget deres forbrug af glas og metal ganske meget eller er blevet en del bedre til at aflevere det til genbrug.
Mængden af glas og metal, som borgerne har afleveret til Refa steg nemlig med ikke mindre end 800 tons i 2018 i forhold til året før. I alt blev der indsamlet 2.930.000 kilo – altså næsten 3.000 tons.

Derimod indsamler Refa endnu ikke plastaffald fra de lokale husstande.
- Plastaffald findes i mange typer, kvaliteter og farver. Af samme grund er det også svært at sortere. Hvis sorteringen ikke er tilstrækkeligt ren, er det indsamlede plastaffald også svært at genanvende. Plastaffald er kort sagt en udfordring.

- Af samme grund indsamler Refa ikke plastik fra husstandene, før der er sikkerhed for, at materialet faktisk kan genanvendes, og teknologien til at sortere de mange plasttyper og farver er til rådighed.

- I stedet kan kunderne på Lolland-Falster sortere plastik på genbrugspladserne . Her modtager vi plastaffald i 10 forskellige fraktioner, som alle kan afsættes til genanvendelse, skriver Refa i årsrapporten.

Refa beskæftiger sig som bekendt ikke kun med genanvendelse af affald, men også med affaldsforbrænding, som omsættes til el og fjernvarme.

Til efteråret ventes produktionen af el og varme ifølge årsberetningen af blive mere effektiv, når Refa efter planen tager et nyt røggaskondenserings-anlæg til 35 millioner kroner i brug på værket i Nykøbing.

Det vil ifølge Refa øge værkets fjernvarmekapacitet med 25 procent. Samtidig vil man kunne nedlægge den ene af værkets tre ovne og stadig opretholde energiproduktionen.
- Alt, hvad Refa gør, skal give mening i forhold til miljø og økonomi. Det gælder både indsamling af genanvendeligt affald og energiudnyttelse af forbrændingsegnet affald. For Refa handler det om ansvarlighed, bæredygtighed og sund fornuft, siger direktør Mette Suhr Stoffregen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Oprydning efter brystkræftsskandale 13. oktober 2019 kl. 20.51

AF: BJARKE ROSENKILDE

Narrens vise. 10. oktober 2019 kl. 16.29
Nu må Digelauget stoppe vanviddet 09. oktober 2019 kl. 10.42

AF: BJARKE ROSENKILDE

Blåpandet stram udlændinge politik 08. oktober 2019 kl. 15.54

AF: JOHN WENNERWALD

Eget vikarbureau 06. oktober 2019 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

EU og det besværlige demokrati. 02. oktober 2019 kl. 15.47

Annonce