cookie-og-privatlivspolitik
Viceborgmester i Lolland Kommune: - Grøn Gas Lolland-Falster passer fantastisk godt ind de to kommuners satsning på grøn og klimavenlig energi.
Foto: Jan Knudsen, arkivfoto

Erhverv

Udsigt til gasledning på LF vækker begejstring

Udsigterne om at etablere en 115 kilometer lang gasledning mellem Lolland-Falster og Sjælland vækker begejstring.
07. maj 2020 kl. 20:10 Af Jesper Bøgh

Annonce

Det er endnu ikke besluttet, om der skal laves en nedgravet gasledning mellem Sydsjælland og Lolland.

Men biologer begynder nu at lave feltundersøgelser for at blive klogere på den natur, en mulig gasledning skal igennem. Derfor har 700 lodsejere på en strækning mellem Everdrup nær Tappernøje på Sydsjælland og Nakskov de seneste dage modtaget brev om undersøgelserne.

Baggrunden for projektet er, at Energinet og Evida har fået en anmodning om at etablere en ny gasrørledning til Lolland-Falster fra Seas-Nve og Nature Energy med henblik på mulig leverance til Nordic Sugars produktion.

Viceborgmester i Lolland Kommune, Henrik Høegh (V), understreger projektets store betydning for landsdelens ambitioner om at udvikle en klimaprofil i grøn topklasse.

- Grøn Gas Lolland-Falster passer fantastisk godt ind de to kommuners satsning på grøn og klimavenlig energi. På Lolland har vi gennem Ren Energi Lolland i en årrække arbejdet med udvikling af grøn energiproduktion. Det arbejde har skabt et stort behov for at kunne lagre grøn overskuds-el - den udfordring kan projektet blandt andet hjælpe med løse, siger Henrik Høegh i en pressemeddelelse.

Bliver projektet en realitet skal den første grønne gas strømme gennem ledningen allerede i 2023.

- Vi ved, at nedgravningen vil medføre visse gener - men vi bestræber os på at indgå i dialog og sikre den bedste mulige løsning for alle parter. Biogassen er sidste element i en grøn treenighed, hvor solceller og vindmøller allerede fylder i landskabet på Lolland-Falster. Med den grønne gas er energiproduktion ikke afhængig af vind og vejr, og produktionen vil komme hele landsdelen til gavn, vurderer Henrik Høegh.

Centralt i projektet står det lokale landbrugserhverv og det relaterede erhverv.


Forsynes med bioaffald

Landmændene skal forsyne et nyt biogasanlæg med bioaffald til produktionen, og procesvirksomhederne skal aftage den grønne gas og sikre en grønnere produktion.

Projektet vækker derfor begejstring hos Dansk Landbrug Sydhavsøerne.

- Det vil være en fantastisk nyhed for landbruget på Sydhavsøerne. Biogas lavet på gylle og organisk affald fra landbrugsproduktionen vil bidrage til en grøn og klimavenlig omstilling af energiforsyningen. Dermed kan sukkerfabrikkerne udfase brugen af olie og kul og fastholde en god og økonomisk stærk sukkerroeproduktion. Samtidigt åbner det op for, at en række energitunge landbrugsrelaterede virksomheder kan etablere grøn og klimavenlig produktion på Sydhavsøerne, siger formand John Nielsen.

Hos Business Lolland-Falster vurderer man, at projektet vil gavne det lokale erhvervsliv, både på mikro- og makroniveau.

- Forarbejdningen af biomasse kan styrke driften og økonomien på bedriftsniveau ude hos den enkelte landmand. Procesvirksomheder kan i kraft af den grønne omlægning fortsætte produktionen inden for reglerne - med en fremtidssikret energikilde. En grønnere infrastruktur har derudover direkte implikationer på landsdelens evne til at tiltrække virksomheder og investeringer udefra. "Grøn Gas Lolland-Falster" repræsenterer muligheden for at skabe en komplet grøn energi-infrastruktur, som vil styrke hele erhvervslivet og skabe arbejdspladser, fortæller forretningschef for Landbrug & Fødevarer i Business Lolland-Falster, Steffen Lund.

Projektet repræsenterer en samlet investering på cirka en milliard kroner og omfatter udover selve gasledningen også opførelsen af to nye biogasanlæg.

Parterne forventer, at projektet vil medføre en beskæftigelse svarende til 30 årsværk.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Regionen hjælper minkavlere 22. november 2020 kl. 21.48

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: BENT KARL LANDIN NIELSEN

Stødby strand 20. november 2020 kl. 15.28

AF: NILS JØRGENSEN

Torvet Nykøbing 16. november 2020 kl. 16.03

AF: JOHN WENNERWALD

Goddag til kontantløst samfund 15. november 2020 kl. 21.43

AF: LINDA SOMMER

18 kommunale p-pladser lige… 14. november 2020 kl. 13.23

Annonce