cookie-og-privatlivspolitik
EU forsøger at få en række lande til at lave en midlertidig instans, der kan komme med afgørelse, mens WTO's appeldomstol er ude af kraft. Canada er indtil videre med på vognen, hvilket blev sikret med Justin Trudeaus genvalg tidligere på året. (Arkivfoto)
EU forsøger at få en række lande til at lave en midlertidig instans, der kan komme med afgørelse, mens WTO's appeldomstol er ude af kraft. Canada er indtil videre med på vognen, hvilket blev sikret med Justin Trudeaus genvalg tidligere på året. (Arkivfoto)
Foto: Denis Balibouse/Reuters

Erhverv

WTO-domstol er sat ud af spillet: Jungleloven er indtrådt

USA har succesfuldt sat WTO's appelinstans ud af spillet. Nu hersker jungleloven, siger Dansk Industri.
11. december 2019 kl. 00:00 Af Ritzau

Annonce

Da klokken passerede midnat kollapsede Verdenshandelsorganisationen WTO's appelinstans. I stedet indtrådte en tilstand, som blandt andet Dansk Industri beskriver som jungleloven.

WTO har en appeldomstol, hvor lande kan få afgjort deres handelsslagsmål. Domstolen har eksisteret siden 1995 og har afgjort over 500 stridigheder.

Eksempelvis har EU lagt en sag an mod Indonesien, da landet indførte et forbud mod at eksportere råmaterialer, der bruges til at producere stål i andre dele af verden.

Japan har også tidligere lagt sag an mod Indien, fordi Indien forhøjede en række toldsatser på elektroniske produkter.

Men der skal tre dommere til for at føre en sag i WTO-domstolen. Og siden indsættelsen af Donald Trump som præsident i USA har amerikanerne nægtet at lade nye dommere udnævne.

Onsdag klokken 00.00 udløb to af de tre tilbageværende dommeres mandat. Dermed er domstolen ude af stand til at træffe en afgørelse - og er de facto kollapset.

- Det er pædagogen i skolegården. Og nu er pædagogen, der så ikke længere, siger Peter Bay Kirkegaard, der er seniorchefkonsulent i Dansk Industri.

- Så man får sådan set en junglelov, hvor landene kan gøre, hvad der passer dem. Det eneste, de behøver at frygte, er, at der er nogle, der er større og stærkere end dem, som kommer og slår dem oveni hovedet.

- Heldigvis for Danmark er vi godt dækket ind, for vi er medlem af EU. Og EU er en stor spiller, så vi kan få EU's hjælp til at tryne nogle af vores samhandelspartnere.

USA har ikke lagt skjul på, at formålet er at få domstolen sat ud af spillet i hvert fald midlertidig. Det er en del af præsidentens opgør med det, han beskriver som urimelige handelsforhold mellem blandt andet USA og Kina.

En af USA's anker er, at Kina har status af "udviklingsøkonomi" og derfor nyder en række fordele.

I juli skrev Donald Trump i på Twitter:

- WTO er i stykker, når det rigeste land i verden hævder at være et udviklingsland for at undgå WTO-regler og får særlig behandling. Ikke mere!

Både EU's handelskommissær, Cecilia Malmström, og Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), har medgivet, at USA's klager er reelle nok.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

rottebekæmpelse og… 22. september 2020 kl. 19.34

AF: DTL - DANSKE VOGNMÆND

Politiet sinker særtransporter 22. september 2020 kl. 11.24

AF: HENNING ABILDGAARD

Liste G 21. september 2020 kl. 21.23

AF: MARTIN WOUTERS

ekstra betalingsiger poul henrik 21. september 2020 kl. 15.13

AF: JOHN WENNERWALD

Kampen om velfærden 20. september 2020 kl. 21.39

AF: MARTIN WOUTERS

er dette rigtigt at man vil… 18. september 2020 kl. 17.07

Annonce