cookie-og-privatlivspolitik
De økonomiske vismænd forventer, at appetitten på investeringer i nye boliger vil aftage i 2020. (Arkivfoto)
De økonomiske vismænd forventer, at appetitten på investeringer i nye boliger vil aftage i 2020. (Arkivfoto)
Foto: Mathias Løvgreen/Ritzau Scanpix

Erhverv

Vismænd forudser et mere roligt boligmarked til næste år

Udsigten til svagt stigende renter kan være med til at dæmpe boliginvesteringerne i 2020, spår vismænd.
08. oktober 2019 kl. 12:02 Af Ritzau

Annonce

De rekordlave renter har gjort det lettere for mange at købe bolig, og det har kastet masser af handler af sig på boligmarkedet.

Men udsigten til en svag rentestigning i de kommende år kan være med til at give en mindre vækst i antallet af boliginvesteringer til næste år i forhold til den ventede vækst i år.

Det vurderer formandskabet for Det Økonomiske Råd, der nok er bedst kendt som de økonomiske vismænd, i deres seneste diskussionsoplæg.

I oplægget forklarer de, at de for i år venter en stigning i boliginvesteringerne på 3 procent. Derefter ventes stigningen at aftage til 1,9 procent i 2020.

Som forklaring nævner vismændene, at selv om renterne ventes at forblive på lave niveauer i de kommende år, så ventes de at stige svagt.

- Det lave renteniveau gør det alt andet lige mere attraktivt at investere i eksempelvis boliger, men udsigten til en svag rentestigninger de kommende år indebærer, at renteudviklingen alt andet lige trækker i retning af en mere moderat stigning i boliginvesteringerne, skriver vismændene i oplægget.

De uddyber, at flere indikatorer også tyder på et lavere pres på boligmarkedet.

Der sælges eksempelvis færre huse og lejligheder, projektbyggeriet i de store byer er bremset op, og liggetiderne viser en svag tendens til stigning efter at være faldet gennem det meste af perioden siden 2012.

- Boliginvesteringerne ventes på den baggrund at stige moderat med 3 procent i 2019 og 1,9 procent i 2020, skriver vismændene.

Gennem de seneste år har verdens største centralbanker sænket deres renter til rekordlave niveauer.

Det er sket for at tilskynde bankerne til at foretage flere udlån, som vil betyde et større forbrug hos private og virksomheder. Med andre ord har de lave renter skullet være med til at sparke gang i den økonomiske vækst.

Men selv om de lave renter gerne skal understøtte væksten og økonomien, så kan de også udgøre en risiko for stabiliteten i økonomien.

- Et særligt risikoelement i den nuværende situation er, at det lave renteniveau og måske særligt italesættelsen af, at renterne ikke nødvendigvis vil stige de kommende år, risikerer at bidrage til bobler i aktivpriserne. Dette gælder eksempelvis boligmarkedet, aktiemarkedet og råvarepriser.

- Uholdbare prisstigninger har tidligere været katalysator for en efterfølgende kraftig nedtur, når boblerne brister, bemærker vismændene.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJØRN BOESKOV

Svaret blæser i vinden 27. maj 2020 kl. 19.04

AF: JOHN WENNERWALD

Snot for sig og skæg for sig 24. maj 2020 kl. 22.47

AF: JOAN GERTI KRAGH

Grøn Genstart,… 18. maj 2020 kl. 12.53

AF: JOHN WENNERWALD

Skeletterne vælter ud af skabet 17. maj 2020 kl. 20.59

AF: FREDDI HANSEN

Det Falsterske dige 16. maj 2020 kl. 01.09

AF: MARTIN WOUTERS

brædder ønsker hurtigt… 15. maj 2020 kl. 16.47

Annonce