cookie-og-privatlivspolitik
Skorstensfejeren skal attestere ansøgningen om skrotpræmie.

2

Billeder

Skorstensfejeren skal attestere ansøgningen om skrotpræmie.
Foto: Claus Hansen

Erhverv

Skorstensfejere venter travlhed med ovn-præmie

Det er nu, man skal søge om skrotningspræmie til gamle brændeovne
08. februar 2019 kl. 15:40 Af Hans Gandrup

Annonce

- Jeg er sikker på, at der bliver travlt både hos brændeovnsforhandlere og hos skorstensfejere. Ikke mindst her i landsdelen.

Det fastslår Jesper Hviid Kjær, skorstensfejermester i Nørre Alslev og formand for brancheforeningen her i området, efter at ministeren nu har sat sin underskrift på en ny skrotningsordning for gamle brændeovne.

Hvis man har en brændeovn fra 1994 eller tidligere, kan man nu få en præmie på 2.000 kroner for at skrotte den.

- Ordningen vil givet blive efterspurgt her på Lolland-Falster. Vi er et område med rigtigt mange brændeovne - både i helårshuse og i fritidshuse - og vi er også et område, hvor vi vurderer, at der er mange brændeovne af ældre dato. Her er der også en betragtelig miljømæssig gevinst - udover bedre økonomi for boligejeren - ved at få de gamle ovne skiftet ud med nye med bedre forbrænding, siger Jesper Hviid Kjær.

Det er ham og hans fem skorstensfejer-kolleger fra Lolland og Guldbogsund Kommuner, der skal stå for opgaven med at attestere, at betingelserne for at få skrotningspræmien er opfyldt.

Det betyder for eksempel, at den gamle brændeovn, der søges om skrotpræmie til, skal have været lovligt tilsluttet i boligen pr. 1. december sidste år. Man kan altså ikke få skrotpræmie for en gammel brændeovn, der står i udhuset ....

- Der vil selvfølgelig kunne være situationer, hvor folk får en skrotningspræmie for en brændeovn, som ganske vist er tilsluttet, men som de faktisk ikke har brugt længe. I den situation er gevinsten samfundsmæssigt og miljømæssigt nærmest ikke-eksisterende. Men jeg tror på, at man i langt de fleste tilfælde vil se, at folk køber en ny brændeovn. Og præmien på de 2.000 kroner kan måske være det "puf", der skal til, for at man får investeret i nyt og bedre. Til gavn for alle parter, siger Jesper Hviid Kjær.

Ordningen med skrotpræmien gælder til udgangen af 2020 - eller til puljen med penge er brugt. Der er afsat 46 millioner kroner svarende til, at der er skrotpræmie til 20.000 gamle brændeovne.

Pengene fordeles efter "først-til-mølle"-princippet.

Man ansøger ved at gå ind på Miljøministeriets hjemmeside mst.dk. Derefter skal man kontakte sin skorstensfejer for at få godkendt skrotningsbeviset. Det koster 215 kroner. Efter endt behandling udbetales præmien så. I alt 2.215 kroner skattefrit. Efter honorar til skorstensfejer er der altså 2.000 kroner til brændeovnsejeren selv.

- Den fornyelse af skrotningspræmien, som nu er klar, har rumlet nogen tid. Derfor tror jeg også, at der er nogle, som har villet vente og se tiden an, før de investerede i nyt. Så det kan også være med til at sætte gang i salget af nye brændeovne nu, siger Jesper Hviid Kjær.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vi opretter eget vikarbureau 21. april 2019 kl. 22.43

AF: FÆLLESRÅDET FOR SAKSKØBING OG OMEGN

Stop udvidelsen af… 18. april 2019 kl. 09.25

AF: TOM AHLQVIST

Guldborgsund kommuneplan 2019-2031 17. april 2019 kl. 10.06

AF: MARTIN WOUTERS

Hvorfor forvaltes landets… 15. april 2019 kl. 20.15

AF: JOHN WENNERWALD

Mette F. står fast 14. april 2019 kl. 19.43

AF: BO BRIKS RICHARDT

Kasper Rougs troværdighed 10. april 2019 kl. 17.28

Annonce