cookie-og-privatlivspolitik
Ved første års spiregudstjeneste deltog en lilje, en sort fugl og en genopstanden påskelilje i skikkelse af konfirmand Cecilie Edvardsen, menighedsplejeformand Bjarne Enemark  og sognepræst Henrik Gade Jensen.
Ved første års spiregudstjeneste deltog en lilje, en sort fugl og en genopstanden påskelilje i skikkelse af konfirmand Cecilie Edvardsen, menighedsplejeformand Bjarne Enemark og sognepræst Henrik Gade Jensen.
Foto: privat

Extra Posten

Drama i Vestenskov kirke

Søndag 24. marts afvikles årets spiregudstjeneste i Vestenskov kirke. Temaet for den dramaturgisk iscenesatte gudstjeneste er SKABELSEN - alle spirers spire.
08. februar 2019 kl. 09:00 Af Lisbet Rasmussen

Selvom vi endnu kun befinder os i begyndelsen af februar, er forberedelserne til spiregudstjenesten i Vestenskov kirke søndag 24. marts allerede i fuld gang.

Og ikke et øjeblik for tidligt. For der er masser af ting, der skal øves, organiseres og skubbes på plads, inden årets store event i Vestenskov kirke kan afvikles.


Spiregudstjenesten har udviklet sig til lidt af et trækplaster. Spiregudstjenesten har udviklet sig til lidt af et trækplaster.

Spirer spirer

Men inden vi går i gang med at beskrive 2019's spiregudstjeneste, tager vi lige et par år tilbage i tiden for at fortælle om baggrunden for denne enestående kirkebegivenhed på Vestlolland.

Janne Svensson, præst i Kappel-Langø og Vestenskov-Arninge sogne, forklarer:

- Da jeg kom hertil som sognepræst i 2014, var der tradition for at afholde Diakoniens Dag i foråret. Det havde førhen været en stor begivenhed med masser af deltagere, som blandt andet nød en storslået frokost i menighedshuset. Men da jeg kom hertil, var Diakonens dag på retur. Antallet af deltagere var dalet år for år, så jeg fik den ide, at vi skulle indføre en ny forårstradition i Kappel Pastorat - som modsvar til den høstgudstjeneste, der årligt afvikles i Gloslunde Pastorat.

Annonce

- Efter en kort ideudvikling fandt vi frem til, at intet symboliserer foråret mere entydigt end spirer. Så derfor har vi valgt at fejre foråret med en spiregudstjeneste.


Gade som Gud

Første år med spiregudstjeneste bød på en prædiken, som Janne Svensson havde skrevet på vers over en af Sørens Kierkegaards "Opbyggelige taler" om "Hvad vi lære af Lilierne paa Marken og af Himmelens Fugle". Teksten blev akkompagneret af et skuespil, hvor Den yndige lilje blev gestaltet af en af Janne Svenssons konfirmander over for formanden for Rudbjerg menighedspleje i fugleham. Som den genopstandne Kristus optrådte sognepræst Henrik Gade i påskelilje-kostume.

Og rundt om dem alle spirede Spirekoret - et kor bestående af en håndfuld velsyngende børn klædt ud som forårsspirer og under frugtbar ledelse af Ulla Schwartz.


3. gang i spiretjeneste

I år, som er 3. gang, at spiregudstjenesten i Vestenskov vokser frem, er temaet SKABELSEN.

Med andre ord "alle spirers udspring", som Janne Svensson siger det.

Annonce

Og så er vi igen fremme ved nutiden, hvor der er masser af tage sig til her midt imellem januar og februar - med mindre end to måneder til opførelsen af årets spiregudstjeneste.

Janne har for længst omskrevet centrale dele af Skabelsesberetningen i Det gamle Testamente til vers, som hun skal fremsige under Spiregudstjenesten, mens sognepræst Henrik Gade Jensen er selveste Gud, der indtager prædikestolen, som Jakob lige nu har travlt med at udsmykke, så den kommer til at ligne selveste den himmelske himmel.

Under Gud i prædikestolen vil Jakob og Mette optræde som Adam og Eva før og under uddrivelsen fra Edens Have. Janne Svensson vil prædike på vers og Spirekoret synge, så foråret fornemmes helt ind i den inderste sjæl.


Deltag i spiregudstjenesten

Alle er velkomne til at deltage i spiregudstjenesten, som i år finder sted søndag 24. marts klokken 14 i Vestenskov kirke.

Gudstjenesten er et samarbejde mellem Kappel pastorat, Gloslunde pastorat og Rudbjerg menighedspleje.

Annonce

Desuden bidrager Vestenskov Landsbylaug ved at stille Vestenskov gamle Skole til rådighed til kaffe og te-komsammen efter spiregudstjenesten. for Selve kaffebordet står de to pastorater og menighedsplejen for.


Nyskabelse

Sidste år blev spiregudstjenesten indstillet som kandidat til at modtage initiativprisen, som tildeles en nyskabelse på den kirkelige front i Lolland-Falster Stift.

Spiregudstjenesten har gennem sine tre år udviklet sig til lidt af et publikums-trækplaster med mere end 100 deltagere både i kirken og efterfølgende til kaffe og kage.

- Vi vandt desværre ikke, sukker Janne Svensson. Til gengæld blev spiregudstjenesten i Vestenskov kirke nævnt i Kristeligt Dagblads liste over værdige deltagere i avisens Initiativkonkurrence 2018. Vi blev nævnt blandt ni, som har taget særlige initiativer i forbindelse med selve gudstjenesten - og vi vart vel at mærke den eneste kirke i Lolland-Falster Stift, som overhovedet var nævnt i avisens konkurrence, konstaterer Janne Svensson mildt smilende og med en anelse triumf i de blågrønne øjne.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

SENESTE NYT

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

ANNONCE