Annonce
Erhverv

Syv års grøn jobfest på Lolland-Falster

Fremtidens vækst- og beskæftigelsespotentiale ligger inden for det grønne, vurderer direktør Mads Váczy Kragh fra Erhvervshus Sjælland. Foto: Erhvervshus Sjælland

Lolland-Falster står foran en bølge af nye grønne job både i virksomheder med grønne ydelser og produkter men også blandt de udførende håndværkere.

Andelen af grønne job er gennem flere år steget kraftigt i Region Sjælland og ikke mindst på Lolland-Falster.

De seneste syv år er beskæftigelsen i regionen generelt steget med seks procent, men ser man på grønne job er stigningen hele 30 procent, fremgår det af tal for Erhvervsstyrelsen.

- Den forskel giver et vigtigt fingerpeg om, hvor fremtidens vækst- og beskæftigelsespotentiale ligger, fortæller direktør Mads Váczy Kragh fra Erhvervshus Sjælland.

- Den grønne beskæftigelse fylder altså markant mere i dag end for syv år siden, og den massive fremgang viser en vigtig vej for virksomheder på Lolland-Falster. Når vi kobler det med den store fokus, der er på grønne løsninger globalt set, og de mange virksomheder med innovative grønne løsninger i hele Region Sjælland, så er det et reelt potentiale, siger han.

Grønne job vil her sige job i brancher, der arbejder med miljøbeskyttelse eller ressourcebesparelse. Men reelt set når den grønne bølge i dag langt flere virksomheder og brancher, siger han.

- Hånden på hjertet. Håndværksvirksomheder er reelt de udførende på en lang række grønne aktiviteter. Ofte er håndværkere rådgivere for eksempelvis private, der vil bo mere bæredygtigt og spare penge ved at installere de grønne teknologier. Derfor giver det store fokus på bæredygtighed nogle meget interessante muligheder for udførende håndværkere, siger Mads Váczy Kragh.

Sammen med Business Lolland-Falster arbejder Erhvervshus Sjælland for, at Lolland-Falsters små og mellemstore virksomheder bidrager til den grønne omstilling og får mest muligt ud af den voksende indenlandske og internationale efterspørgsel efter grønne løsninger.

Det sker blandt andet i projektet Green Change Zealand, som skal sikre, at grøn omstilling og en solid forretning går hånd i hånd for små og mellemstore virksomheder.

SMV'erne har ideerne

Mads Váczy Kragh peger på, at al erfaring viser, at det netop ikke er de store energivirksomheder eller industrilokomotiver, der skaber fremtidens energi- og klimateknologier. SMV'erne derimod har ofte både motivationen og ideerne til at skabe ny teknologi og løsninger, der fremmer den grønne omstilling.

- Byggeriet er en af Lolland-Falsters styrker. Jeg vil sige, at vi næsten kun kan undervurdere den betydning, iværksættere og SMV'er i blandt andet håndværksfagene får, når det kommer til at få implementeret løsningerne på den globale klimakrise. Lolland-Falster har blandt andre virksomheder som SEW North Filtration, Nordic Air Filtration, REFA og andre, som igennem mange år har arbejdet med teknologier og produkter, der hver især spiller en rolle, når klima og miljøudfordringer skal adresseres, for slet ikke at tale om de mange satsninger på solenergi og biogas, som popper op mange steder på både Lolland-Falster, siger Mads Váczy Kragh.

Stærkt stigende beskæftigelse i grønne brancher

Årstal 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019
Antal årsværk 4915 4865 4902 5517 5644 6026 6217 6371

Kilde: Erhvervsstyrelsen. Regional Statistikbank

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere end klimakrise

Den grønne omstilling handler dog ikke kun om klimakrise og nye teknologier. Den handler også om noget så lavpraktisk som kunder, medarbejdere og lærlinge, siger Erhvervshus Sjællands direktør.

- I takt med, at klimabevidstheden vokser, får virksomhederne brug for at markedsføre sig på en grøn profil. Dels over for kunderne men også når de skal rekruttere nye medarbejdere eller lærlinge. Unge er generelt mere klimabevidste end ældre, så vil man snuppe de bedste lærlinge og unge svende for næsen af konkurrenten, så må man altså kunne noget på det grønne område, siger Mads Váczy Kragh.

  • Fremtidens vækst- og beskæftigelsespotentiale ligger inden for det grønne, vurderer direktør Mads Váczy Kragh fra Erhvervshus Sjælland. Foto: Erhvervshus Sjælland
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Camillas svære situation: Har forgæves kontaktet 300 virksomheder

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Annonce
Annonce
Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op