cookie-og-privatlivspolitik
Johs. Mertz A/S Maribo. Arkivfoto
Foto: Jan Knudsen

Erhverv

Tørke og dårlig høst kan ses på bundlinjen

2018 har været et hårdt år for Johs. Mertz A/S.
12. juni 2019 kl. 20:30 Af Jesper Bøgh

Annonce

- Det har været et usædvanligt år, og driftsresultatet i Johs. Mertz A/S i det forløbne regnskabsår er ikke tilfredsstillende.

Sådan lyder det fra direktør Christian Holst og forklarer.

- Det skyldes den helt ekstraordinære tørkeperiode og efterfølgende dårlige høst, som i anden halvdel af 2018 ramte landbruget og i den grad reducerede kundernes efterspørgsel efter nye maskiner. Heldigvis er selskabet robust nok til i et så usædvanligt år at "bløde" sammen med kunderne, siger han.

Resultatopgørelsen for tiden fra 1. marts 2018 til 28. februar 2019 udviser således et resultat efter skat på -5,7 millioner kroner mod et overskud på 1,7 millioenr kroner for året før fra 1. marts 2017 til 28. februar 2018.

Egenkapitalen i virksomheden er nu 10,7 millioner kroner.

- Det glæder os dog, at vi i en situation, hvor det samlede antal solgte traktorer i hele vores markedsområde på Lolland-Falster, Midt- og Sydsjælland samt Bornholm faldt med en tredjedel, har kunnet fastholde vores markedsandele, tilføjer Christian Holst.

Gert Klitgaard, der tidligere på året tiltrådte som økonomichef i Johs. Mertz, uddyber, at den forrygende strukturudvikling landbrugserhvervet, som bekendt er midt i, stiller helt nye krav til måden at drive maskinforretning på.

- Mange og hyppige opkøb, forpagtningsaftaler og driftssamarbejder resulterer i langt færre, men meget større og professionelle landbrug til følge. Og efterspørgslen efter nye maskiner kan svinge mere fra år til år, alt efter hvordan høsten og indtjeningen ser ud, forklarer Gert Klitgaard.

Han forklarer, at virksomheden i 1. kvartal 2019 har iværksat en lang række aktiviteter for at være rustet til fremtiden, så virksomhenden kan øge robusthed til at modstå de enkelte års udsving i efterspørgslen på nye maskiner.

- Populært sagt må maskinhandlerbranchen indstille sig på salg af større maskiner til færre kunder. Og tilpasse deres forretningsmodeller for både salg og service, så der er den rette balance mellem indtægter fra kunderne og de tilhørende omkostninger. Som led heri har vi valgt i indeværende år at flytte alle aktiviteter med brugte maskiner fra Nykøbing F. til afdelingerne i Maribo, Faxe og Ringsted, fortæller han.

Christian Holst og Gert Klitgaard ser fortrøstningsfuldt ind i fremtiden og forventer i regnskabsåret 2019/20, at Johs. Mertz får et fornuftigt positivt resultat.

Selv om antallet af landbrugskunder er faldende, får Mertz hele tiden nye kunder, specielt på Sjælland.

- Vi er meget glade for, at kundeporteføljen på den måde vokser og oplever også, at salget af traktorer nu igen er stigende. Lige nu fylder forberedelserne til den kommende høstsæson meget hos både os og vores kunder, og vi skal blandt andet om få uger levere 16 nye og brugte mejetærskere fra New Holland og Case IH fra afdelingerne i henholdsvis Maribo og Faxe. Så aktivitetsniveauet er højt, konstaterer Christian Holst.

Mertz Skov & Have, der servicerer både de private og professionelle kunder, er udskilt i et separat selskab med afdelinger i Nykøbing F, Nakskov og Faxe.

Johs. Mertz beskæftiger herefter 67 medarbejdere.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

Annonce