cookie-og-privatlivspolitik
Bureauleder i DanCenter på Marielyst Maibritt Sørensen melder om stigende efterspørgsel på leje af sommerhuse.

2

Billeder

Bureauleder i DanCenter på Marielyst Maibritt Sørensen melder om stigende efterspørgsel på leje af sommerhuse.
Foto: Anders Knudsen

Erhverv

Sommerhusudlejning er i høj kurs

DanCenter i Marielyst efterspørger langt flere sommerhuse til udlejning.
12. september 2021 kl. 06:53 Af Jesper Bøgh

Der er godt gang i branchen for udlejning af sommerhuse.

Det var der før coronakrisen, hvor 2019 var rekord i branchen på Lolland-Falster - og det er der stadig, hvor coronapademien har medført endnu større efterspørgsel på leje af sommerhus.

Det vurderer Majbritt Sørensen, bureauleder i DanCenter i Marielyst.

- Corona har for mange danskere betydet et øget behov for at komme ud i naturen. Derfor har vi også det seneste halvandet år haft mange gæster fra Nordsjælland og hovedstadsområdet, der havde brug for at komme ud, hvor der er luft og natur. Det er der på Lolland-Falster, lyder det fra Majbritt Sørensen, der har set på indekstallene over antal udlejningsuger de senere år.

Med udgangspunkt i, at rekordåret 2019 svarer til indeks 100 hos DanCenter i Marielyst, så landede 2020 på indeks 129,8, mens 2021 til og med juli måned ligger på indeks 147,5.

Annonce

- Derfor ser det ud til, at vi i år igen opnår rekord. Det er faktisk helt vildt. Det betyder, at vores sæson nu løber over otte-ni måneder. I hvert fald fra påske til efterårsferien, fortæller Majbritt Sørensen, der de seneste år har haft tæt på det samme antal sommerhuse til udlejning til rådighed.

- Vi har i øjeblikket cirka 300 udlejningshuse, og i højsæsonsugerne ville vi kunne udleje 100 flere sommerhuse. Så stor er efterspørgslen, vurderer hun.


Fart på sommerhussalg

Den store salgsaktivitet på markedet for sommerhuse, der især under coronakrisen har taget fart, har også påvirket udlejningsbranchen.

- Sommerhusejere, der har haft sommerhus i 10-15 år, har måske vurderet, at det var et godt tidspunkt at sælge på. Det har betydet, at der er en del sommerhuse med nye ejere, som endnu ikke ønsker at leje ud, men på trods af det, har vi bibeholdt og endda i mindre grad udvidet vores samlede portefølje, konstaterer Majbritt Sørensen, der mener, at det kan hænge sammen med fordelene ved at udleje.


Fradrag for udlejning

I 2020 blev det skattefrie bundfradrag på at udleje sommerhus hævet til 60.000 kroner om året. På nuværende tidspunkt er fradraget 42.700.

Annonce

- Der kan være god økonomi i at leje sit sommerhus ud, især hvis man er parat til at afgive nogle uger til udlejning i juli og august. Og netop i de uger er der virkelig stor efterspørgsel, så er der meget tæt på garanti for udlejning, påpeger Majbritt Sørensen.

Det seneste halvandet år under pandemien har det primært været danske gæster, der har booket sommerhusene.

De udenlandske turister er blevet hjemme - og det samme har været tilfældet for danskerne, der så har efterspurgt ferie i Danmark i stor stil.

- I år har vi haft fuldt booket fra midten af juni og indtil sidst i august. Det er som om, at højsæsonen er blevet udvidet. I august havde vi stadig en hel del danskere i sommerhusene, mens tyskerne også fyldte godt op. Når vi lægger et nyt sommerhus ud til udlejning, så bliver det udlejet indenfor 48 timer. Det går rasende hurtigt, og i nogle tilfælde booker gæsterne selv uden billeder af huset, fortæller Majbritt Sørensen.


Populær skuldersæson

Udover at højsæsonen er blevet længere, så er skuldersæsonerne - altså forår og efterår - også blevet populære.

Annonce

- Vi har ikke udsolgt i de perioder, men der er større belægning end tidligere, hvilket vores indekstal også viser. Det viser også, at potentialet for netop skuldersæsonerne er til stede. Det er i den forbindelse vigtigt, at turisme- og oplevelseserhvervet også har åbent, hvis det potentiale skal udnyttes, vurderer Majbritt Sørensen.

Med udsigten til et 2022, hvor både danske og udenlandske turister må forventes af have udlængsel, så tror Majbritt Sørensen fortsat på stor efterspørgsel på udlejning af sommerhuse.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vores tyske gæster vender tilbage i stor stil. Der er mange tyske turister, der har tradition for at holde ferie hvert år samme sted. Derudover har de danske turister i høj grad fået øjnene op for Lolland-Falster. Vi har under corona haft mange danskere, der besøgte landsdelen for første gang, og de ser på landsdelen som noget eksotisk. Jeg tror på, at en del af dem vil vende tilbage, lyder det fra Majbritt Sørensen, der derfor vurderer, at der næste år kan blive konkurrence mellem de danske og tyske turister i forhold til overhovedet at kunne leje et sommerhus.


Vigtig omsætning

Derfor lyder opfordringen fra bureaulederen, at man som sommerhusejer overvejer muligheden for at leje ud blandt andet med argumentet om, at det er vigtigt for området.

- For hvert sommerhus vi kunne leje ud, men som vi må sige nej til, fordi vi har fuldt booket, betyder potentielt tabt omsætning i områdets restauranter og oplevelseserhverv. Omvendt jo mere aktivitet, jo mere omsætning skabes der i lokalområdet. Vi vil gerne bidrage til at honorere gæsternes ønsker om at holde ferie i vores område, slår Majbritt Sørensen fast og giver udtryk for, at vi ikke har set toppen endnu.

Annonce

- Selvom vi i 2021 må forvente at slå udlejningsrekord, så tror jeg på, at vi de kommende år kan udleje endnu flere sommerhuse. Vi har i hvert fald et godt udgangspunkt og gode konkurrenceparametre, siger hun og remser op:

- Vi har unik natur, masser af knowhow, vi er gode til at sælge attraktionerne til den rigtige pris, vi har rent og pænt og så er Lolland-Falster en tryg feriedestination, lyder det fra Majbritt Sørensen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Farvel Mutti 26. september 2021 kl. 23.05

AF: MOGENS H CHRISTENSEN

Borgmesteren er nede 24. september 2021 kl. 13.46

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

Annonce

ANNONCE