cookie-og-privatlivspolitik
Brædderne til verandaen, hvor Leif og Inge Due nyder formiddagskaffen, er købt for en bankogevinst på 800 kroner.
Brædderne til verandaen, hvor Leif og Inge Due nyder formiddagskaffen, er købt for en bankogevinst på 800 kroner.
Foto: Lisbet Rasmussen

Extra Posten

Fra brombærkrat til haveidyl

På lidt over et år har Inge og Leif Due forvandlet en forladt kolonihavegrund til et lille paradis med hus, veranda, frodige staudebede og bugnende grøntsagshave.
26. september 2019 kl. 08:00 Af Lisbet Rasmussen

Annonce

Hvis du går og drømmer om at få dig et lille paradis på jorden, så få fat i en kolonihave og realisér din drøm.

Det var, hvad Inge og Leif Due gjorde i foråret 2018.

- Vi er jo begge to oppe i årene, og det her med kolonihaven er faktisk en slags fremtidssikring. Hvis vi af en eller anden grund ikke længere kan blive boende i vores hus i Bjerreskov ude ved Søllested og bliver nødt til at flytte til noget mindre, så har vi haven her, hvor vi elsker at være, og som kun koster os lidt over 600 kroner om året i haveleje plus vandforbrug, siger Inge Due, mens hun viser rundt i den pyntelige have i Haveforeningen 1919, hvor den ene af ægteparrets fire sønner plus familie residerer i haven overfor, mens et barnebarn lige er gået i gang med at indrette sig i haven ved siden af.


Grønne fingre og knofedt

Man tror det næppe, når Inge fortæller, at det knap er halvandet år siden, at hun og Leif overtog kolonihaven. Og endnu mindre kan man forestille sig, at haven, som på det tidspunkt havde stået forladt og ubrugt hen i mange år, var ét stort, vildtvoksende og tornet brombærkrat.

Men jo, den er god nok:

- Vi overtog haven i juni 2018 og gik straks i gang med at rydde alt krat væk, beretter Inger.

Siden blev jorden forbedret og gødet, så parret allerede her i sommer - et år efter - har de flotteste kæmpestore græskar, er nærmest selvforsynende med kartofler, ligesom andre grøntsager vokser, som var de betalt for det: porrer, selleri, rødbeder...

For ikke at tale om havens blomsterflor:

- Sommerfuglebuskene laver jeg selv, og georginerne er knolde, jeg har fået af en nabo, fortæller Inge, som må siges at udføre den miljøvenlige bæredygtighed i praksis, som de fleste af os mest nøjes med at tale om!


Genbrug og sjove indfald

Leif og Inge er ikke kommet sovende til den herlighed, de i dag nyder hver eneste dag. Det har kostet masser af hårdt arbejde - og ikke mindst fantasi og utraditionelle løsninger. For der har på intet tidspunkt været en stor bunke penge til at realisere alle drømmene for. Det hele har skullet foregå for næsten ingen penge.

Havens lille hus på omkring 16 m2 er bygget op fra bunden - primært af genbrugsmaterialer. Nogle vinduer stammer fra en færge, som i sin tid har sejlet rutefart mellem Rødby og Puttgarden.

Køleskabet er en flamingokasse, hvor kulden kommer fra frosne colaflasker, på gasovnen kan der sagtens laves varm aftensmad til flere personer, og ud over gasovnen forsynes huset ligeledes med energi fra solpaneler.

Lidt kontanter er der dog skudt i projektet, afslører Inge og Leif:

Brædderne på terrassen er eksempelvis købt for en bankogevinst på 800 kroner, som husets frue var så heldig at vinde, og så har Leif og Inge ønsket sig gavekort til byggemarkeder - og fået adskillige, ikke mindst af sønnerne.

Flagstangen har sin helt egen historie: Den er fremstillet af en lysmast, som skulle skrottes, da Aldi på Løjtoftevej blev revet ned. Inge kom tilfældigt forbi og fik tiltusket sig masten for en kasse øl. Dertil lidt tilskæring plus udgifter til selve flaget!


Få fat i en have nu

Der er masser af tomme kolonihaver i Nakskov, bl.a. i den 100 år gamle Haveforeningen 1919. Kontakt formanden Jørn Jepsen og hør nærmere.

Leif og Inge anbefaler, at man anskaffer sig en have nu. Så kan man gå og planlægge gennem vinteren og være klar til alt det praktiske, når foråret kommer.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her