cookie-og-privatlivspolitik
Søren Marquard  Frederiksen har lejet en bod i julebyen, hvor han vil sælge og signere eksemplarer af sin nye bog.
Søren Marquard Frederiksen har lejet en bod i julebyen, hvor han vil sælge og signere eksemplarer af sin nye bog.
Foto: lr

Extra Posten

Da pesten hærgede i Nakskov

Søren Marquardt Frederiksen udgiver sin anden historiske roman om middelalderens Nakskov.
27. november 2018 kl. 13:10 Af Lisbet Rasmussen

Annonce

Da vi første gang for et par år siden besøgte Nakskov i 1600-tallet i Søren Marquardt Frederiksens litterære udgave, romanen Kongens By, lærte vi både byfogeden Povel Madsen og præsten Anders Perlestikker at kende.

De to og en del andre går igen i Sørens nye bog, Pestlægen, som udkommer 30. november.

Byfogeden får fornemmelse af, at noget ikke helt passer, da en lille pige findes død. Hun har bylder på halsen, og det bekymrer Povel.

Er pesten vendt tilbage til Nakskov?

Eller er der tale om noget helt andet, som ligger til grund for den lille piges død?


Krimigåde som bagtæppe

- Det interesserer mig, hvordan folk opfattede pesten. De fleste så sygdommen som guds straf. Derfor kunne det også opfattes som blasfemi, hvis nogle forsøgte at gøre noget for at komme pesten til livs, forklarer Søren Marquardt.

Som baggrund har han læst værker om 1600-tallets opfattelse af sygdom og kilder fra perioden. Blandt andet Christians IVs forordning om pest fra 1625.

- Her er der først og fremmest tale om, at man skal påkalde gud som værn mod sygdommen. Og så et par praktiske foranstaltninger, fx om at bruge eddike og at sørge for at holde syge og raske adskilte, fortæller Søren Marquardt.


Hærgende epidemi

Pesten hærgede over flere perioder i 1600-tallet. I Nakskov blev befolkningen halveret på grund af sygdommen.

Den historiske krimiroman Pestlægen er historien om, hvordan folk dengang levede med og forsøgte at behandle pest.


Vedholdende overtro

I sin research til romanenhar det især overrasket Søren, i hvor høj grad folk i 1600-tallet lå under for rådvildhed og mærkelige forestillinger, eksempelvis at kroppen består af fire vædsker, nemlig blod, slim, gul galde og sort galde, der skulle være i balance for ikke at udløse sygdom.

At disse forestillinger har holdt helt op til 1800-tallet har været med til at overraske Søren under researchen til hans nyeste roman Pestlægen.

Søren har en bod i julebyen, hvor han sælger og signerer sin nye bog et par weekender i december. Kig forbi og indsnus midelalderstemningen og hør om, hvordan Pestlægen havde sin gang hos både rig og fattig.

Pestlægen er udgivet på Søren Marquardts eget forlag Morfeus - i et oplag på 600 eksemplarer.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Extra Posten":
Annonce