cookie-og-privatlivspolitik
Klaus Møller, medlem af bestyrelsen i Nakskov Handel & Erhverv.
Foto: Jan Knudsen/Arkiv

Erhverv

Taler for sammenlægning af gymnasiale uddannelser

De gymnasiale uddannelser bør lægges sammen. Ellers er det om få år slut med hhx og htx i Nakskov, frygter Nakskov Handel & Erhverv.
18. januar 2020 kl. 09:15 Af Jesper Bøgh

Annonce

- Det er på høje tid, at de gymnasiale uddannelser stx, hhx og htx bliver lagt sammen i Nakskov. Hvis ikke det sker, så vil det få katastrofale konsekvenser for Lolland.

Det vurderer Klaus Møller, der er bestyrelsesmedlem i Nakskov Handel & Erhverv, på baggrund af DI Lolland-Falsters budskab tidligere på ugen i Folketidende om at få skabt et samlet uddannelsesudbud på Lolland-Falster i én samlet organisation.

Han har tidligere siddet i bestyrelsen for den tidligere Lollands Handelsskole, der siden blev til EUC Lolland. Han var efterfølgende med i endnu en fusion, da EUC Lolland og Ceus blev til Celf, hvor han de første par år af Celfs levetid sad i bestyrelsen.

- Jeg har i mange år været varm fortaler for at lægge stx, hhx og htx sammen. Det er alle gymnasiale uddannelser, hvor de har mange parallelle forløb. Der vil i høj grad være basis for deling af blandt andet lærerkræfter, mener Klaus Møller og tilføjer:

- Men især de almene gymnasier (stx red.) har ikke haft den store interesse i det, blandt andet fordi de traditionelt har haft relativ stor søgning, siger han.

Klaus Møller frygter, at udbuddet af hhx og htx i Nakskov om få år vil være en saga blot.

- Det er allerede i gang. Det kunne vi se i 2018, hvor der ikke blev oprettet en hhx-klasse på Celf i Nakskov. For 10 år siden var der to hhx-klasser og to htx-klasser i Nakskov, og så mange færre unge er der trods alt ikke i dag i forhold til dengang, vurderer Klaus Møller og tilføjer.

- Det kan godt være, at der er få, der søger ind på de uddannelser. Men det er åbenlyst fordi, der heller ikke er nogen fornuftig uddannelse at søge. Dernæst opfordres de unge så til at tage uddannelsen i Nykøbing, mener Klaus Møller, der også mener, at der er et underskud af repræsentanter fra Lolland i Celfs bestyrelse.

Han forudser, at virksomhederne på Lolland og i særdeleshed på Vestlolland vil få mere end vanskeligt ved at få elever ind i virksomhederne, hvis det går, som han frygter.

- Hvis de unge skal tage hhx og htx i Nykøbing, så vil de flytte væk fra området. Det vil gå ud over handelsvirksomhederne, håndværksvirksomheder og industrivirksomheder. Lolland vil dø ud, siger Klaus Møller og peger på, at det scenarie heller ikke vil være i Guldborgsund Kommunes interesse.

- Nykøbing overlever kun, hvis der ligger et stærkt bagland, der hedder Lolland, slår han fast.

Klaus Møller hilser dermed opfordringen til uddannelsesinstitutionerne om markant øget samarbejde fra DI Lolland-Falster og borgmestrene velkommen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Endelig ændres voldtægtsparagraffen 23. februar 2020 kl. 21.40

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: MARTIN WOUTERS

per 1. marts har vi en… 21. februar 2020 kl. 15.06

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

Annonce