Annonce
Erhverv

Regionen får fire erhvervsklynger

Erhvervsklyngerne skal styrke samarbejde om innovation og videndeling mellem forskningsinstitutioner og virksomhederne, blandt andet inden for life science, hvor Region Sjælland står stærkt med virksomheder som Novo Nordisk. Foto: Mik Eskestad/Polfoto/Arkiv

Region Sjælland får nu fire viden- og erhvervsklynger efter at være forbigået i første omgang.

Det vakte opsigt, da Uddannelses- og Forskningsministeriet for cirka et år siden præsenterede 14 viden- og erhvervsklynger fordelt over Danmark. Altså lige bortset fra Sjælland, som var blevet fuldstændig glemt.

Det blev voldsomt kritiseret fra flere sider, og nu har Region Sjælland så fået fire viden- og erhvervsklynger. En alliance af kommuner, Region Sjælland, RUC og Erhvervshus Sjælland har presset på for at få erhvervsklynger til Region Sjælland, og resultatet er, at regionen nu skal huse fire erhvervsklynger inden for områder, hvor regionen står stærkt erhvervsmæssigt.

De fire nye erhvervsklynger skal udvikle erhvervslivet inden for byggeri, cleantech, life science og fødevarer. Det giver regionens virksomheder nye muligheder inden for innovation, nye teknologier, netværk med ligestillede og samarbejde med vidensinstitutioner i hele Danmark.

- Først og fremmest er det rart, at Region Sjælland bliver en del af klyngestrukturen. Men vigtigst er det, at klyngerne vil bidrage til at skabe vækst i virksomheder i Region Sjælland. Klyngerne vil også bringe virksomheder fra Region Sjælland tættere på nationale og internationale netværk, og de muligheder skal man ikke undervurdere, påpeger Mads Váczy Kragh, direktør i Erhvervshus Sjælland, som har koordineret indsatsen for at få erhvervsklynger til Region Sjælland.

Konstruktivt samarbejde

Da det stod klart, at ingen klynger blev etableret i Sjællandsregionen, fandt kommunerne, regionen og erhvervshuset hurtigt sammen for at finde en løsning. I dialog med RUC, Sjællands Udviklingsalliance og Uddannelses- og Forskningsministeriet fandt man sammen for at sikre etablering af klynger i Sjællandsregionen.

- At fire erhvervsklynger bliver etableret i regionen, er en sejr for det konstruktive samarbejde. Det viser, at når så mange relevante parter går sammen om et fælles mål, så kommer der bevægelse i tingene, fortæller Niels Hörup, borgmester i Solrød Kommune og formand for KKR Sjælland, som er et samarbejde mellem kommunerne i regionen.

De fire klynger, cleantech, life science, fødevarer og bygge- og anlæg, er medfinansieret af regionens kommuner. Region Sjælland bidrager til finansieringen af life science-klyngen. Herudover har Uddannelsesministeriet lavet et udbud for klyngerne i Danmark, som er fokuseret på aktiviteter i Region Sjælland.

- Som øverst ansvarlig for sygehusene og sundhedsområdet har det været naturligt at støtte op om særligt klyngedannelsen omkring life science og sundhed, hvor vi både har en meget stor produktion af medicin bl.a. hos Novo Nordisk, Lundbeck og Pharmacosmos, en stor gruppe af virksomheder inden for medico og hjælpemidler, men også højt specialiserede sygehuse med stor innovativ kapacitet, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S).

Artiklen fortsætter efter annoncen

Adgang til forskning

Erhvervsklynger skaber og udbreder viden. Det er baggrunden for, at Roskilde Universitet engagerede sig i arbejdet for at trække klynger til Region Sjælland.

- Det er betydningsfuldt for os på Roskilde Universitet at bidrage med viden til det omgivende samfund. Erhvervsklyngerne er en god platform til samarbejde på tværs, så forskningen kan komme regionens virksomheder til gavn så direkte som muligt, siger RUC's rektor Hanne Leth Andersen.

Den fysiske tilstedeværelse af klyngerne gør virksomhedernes adgang til klyngerne nemmere, og det har betydning for virksomhedernes muligheder, forklarer Mads Váczy Kragh.

- Det er velkendt, at tættere erhvervsnetværk, samarbejde med vidensinstitutioner og innovationsprojekter er med til at styrke konkurrencekraften i dansk erhvervsliv. De nye klyngeplaceringer øger tilgængeligheden for virksomhederne og skærper klyngeorganisationernes blik for de sjællandske virksomheder, siger han.

  • Erhvervsklyngerne skal styrke samarbejde om innovation og videndeling mellem forskningsinstitutioner og virksomhederne, blandt andet inden for life science, hvor Region Sjælland står stærkt med virksomheder som Novo Nordisk. Foto: Mik Eskestad/Polfoto/Arkiv
Annonce
Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Annonce
Annonce
112

Tre anholdt i Gedser: Narkohund opsnusede kokain

Guldborgsund

Ekstremt vejr koster kommune mindst 24 millioner kroner

Lolland

Dinosaur-lorte under lup: Evolutionsmuseet udstiller forstenede fækalier

Indland

Medicinrådet anbefaler medicin til behandling af uhelbredelig brystkræft

Maribo

Sygdomsforløb satte gang i butiksdrøm: Nu har han slået døren op

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

112

Område ved fjord afspærret efter fund i vandet

Sport

NFH dummer sig gevaldigt i Sønderjyske - under maksimalt pres nu

Sport

Skuffet Wulff efter nederlag: - Fatter slet ikke at vi kan tabe den kamp

Maribo

Flytter butik væk fra Rødby: Men åbner i Maribo

Indland

Vil du også gøre det? Seks ud af 10 vil sætte hveder på bordet

Lolland

Gør dig klar: Her sætter de prisen ned på brændstof

112

Stoppet på trehjulet knallert på motorvejstilkørsel

Guldborgsund

Millliondyrt projekt i gang: Skal forvandle 250 kvm

Guldborgsund

Se billederne: Hundredvis dukkede op til 125-års jubilæum

Udland

Biden underskriver Ukraine-pakke og lover nye sendinger straks

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

"På røven i Nakskov"? - Det kan man godt glemme alt om

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Indland

Myndighederne jubler: Snart er det slut

Guldborgsund

Nyt udvalg: Færre skal være afhængig af pendling

Lolland

Store Lalandia-planer: Udvider for at udnytte potentialet

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase