cookie-og-privatlivspolitik
Change Zealand blev præsenteret ved et online kick off-webinar med Mads Váczy Kragh, direktør, Erhvervshus Sjælland, som ordstyrer. Virksomheden Cobot Lift i Slagelse lagde lokaler til.
Change Zealand blev præsenteret ved et online kick off-webinar med Mads Váczy Kragh, direktør, Erhvervshus Sjælland, som ordstyrer. Virksomheden Cobot Lift i Slagelse lagde lokaler til.
Foto: Erhvervshus Sjælland

Erhverv

Vækst i Femern-korridoren boostes

Det regionale vækstprojekt Change Zealand er nu skudt i gang. Det skete online, hvor virksomheder hørte om muligheder for at skabe vækst gennem projektet.
08. maj 2021 kl. 09:04 Af Jesper Bøgh

Et to timer langt kick off-webinar skød forleden et nyt to-årigt tiltag hos Erhvervs Sjælland i gang.

Det er døbt Change Zealand, og det fokuserer på regional vækst gennem Femern-forbindelsen og -korridoren, den grønne dagsorden, udvikling af biotek- og fødevareområdet og virksomheder med en stærk vækstdagsorden.

Webinaret, hvor 107 personer fra virksomheder i Region Sjælland deltog online, bød på indlæg, der fortalte om virksomhedernes muligheder for at skabe vækst gennem Change Zealand.

Der er således fire spor i Change Zealand:

Femern Change Zealand, Green Change Zealand, Bio Change Zealand og Man on the Moon Zealand, hvor projektet under sidstnævnte har som mål at skabe mindst en virksomhed med en omsætning på en milliard kroner.

Annonce

Ved webinaret var Mads Váczy Kragh, direktør, Erhvervshus Sjælland, ordstyrer, og John Brædder (G), bestyrelsesformand i Erhvervshus Sjælland og borgmester i Guldborgsund Kommune, bød velkommen ved blandt andet at opfodre de små og mellemstore virksomheder i Region Sjælland til at tage imod tilbuddet om ekstern sparring.

- Der bliver investeret omkring 80 milliarder kroner i infrastruktur i vores region de kommende år. Alene det skaber en gylden mulighed for at vækste de kommende år og samtidig få ekstern assistance med på vejen, lød det fra John Brædder.


Femern Change

Projektleder Stine Mortensen, Erhvervshus Sjælland, forklarede, at Femern Change Zealand giver virksomheder mulighed for at komme i spil som underleverandør til både Femern-byggeprojektets håndværksmæssige leverancer til lands og til vands og til de mange servicefunktioner, som et byggeprojekt med flere tusinde medarbejdere kaster af sig.

- Derudover hjælper vi med at navigere i hele dette mega-projekt og få identificeret potentialerne i den aktivitet, der i fremtiden vil blive skabt op igennem korridoren, sagde Stine Mortensen.

I den sammenhæng optrådte Rask El ApS også, hvor de to partnere Søren Rask og Jacob Goldbeck forklarede, at de er med i Femern Change Zealand for at blive en del af et netværk og få viden om de potentielle opgaver, der løbende bliver på Femern-projektet.

Annonce

Green Change

Projektleder Julie Tribler Bach, Erhvervshus Sjælland, forklarede om virksomheders muligheder for at være med i Green Change Zealand.

- Virksomhederne kan få sparring til at optimere, skalere og styrke en grøn forretningsmodel. Green Change Zealand styrker virksomheder i Region Sjælland, som allerede har udviklet innovative grønne løsninger, produkter eller services, men som mangler det sidste skub til at komme helt i mål, forklarede hun og pointerede, at virksomheden gennem projektet får adgang til netværk, viden og forskning.


Bio Change

Et tredje spor - Bio Change Zealand - blev præsenteret af projektleder Sif Kjølby, Erhvervshus Sjælland, der fortalte, at der i dette projekt er plads til 35 SMV'er indenfor biotek eller fødevarer, eller underleverandører til branchen.

- Gennem Bio Change Zealand inviteres virksomhederne ind i branchens økosystem, fordi samarbejde med forsknings- og uddannelsesinstitutioner og i værdikæder giver vækst. Derfor tilbydes hjælp med forskningsarbejdet, forretningsudviklingen og netværkssamarbejdet, der kan løfte virksomheden til det næste niveau - og gerne videre ud i verden, fortalte Sif Kjølby.


Man on the Moon

Det sidste spor er døbt Man on the Moon, som groft sagt handler om at få skabt en virksomhed i Region Sjælland, der indenfor 10 år kan præstere en omsætning på en milliard kroner.

Annonce

- Man on the Moon Zealand er et strategisk samarbejde mellem 20 vækstvirksomheder, Erhvervshus Sjælland, Copenhagen Capacity og uddannelsesinstitutionerne DTU, RUC, Absalon og erhvervsakademiet Zealand. Målet er at skabe fremtidens store virksomheder i Region Sjælland, hvor virksomhederne gennem et to-årigt dedikeret udviklingsforløb modnes til en langsigtet vækstrejse, hvor kun fantasien sætter grænser, lød det fra projektleder Claus Møller, Erhvervshus Sjælland.


Gevinster ved Femern

Webinaret bød også på en præsentation af en analyse, der offentliggøres i denne uge, om de langsigtede potentialer af Femern-forbindelsen og erhvervsudviklingen i Region Sjælland.

Analysen blev præsenteret af Erik Dahlberg, seniorkonsulent HBS Economics, som slog fast, at den samfundsøkonomiske gevinst ved Femern Bælt-forbindelsen og tilhørende opgraderinger på jernbanen repræsenterer en milliard kroner om året.

- Den højeste produktivitetsstigning vil ske i erhvervsservicebranchen, og stigningen vil være mest udtalt i den sydlige del af regionen. Samtidig vil der potentielt være store gevinster at hente i en lang række brancher, og konkurrenceevnen vil blive forbedret, slog han blandt andet fast.


Barrierer for vækst

Mikkel Hemmingsen, administrerende direktør i Sund og Bælt kunne udviklingsmæssigt blandt andet også drage paralleller til Storebæltsforbindelsen og Øresundsforbindelsen.

Annonce

- Erfaringsmæssigt sker væksten i områder, hvor der i forvejen er vækst. Femern Bælt-forbindelsen vil også skabe vækst. Især Øresundforbindelsen har vist, at der kan være barrierer for vækst, som handler om sprog og skatteregler. Det er barrierer, der kan fjernes af myndighederne, og så er det virksomhederne, der skal skabe væksten, sagde Mikkel Hemmingsen.


Erhvervseventyr

Også Kaare Dybvad (S), indenrigs- og boligminister, leverede et båndet indlæg, hvori han slog fast, at Femern-forbindelsen vil skabe muligheder for nye erhvervseventyr på Sydsjælland og Lolland-Falster.

- Det vil skabe nye arbejdspladser, og det kan betyde, at landsdelen vil blive en velstående region. Der er et stort potentiale for at skabe nye virksomheder i Region Sjælland, og det er Change Zealand med til at understøtte, sagde ministeren.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

AF: JOHN WENNERWALD

Modige beslutninger 06. juni 2021 kl. 21.56

AF: JOHN WENNERWALD

Sorteper 30. maj 2021 kl. 21.04

AF: JOHN WENNERWALD

Boligmarkedet opvarmes 24. maj 2021 kl. 11.09

Annonce

ANNONCE