cookie-og-privatlivspolitik
Det er lidt vemodigt, at ens barndomshjem er revet ned, mener Jens Jensen, som her står på græsmarken, hvor børnehjemmet BUC lå, indtil det blev jævnet med jorden for et par år siden.
Det er lidt vemodigt, at ens barndomshjem er revet ned, mener Jens Jensen, som her står på græsmarken, hvor børnehjemmet BUC lå, indtil det blev jævnet med jorden for et par år siden.
Foto: Lisbet Rasmussen

Extra Posten

Gamle børnehjemsbørn samles

69 år efter sin død bliver børnehjemsforstander mindet af nogle af de mange børn, han havde under sine vinger.
04. februar 2019 kl. 09:00 Af Lisbet Rasmussen

Annonce

Jens Jensen kom på børnehjem, da han var 10 år. Sammen med sine tre søskende kom han - som mange andre skilsmissebørn i 1950'erne - i kommunens varetægt, som i Nakskov var ensbetydende med at blive anbragt på børnehjemmet, som dengang lå i en villa på Skovsgårdsvej.

Forstanderen for børnehjemmet hed David Larsen, og han var noget ganske særligt. Derfor er han centrum for en mindefest 17. august i år, hvor alle hans "børn" er inviteret med til at højtideligholde mindet om deres plejefar.

David Larsen døde i 1970. Allerede i 1995 mødtes omkring 40 voksne børnehjemsbørn for at ære deres plejefar i 25-året efter hans død.


Vi havde det godt, selvom vi selvfølgelig savnede vores forældre. Vi havde det godt, selvom vi selvfølgelig savnede vores forældre.

God opvækst

Her 24 år efter tager Jens Jensen nu initiativ til at samle sine "søstre" og "brødre" fra børnehjemmet for at mødes og mindes deres fælles barndom, som faktisk var bedre, end udenforstående umiddelbart ville forstille sig en opvækst på et børnehjem.

Det skyldes ikke mindst David Larsen, hans kone og de ansatte på børnehjemmet, som tog sig af børnene på bedste vis. I begyndelsen af 1960'erne flyttede børnehjemmet fra den gamle villa til nybyggede og moderne omgivelser på Ringvejen i Nakskov.

- På Skovsgårdsvej var der en sovesal til pigerne og en sovesal til drengene. Så det var noget af en luksus, da vi flyttede over i det nye børnehjem, hvor de fleste af os fik eget værelse, fortæller Jens Jensen, som husker sin gamle plejefar med stor kærlighed:

- Han sørgede for, at vi fik læreplads og også kørekort, som han fik billigt hos den lokale kørelærer - en slags mængderabat. Vi havde det godt, selvom vi selvfølgelig savnede vores forældre.

Det er Jens Jensen, som har taget initiativ til at samle sine gamle "brødre" og "søstre" fra børnehjemmet.

- Nogle af os bor stadig her på egnen, men de fleste af de gamle børnehjemsbørn er spredt ud over hele landet og endda i udlandet, blandt andre Peter Frederiksen, som i dag bor i Trollhättan i Sverige og i øvrigt også er med til at forberede den store komsammen i august i Nakskov.


Fremskudt jubilæum

Egentlig er det først i 2020, at 50-året for David Larsens død finder sted.

Alligevel inviteres de gamle børnehjemsbørn, som boede på Skovsgårdsvej og siden på Ringvejen, til sammenkomst lørdag 17. august her i 2019 - 24 år efter deres sidste møde.

Sammenkomsten begynder klokken 12 med buffet i Stormarkskirkens menighedssal og senere besøg i feriekolonien ved Stødby Strand. Det er netop besøget i Stødby, som er årsag til, at sammenkomsten er fremskyndet. For feriekoloniens fremtid er usikker. Der er stor sandsynlighed for, at den snart kommer til at dele skæbne med både børnehjemmet på Skovsgårdsvej og BUC på Ringvejen i Nakskov - nemlig at blive jævnet med jorden.

Jens Jensen håber, at rigtig mange af de gamle børnehjemsbørn har lyst til endnu en sammenkomst for at mindes deres afdøde plejefar og snakke om gamle dage.

Er du en af dem, som voksede op på børnehjemmet på Skovsgårdsvej og blev flyttet til det nye børnehjem på Ringvejen, er du velkommen til at tage del i sammenkomsten 17. august i år. Du kan melde dig til ved at ringe til Jens Jensen på telefon 21 44 87 35.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Extra Posten":
Annonce