cookie-og-privatlivspolitik
Forstander Ulrik Murel på Halstedhus Efterskole har været forstander i 10 år. På skolen er der gang i byggeri af ny ridehal og planer om en ny idrætshal

4

Billeder

Forstander Ulrik Murel på Halstedhus Efterskole har været forstander i 10 år. På skolen er der gang i byggeri af ny ridehal og planer om en ny idrætshal
Foto: Lise Ravnkilde

Extra Posten

10 år fyldt med udvikling på efterskole

Ulrik Murel har netop fejret 10års jubilæum som forstander for Halstedhus Efterskole.
18. juni 2019 kl. 08:00 Af Lise Ravnkilde

Annonce

Der er masser af plads og meget højt til loftet på Halstedhus Efterskoles kontor. Det er nemlig indrettet i den gamle Halsted Skoles gymnastiksal.

Den gamle skole blev en del af efterskolen for 11 år siden, året inden Ulrik Murel begyndte som forstander.

- Jeg kendte egentlig ikke efterskoleverdenen, men blev spurgt om jeg ville være forstander, fortæller Ulrik Murel.

Efter lidt betænkningstid sagde han ja tak, han mente, at han nok kunne få arbejde som lærer igen, hvis ikke det gik.

Det var et valg han ikke har fortrudt.

- Jeg kunne se udviklingsmulighederne, og tog chancen. Vi er meget glad for at være her, fortæller han.

Vi omfatter hans kone Susser Murel der er afdelingsleder, UU-vejleder og desuden underviser i idræt.

Og der er sket rigtig mange ting i de ti år, Ulrik Murel har ledet efterskolen.


Fra 85 til 165 elever

Da han begyndte gik der 85 elever på skolen om året, nu er det tal oppe på 165 elever på en årgang nogenlunde ligeligt fordelt på skolens seks linjefag.

Der er kommet nye fag til og andre er forsvundet.

Skolen tibyder ikke længere astronomi og flyvning men i stedet er der kommet esport på programmet og fra skoleåret 2020-21 bliver det også muligt at vælge dans som linjefag.

Skolen er ved at indgå et samarbejde med Katrine Bondes danseskole om at undervise på en danselinje

- Over tid sker der forandringer. Hvis vi vil bevare den position vi har, er vi nødt til at følge med. Som efterskole kan vi ikke bare læne os tilbage og sige det går fint, det handler om at gøre ting i tide, og det tager tid at bygge. Jeg tror, at hvis ikke vi rykker os, så kan det blive svært at tiltrække elever nok, forklarer Ulrik Murel.

Tidligere tilbød skolen en meget bred vifte af fag, nu er det faglige mere koncentreret på seks linjefag.

Den gamle Halsted skole bruges som undervisningsafdeling og kontor, alt det sociale foregår i bygningerne på Halstedhus vej 2.

- I starten synes eleverne, der er langt mellem de de to afdelinger, så cykler de frem og tilbage. Men når vi kommer lidt ind i skoleåret, så går de frem og tilbage, for så følges de ad og hygger sig, fortæller Ulrik Murel.


Ønskeliste til fremtiden

Det er ikke alle lokaler i den gamle skole, der er i brug. Nogle af de gamle klasseværelser står tomme og forfalder lidt.

Ulrik Murel vil gerne rive den del med de ubrugte lokaler ned, det er en af de ting, der står på hans ønskeliste for fremtiden.

Et andet ønske er en ny idrætshal med plads til en hel håndboldbane. Dette ønske er tæt på at kunne realiseret.

- Tegningerne ligger hos kommunen, der skal lave en lokalplan og så skal den sendes i høring, fortæller Ulrik Murel.

Han håber, at byggeriet af den nye hal kan komme i gang om tre-fire år.

Men allerede til oktober kan et andet nybyggeri tages i brug. En ny stor ridehal med stalde som har været et stort ønske i lang tid.

- Den gamle stald trængte til en omgang, taget er utæt og der er kommet nye regler for hestebokse og ridehaller, så enten skulle vi gennem en stor renovering eller også skulle vi bygge nyt, fortæller Ulrik Murel.

Og nu er byggeriet i gang.

Det forstyrrer mindre i hverdagen end han havde frygtet, blandt andet fordi den nye ridehal bliver bygget bagved den gamle, som bruges indtil den nye er klar.


Esport som linjefag

En anden stor nyhed på efterskolen er esport som linjefag. Et fag Ulrik Murel ikke kendte til og måske derfor havde lidt fordomme overfor i begyndelsen.

- Jeg blev meget overrasket over, hvor intenst og strategisk det er, når de spiller, og så er de alle meget gode til engelsk, fortæller han.

Dette skoleår er første gang skolen har esport som linjefag, der går 30 drenge på linjen og det bliver det samme næste år.

- Vi spiller kun counterstrike. I starten troede vi, at vi skulle spille flere spil, men vi fandt ud af at, hvis vi skal være gode, så skulle vi koncenterer os om en ting, forklarer Ulrik Murel.

- Vi har kun de unge i 10 måneder, i starten bruger vi meget energi på at lære dem at kende og så høster vi frugterne nu, fortæller han.

Og han er allerede så småt i gang med at lære næste hold at kende. Årgang 2019-20 var på besøg på skolen i søndags. Her kunne eleverne lære hinanden og skolen lidt at kende inden de skal starte til august.


Vælg skole med omhu

Men også de kommende 2020-21 og 2021-22 årgange holdes der allerede intromøder for.

- Det allervigtigste når man skal vælge efterskole, er, at man skal kunne mærke i maven, at det er den rigtige skole. Man skal have sjælen med, det er et vigtigt valg. Vi anbefaler derfor, at de unge besøger flere efterskoler, inden de beslutter sig, forklarer han.

På Halstedhus Efterskole er det altid årgangens elever, der viser måske kommende elever rundt på skolen.

- Deres glæde og begejstring for stedet, skulle gerne smitte af på de kommende elever, siger Ulrik Murel.

Både inde og ude er der masser af plads på Halstedhus. Når man går rundt på området, fylder de 165 unge ikke så meget.

- Det er kun når vi spiser sammen, at alle er samlet samme sted, ellers er eleverne hurtigt spredt på området, siger Ulrik Murel.

Efterskolen bruges også af lokalområdet, Halsted-Avnede Landsbylaug har lokaler på den gamle skole og HASK spiller badminton i hallen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her