cookie-og-privatlivspolitik
Destinationschef Brian Lindorf Hansen, Visit Lolland-Falster.
Destinationschef Brian Lindorf Hansen, Visit Lolland-Falster.
Foto: Jan Knudsen/Arkiv

Erhverv

Turismeudvikling bremses

Begrænsning i udlejning af sommerhuse vil skabe barriere for Lolland-Falsters turisme, lyder det fra destinationschef.
16. oktober 2020 kl. 21:52 Af Jesper Bøgh

Annonce

Udvikling af turismen på Lolland-Falster vil blive mødt af en stor barriere, hvis Erhvervsstyrelsens planer om begrænsning af sommerhusudlejningen bliver en realitet.

Det konstaterer destinationschef i Visit Lolland-Falster, Brian Lindorf Hansen, på baggrund af en ny vejledning fra Erhvervsstyrelsen, der begrænser udlejningen af sommerhuse kraftigt.

Som beskrevet i gårsdagens Folketidende, så må danskerne ifølge planloven højst bruge deres sommerhus 43 uger om året. Det er både til eget brug og udlejning.

Hvis man lejer sommerhuset ud, må det dog kun ske i 41 uger, da minimum to uger skal være til eget brug.

I den nye vejledning lægger Erhvervsstyrelsen op til, at private sommerhuse fremover kun må udlejes 35 uger om året. Resten af de i alt 43 uger skal være til eget brug.

I vejledningen lægges der herudover op til, at der kommer begrænsninger for sommerhuse på over 150 kvadratmeter.

- Hvis denne vejledning bliver gældende fremover, så vil det få store konsekvenser for sommerhusudlejning på Lolland-Falster. Derfor har vi også udarbejdet et høringssvar til Erhvervsstyrelsen i den sammenhæng, siger Brian Lindorf Hansen, der tidligere har påpeget, at det på Lolland-Falster er afgørende med endnu flere feriehuse til udlejning for at kunne vækste de kommende år.

- Om der er tale om 35 uger eller 41 uger for de fleste sommerhuse, betyder det ikke det store. De bliver ikke lejet ud i 41 uger alligevel. Men en stor del - cirka 250 sommerhuse - alene i Guldborgsund Kommune bliver faktisk lejet ud i mere end 35 uger, viser tal fra Feriehusudlejernes Brancheforening, siger han.

- Det er potentielt mere end 60.000 overnatninger i sommerhussegmentet om året, som Lolland-Falster vil gå glip af. Det vil svare til en nedgang på cirka 10 procent, vi dermed kigger ind i, vurderer Brian Lindorf Hansen.

Han understreger, at denne effekt, han her ridser op, er en nu-og-her effekt.

- De seneste år har vist, at der de kommende år er potentiale for at få lejet endnu flere sommerhuse ud i endnu større dele af året. Den potentielle vækstmulighed vi ser ind i, vil få en stor kæp i hjulet, hvis denne begrænsning bliver til virkelighed, siger Brian Lindorf Hansen.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) er kaldt i samråd om sagen 22. oktober.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Den historiske kulturarv… 20. oktober 2020 kl. 09.43
Kom nu videre 20. oktober 2020 kl. 08.49

AF: JOHN WENNERWALD

Nåede du det, du ville? 18. oktober 2020 kl. 22.02

AF: MARTIN WOUTERS

digelaget og kommune vil… 17. oktober 2020 kl. 16.16

AF: MARTIN WOUTERS

falck sidste arbejdsdag i Guldborg 15. oktober 2020 kl. 15.46

AF: LINDA SOMMER

Velkomstporten til Danmark 13. oktober 2020 kl. 20.14

Annonce