cookie-og-privatlivspolitik
Sådan så mange danske kornmarker ud sidste sommer, hvor høje temperaturer og mangle på nedbør havde stor betydning for høstudbyttet.
Sådan så mange danske kornmarker ud sidste sommer, hvor høje temperaturer og mangle på nedbør havde stor betydning for høstudbyttet.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Erhverv

Tørken trak landbrugets indtjening ned sidste år

Landbrugets indtægter faldt med 21 procent sidste år. Resultatet var dog bedre end de to foregående år.
21. maj 2019 kl. 09:21 Af Ritzau

Annonce

Tørken gjorde ondt på landmændene sidste år. Alligevel endte året med et bedre resultat end i 2015 og 2016.

Det viser Danmarks Statistiks opgørelse over den såkaldte bruttofaktorindkomst i landbruget sidste år.

Den beregnes ved at lægge indtægterne fra produktionen sammen med eventuelle tilskud og derefter trække udgifter til foder, gødning, energi og skatter fra.

Gør man det, bliver resultatet for 2018 et plus på 23,1 milliarder kroner. Det er 6,1 milliarder færre end året forinden, svarende til et fald på 21 procent.

Men det er trods alt højere end i 2015 og 2016, hvor bruttofaktorindkomsten blev opgjort til henholdsvis 21 og 22 milliarder kroner.

Den varme og frem for alt tørre sommer betød, at høstudbytterne faldt. På grund af efterspørgslen steg salgspriserne på afgrøderne til gengæld og kompenserede dermed for en del af tabet.

På samme måde måtte landmændene konstatere faldende priser på animalske produkter, men stigende produktion var medvirkende til, at indtægterne ikke faldt tilsvarende.

Statistikken viser, at værdien af kvæg- og mælkeproduktionen var på niveau med året før, men svinebønderne måtte noter en tilbagegang i salget, der faldt med 15 procent.

Det forventes også, at sidste års tørke vil sætte spor i tallene for 2019.

Det ringe høstudbytte sidste år har betydet, at flere landmænd har måttet købe ekstra foder i første halvår. Derfor vil foderomkostningerne formentlig ligge højere end formalt.

Bruttofaktorindkomsten giver et billede af, hvor meget landmændene har at gøre med til lønninger, afskrivninger, afdrag på lån og i sidste ende til sig selv.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Betaling ved kasse et 15. september 2019 kl. 19.41

AF: SVEND ERIK WINTERFELDT

Dårlig stil Gedser 12. september 2019 kl. 13.16

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's fremtid? 11. september 2019 kl. 18.07

AF: JOHN WENNERWALD

Guldregn 08. september 2019 kl. 17.37

AF: LARS STIG HANSEN

Marielyst torv – gener fra… 07. september 2019 kl. 21.59

AF: BJARKE ROSENKILDE

Henrik Sass Larsen tilbage… 04. september 2019 kl. 23.40

Annonce