cookie-og-privatlivspolitik
Hungeren efter nybyggede boliger - som her i Aalborg - er ved at aftage, og derfor vurderer Dansk Byggeri, at jobvæksten i byggebranchen meget vel kan løje af det kommende år. (arkivfoto)
Hungeren efter nybyggede boliger - som her i Aalborg - er ved at aftage, og derfor vurderer Dansk Byggeri, at jobvæksten i byggebranchen meget vel kan løje af det kommende år. (arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Erhverv

Sidste udskænkning: Jobfest i byggeriet ebber ud

Beskæftigelsen i byggeriet vokser, men både Dansk Byggeri og Dansk Industri ser mørke skyer i horisonten.
17. april 2019 kl. 11:09 Af /ritzau/

Annonce

Den danske byggebranche får meget ud af det økonomiske opsving, og beskæftigelsen voksede igen fra starten af 2019.

Siden nytår er 2400 flere kommet i arbejde i byggeriet, og dermed er beskæftigelsen på sit højeste niveau i omkring 11 år. Alligevel begynder Dansk Byggeri og Dansk Industri at tale om en opbremsning i byggeriets jobfest.

I en analyse skriver Dansk Byggeris cheføkonom, Bo Sandberg, at efter en række år med mellem tre til fire procent flere job i byggebranchen, forventes 2019 at byde på en halvering af den vækst.

Det svarer til knap 3000 flere job på et helt år - lidt over, hvad der blev skabt alene i årets første tre måneder.

- Træerne vokser ikke ind i himlen. Det gør byggekranerne heller ikke. Vi forventer, at når vi kommer et par kvartaler længere frem, vil vi se en mere flad vækstkurve, siger han.

Efterspørgslen i byggeriet har groft sagt tre ben. Den største motor er husholdningernes appetit på renoveringer.

Herudover er der offentlige anlægsprojekter såsom metrobyggeri eller lignende og byggeri af nye boliger, når der er efterspørgsel efter dem.

- Vi tror, at boligbyggeriet er ved at nå toppen. Vej- og baneprojekterne fylder også mindre i beskæftigelsen end tidligere, siger Bo Sandberg.

- De private husholdninger er nok det stabile element inden for bygge- og anlægsbranchen. Hele renoveringsmarkedet udgør en solid rugbrødsbund.

- Så længe beskæftigelsen er høj, renten er lav og høje disponible indkomster hos befolkningen, vil der blive brugt penge på at renovere boliger.

Dansk Industri spår også, at "farten i byggeriet vil aftage lidt." Det skriver chefkonsulent Rikke Lysberg Bernbom i en analyse.

Hun mener også, at manglen på kvalificeret arbejdskraft kan blive et potentielt problem.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Børn skal have en tryg… 26. januar 2021 kl. 20.14

AF: PER HØYEM

Et meget frisk pust 26. januar 2021 kl. 10.18

AF: J. HANSEN

Teknisk udvalg straffer… 25. januar 2021 kl. 10.46

AF: JOHN WENNERWALD

Et frisk pust 24. januar 2021 kl. 22.49

AF: RANDI HANSEN

afhentning af affald 23. januar 2021 kl. 22.58

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

Annonce