cookie-og-privatlivspolitik
Under corona har SAS mistet mange passagerer. En del er vendt tilbage - men nye virusvarianter truer comebacket. (Arkivfoto).
Under corona har SAS mistet mange passagerer. En del er vendt tilbage - men nye virusvarianter truer comebacket. (Arkivfoto).
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Erhverv

SAS firdobler passagertal - men nye coronavarianter truer

Nye coronavirusvarianter gør ifølge SAS' topchef, at fremtiden fortsat er usikker, siger han efter trafiktal.
07. december 2021 kl. 11:21 Af Ritzau

Selv om luftfartsselskabet SAS tæt på firdoblede antallet af passagerer i november, er der stadig et stykke vej til niveauet inden corona.

I november fløj cirka 1,3 millioner passagerer med SAS. Det viser de nyeste trafiktal fra luftfartsselskabet, der er offentliggjort tirsdag.

Samme måned sidste år havde SAS 331.000 passagerer. I november 2019 - året inden corona ramte - var der 2,4 millioner passagerer.

Luftfartsbranchen har været særdeles hårdt ramt af pandemien, hvor restriktioner har holdt verdens fly parkeret på jorden.

Ifølge topchef Anko van der Werff har SAS de seneste måneder set en gradvis stigende efterspørgsel, i takt med at restriktionerne er lettet.

Annonce

- Efterspørgslen og billetsalget har stabiliseret sig inden vinter, som generelt er en langsom periode.

- Men med nye versioner af coronavirusset, der spredes over hele kloden, er fremtiden fortsat usikker, siger han i en pressemeddelelse.

Ifølge aktieanalysechef Jacob Pedersen, Sydbank, er Omikron-varianten potentielt et kæmpe problem for SAS og resten af branchen.

- Vi ved ikke præcis, hvor det lander. Men vi kan se, at der bliver indført nye restriktioner, siger han.

Samtidig peger tal fra rejsesøgemaskinen Momondo på, at søgningen på rejser falder, og det er en potentiel maveplasker for industrien, vurderer Jacob Pedersen.

Annonce

- Vi må håbe, at vaccinerne virker. I så fald vil det bare være en kortvarig afsporing og give mulighed for, at man ret hurtigt kan komme tilbage på den rigtige vej igen.

- Men det er virkelig en usikkerhed for industrien, siger han.

SAS har under krisen præsenteret et rekordstort underskud i milliardklassen og fyret 5000 personer, hvilket svarer til knap halvdelen af de ansatte.

Ejerne - der tæller den danske og svenske stat - har også måttet skyde milliarder ind i selskabet.

Også Norwegian har været presset under corona, hvor det norske selskab blev sendt ud i et stormvejr.

Annonce

Allerede inden krisen var selskabet økonomisk udfordret efter en årrække med stor vækst, som blev finansieret af lånte penge.

Derfor ramte de manglende passagerer under corona særdeles hårdt, men en række investorer spyttede flere penge i kassen.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE