Annonce
Ugeavisen Lolland

Drama i Vestenskov kirke

Ved første års spiregudstjeneste deltog en lilje, en sort fugl og en genopstanden påskelilje i skikkelse af konfirmand Cecilie Edvardsen, menighedsplejeformand Bjarne Enemark og sognepræst Henrik Gade Jensen. Foto: privat

Søndag 24. marts afvikles årets spiregudstjeneste i Vestenskov kirke. Temaet for den dramaturgisk iscenesatte gudstjeneste er SKABELSEN - alle spirers spire.

Selvom vi endnu kun befinder os i begyndelsen af februar, er forberedelserne til spiregudstjenesten i Vestenskov kirke søndag 24. marts allerede i fuld gang.

Og ikke et øjeblik for tidligt. For der er masser af ting, der skal øves, organiseres og skubbes på plads, inden årets store event i Vestenskov kirke kan afvikles.

Spiregudstjenesten har udviklet sig til lidt af et trækplaster.

Spirer spirer

Men inden vi går i gang med at beskrive 2019's spiregudstjeneste, tager vi lige et par år tilbage i tiden for at fortælle om baggrunden for denne enestående kirkebegivenhed på Vestlolland.

Janne Svensson, præst i Kappel-Langø og Vestenskov-Arninge sogne, forklarer:

- Da jeg kom hertil som sognepræst i 2014, var der tradition for at afholde Diakoniens Dag i foråret. Det havde førhen været en stor begivenhed med masser af deltagere, som blandt andet nød en storslået frokost i menighedshuset. Men da jeg kom hertil, var Diakonens dag på retur. Antallet af deltagere var dalet år for år, så jeg fik den ide, at vi skulle indføre en ny forårstradition i Kappel Pastorat - som modsvar til den høstgudstjeneste, der årligt afvikles i Gloslunde Pastorat.

- Efter en kort ideudvikling fandt vi frem til, at intet symboliserer foråret mere entydigt end spirer. Så derfor har vi valgt at fejre foråret med en spiregudstjeneste.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Gade som Gud

Første år med spiregudstjeneste bød på en prædiken, som Janne Svensson havde skrevet på vers over en af Sørens Kierkegaards "Opbyggelige taler" om "Hvad vi lære af Lilierne paa Marken og af Himmelens Fugle". Teksten blev akkompagneret af et skuespil, hvor Den yndige lilje blev gestaltet af en af Janne Svenssons konfirmander over for formanden for Rudbjerg menighedspleje i fugleham. Som den genopstandne Kristus optrådte sognepræst Henrik Gade i påskelilje-kostume.

Og rundt om dem alle spirede Spirekoret - et kor bestående af en håndfuld velsyngende børn klædt ud som forårsspirer og under frugtbar ledelse af Ulla Schwartz.

Artiklen fortsætter efter annoncen

3. gang i spiretjeneste

I år, som er 3. gang, at spiregudstjenesten i Vestenskov vokser frem, er temaet SKABELSEN.

Med andre ord "alle spirers udspring", som Janne Svensson siger det.

Og så er vi igen fremme ved nutiden, hvor der er masser af tage sig til her midt imellem januar og februar - med mindre end to måneder til opførelsen af årets spiregudstjeneste.

Janne har for længst omskrevet centrale dele af Skabelsesberetningen i Det gamle Testamente til vers, som hun skal fremsige under Spiregudstjenesten, mens sognepræst Henrik Gade Jensen er selveste Gud, der indtager prædikestolen, som Jakob lige nu har travlt med at udsmykke, så den kommer til at ligne selveste den himmelske himmel.

Under Gud i prædikestolen vil Jakob og Mette optræde som Adam og Eva før og under uddrivelsen fra Edens Have. Janne Svensson vil prædike på vers og Spirekoret synge, så foråret fornemmes helt ind i den inderste sjæl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Deltag i spiregudstjenesten

Alle er velkomne til at deltage i spiregudstjenesten, som i år finder sted søndag 24. marts klokken 14 i Vestenskov kirke.

Gudstjenesten er et samarbejde mellem Kappel pastorat, Gloslunde pastorat og Rudbjerg menighedspleje.

Desuden bidrager Vestenskov Landsbylaug ved at stille Vestenskov gamle Skole til rådighed til kaffe og te-komsammen efter spiregudstjenesten. for Selve kaffebordet står de to pastorater og menighedsplejen for.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nyskabelse

Sidste år blev spiregudstjenesten indstillet som kandidat til at modtage initiativprisen, som tildeles en nyskabelse på den kirkelige front i Lolland-Falster Stift.

Spiregudstjenesten har gennem sine tre år udviklet sig til lidt af et publikums-trækplaster med mere end 100 deltagere både i kirken og efterfølgende til kaffe og kage.

- Vi vandt desværre ikke, sukker Janne Svensson. Til gengæld blev spiregudstjenesten i Vestenskov kirke nævnt i Kristeligt Dagblads liste over værdige deltagere i avisens Initiativkonkurrence 2018. Vi blev nævnt blandt ni, som har taget særlige initiativer i forbindelse med selve gudstjenesten - og vi vart vel at mærke den eneste kirke i Lolland-Falster Stift, som overhovedet var nævnt i avisens konkurrence, konstaterer Janne Svensson mildt smilende og med en anelse triumf i de blågrønne øjne.

  • Ved første års spiregudstjeneste deltog en lilje, en sort fugl og en genopstanden påskelilje i skikkelse af konfirmand Cecilie Edvardsen, menighedsplejeformand Bjarne Enemark og sognepræst Henrik Gade Jensen. Foto: privat
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Lokal nyt

Alt for våde marker: De er ærgerlige og frustrerede

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret