cookie-og-privatlivspolitik
Nykøbing kan glæde sig over, at der er færre tomme butikker i centrum nu, end der var i 2019 før corona.
Nykøbing kan glæde sig over, at der er færre tomme butikker i centrum nu, end der var i 2019 før corona.
Foto: Anders Knudsen

Erhverv

Succes for kamp mod tomme butikker

Mange flere aktiviteter i Nykøbings bymidte samt både flere turister og lokale kunder giver optimisme i detailhandel.
08. november 2021 kl. 09:25 Af Hans Gandrup

NYKØBING Corona-nedlukninger, nethandel og butikscentre.

Der er årsager nok til, at den mere traditionelle detailhandel også i Nykøbings bymidte kan føle sig klemt - men der er bestemt også grund til optimisme.

Det går faktisk ganske godt for mange af byens butikker. Både her og nu og set i et lidt længere perspektiv.

- Vi har netop kigget lidt nærmere på udlejningen af butikslokaler i den centrale del af Nykøbing på hovedstrøgene. Her kan man konstatere, at der er færre tomme butikker nu, end der var for to år siden. Trods corona-nedlukninger med mere. Mere præcist er der 12 tomme butikker færre nu, forklarer André Andersen, erhvervs- og citychef i "Vores Nykøbing".


Langt mere liv

- Tingene kommer ikke af sig selv. Det er særdeles positivt, at vi har succes med at holde liv i et alsidigt butiksliv i centrum. Men der er også skruet markant op for indsatsen for netop at skabe liv og interesse for at komme i bymidten og forretningerne - både for turister og lokale, siger André Andersen.

Annonce

En række forskellige aktiviteter og arrangementer har sat og sætter deres præg på Nykøbings centrum. I langt højere grad nu end for nogle år tilbage. I 2016 havde man eksempelvis 29 dage med aktiviteter. Nu er det 131.

- Vi fik i lighed med mange andre byer også en særlig støtte fra kommunen i forbindelse med corona-restriktionerne, og det gav nogle tiltrængte ekstra "muskler". Vi fik 1,7 millioner kroner, som er brugt til markedsføring og aktiviteter. Det har bestemt haft en effekt, siger André Andersen.


Opbakning

Et af omdrejningspunkterne i markedsføringen har været en opfordring til netop at støtte det lokale butiksliv, så man også har en aktiv bymidte i fremtiden.

- Jeg indrømmer, at jeg personligt måske var lidt betænkelig for, om det nu kom til at lyde sådan lidt "jammer-agtigt". Men borgerne har støttet og taget godt imod budskabet. Det er vi selvfølgelig uhyre glade for. For det er et væsentligt budskab: Butikslivet giver lokale arbejdspladser, forretningerne er en forudsætning for, at vi har en attraktiv by for dem, der bor her - og for at få ny bosætning, påpeger citychefen.


Turist-trængsel

Men også gæsterne er uhyre afgørende for handelslivet og stærkt medvirkende til, at man altså ikke alene har kunnet undgå yderligere butiksdød i centrum, men også fået fyldt ud i nogle "tomme huller". Turister er der i øvrigt mange af fortsat.

Annonce

- Meldingerne er, at der er godt belagt på Marielyst i feriehusene stadig. Og fra butikkerne hører jeg også om mange turister her langt ind i efteråret. Sommeren var også på det felt fin for byen. Turisterne er generelt vigtige for detailhandelen i Nykøbing, understreger André Andersen.

Hos eksempelvis Intersport på gågaden bekræfter Ricky Midtgaard, at der er mange turister og kunder i byen fortsat.

- Og så ser vi selvfølgelig frem til jul og til at sælge udstyr til skiferie, som bliver meget efterspurgt i år, siger han.


Jyske Bank-lokaler

Den positive stemning gælder også udsigterne til genudlejning. Centralt på hjørnet af Skolegade-Jernbanegade ligger i øjeblikket Jyske Bank.

Banken har ifølge afdelingsdirektør Susan Søgren sidste dag på adressen 12. november. 15. november samler man aktiviteterne i Toldbodgade ved havnen, hvor man hidtil har haft erhvervsafdeling.

Annonce

Lejemålet i Jernbanegade løber et halvt års tid endnu. Men Odd Fellow-logen, der ejer ejendommen, er allerede i gang med at finde ny lejer eller lejere, oplyser logens kasserer Thomas Urfeldt.

Man har allieret sig med Nordicals (tidligere Nybolig Erhverv) for at få udlejet. Og herfra er der absolut positive signaler, selv om der er tale om et meget stort lejemål. I øvrigt med en husleje over 1,2 millioner kroner.


Butikskæder

- Der er generelt god interesse for butikslokaler i Nykøbings bymidte. Det har vi kunnet se nogle år. Det er en attraktiv handelsby med et stort opland, siger Sonny Raunholt Johansen fra Nordicals.

Han har i en årrække beskæftiget sig med erhvervsudlejning og salg i Nykøbing.

- Jeg er ikke bekymret for butikslivet i Nykøbing. Det skal nok klare sig, og vi har også kunnet se, at man er styret fri af butiksdød i det omfang, man desværre ser andre steder, tilføjer han.

Annonce

Konkret gælder det altså fremtiden for de nuværende Jyske Bank-lokaler.

Der er over 1.400 kvadratmeter fordelt på stueplan - de egentlige forretningslokaler - kælder og førstesal.

- Vi har kun haft ejendommen nogle uger og skyndte os at få lejemålet slået op også for lige at lodde stemningen. Det har bestemt været positivt meget hurtigt. Lige nu er vi i nærmere dialog med to potentielle lejere. Dels en detailbutik og dels i café/restaurant-branchen. For begges vedkommende er der tale om kæde-forretninger. Et lejemål af den størrelse er ikke umiddelbart aktuelt for en, der skal til at åbne butik, påpeger Nordicals-mægleren.

Men under alle omstændigheder regner han altså ikke med, at banklokalerne kommer til at stå tomme hen ret længe.


Midtpunktet

Lige på den anden side af Skolegade er der også nye tider på vej.

Annonce

Ejeren af Midtpunktet, Robert Bruun, har endnu ikke truffet endelig beslutning om fremtiden.

Men det er stadig meget sandsynligt, at en del af førstesalen bliver bygget om til lejligheder.

Paw Sko rykker formentlig ud i starten af 2022.

- Jeg vil gerne bibeholde en del af førstesalen til butik - eller mere sandsynligt liberalt erhverv - og så bygge nogle lejligheder i øvrigt. Hvad angår planerne for butiksarealet i stueplan ud mod Skolegade, er jeg stadig i dialog med myndighederne om mulighederne for ombygning til café/restaurant, siger Robert Bruun.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE