cookie-og-privatlivspolitik
Kusinerne Pia (tv) og Anja ses her i Anjas garnbutik, Nygarn, hvor Pias keramik nu også kan købes.
Kusinerne Pia (tv) og Anja ses her i Anjas garnbutik, Nygarn, hvor Pias keramik nu også kan købes.
Foto: Lisbet Rasmussen

Extra Posten

Kreative kusiner i Nygade

Anja Hyttel introducerer tre smukke kollektioner af keramik i Nygarn. Vaserne og skålene er fremstillet af hendes kusine, Pia Lund.
16. august 2019 kl. 08:00 Af Lisbet Rasmussen

Annonce

Den ene kusine sværger til bløde garner, mens den anden foretrækker det hårde porcelæn.

Nu kan de to kusiners kreative udtryk opleves i samme lokale, nemlig i Anja Hyttels garnbutik Nygarn i Nakskov, hvor hun ud over at sælge garner og stoffer og tilbehør til kreativt håndarbejde netop også er blevet eneforhandler på Lolland-Falster af sin kusine Pia Lunds keramik.


Barndom inspirerer

Pia Lund er uddannet keramiker fra Designskolen i Kolding, og hendes værksted ligger på Vesterbrogade i København. Her fremstiller hun vaser, cylindre og skåle i porcelæn med direkte inspiration fra barndommen i Nakskov.

Vaserne i kollektionen FORMIDABEL har således sin ur-inspiration fra de sennepsglas, som Pia i sin barndom oplevede blev brugt som drikkeglas, når de én gang var tømt for den stærke sennep - i stedet for at blive smidt ud.

Selvom der er langt fra de ydmyge sennepsglas til de smukke vaser i porcelæn i forskellige størrelser og i mange smukke og sart transparente farver, kan man godt følge linjen og tanken.


Mønstre fra asietter

Også de små skåle med mange formål - fra at spise skyr af ved morgenbordet til at opbevare små skatte i på skrivebordet - har sit udspring i Pias barndom.

- De små asietter med mønster på, som dengang blev brugt til desserter, når der var gæster - dem har jeg ladet mig inspirere af til kollektionen HAPILU, fortæller Pia.


Lollandske træer

Anja Hyttel er glad og stolt over, at hun i Nygarn kan præsentere sin kusines keramik - som den eneste forhandler på Lolland-Falster.

- Pias keramik rammer tidens ånd og stil samtidig med, at udtrykket er unikt og noget ganske særligt i forhold til de vaser og lysestager, som kan ses i ethvert hjem i dag, forklarer Anja.


Fine kontraster

- Jeg kan godt lide, at keramikken udstilles sammen med garnerne i min butik - hårdt over for blødt. Det er en fin kontrast, slår Anja fast.

Pia er enig. Hun nyder at se sine ting udstillet i sin fødeby. Blandt andet de hvide, gennemskinnelige cylindre, som man kan stille fyrfadslys ned i. Med de mørke træagtige mønstre er de direkte inspireret af Pias ture ud i den lollandske natur, når hun som barn skulle besøge sin hest ude på landet.


Indfanger naturen

- Jeg prøver at fange følelsen - eller måske mærmere essensen af naturen - ind i materialet, forklarer Pia, som faktisk i Jylland har haft stor succes med sine transparente lollandsk-inspirerede porcelænscylindre:

- Jeg udstillede cylindrene i store formater på Koldinghus for et par år siden. Under udstillingen kom der flere forhandlere hen til mig for at spørge, om jeg ikke kunne fremstille værkerne i mindre format, så de kunne sælges som brugskunst, eksempelvis til at stille i et vindue med et fyrfadslys i. Det gjorde jeg så og har siden haft stor succes med min kunstneriske transformation af de lollandske landskaber, siger Pia Lund.


Stor interesse

Kusinerne Anja og Pia er enige om, at de bløde garner og den hårde porcelæn klæder hinanden i butikken i Nygade - og åbenbart er de ikke alene om det. Anja har allerede oplevet god afsætning af sin kusines unikke og smukke porcelæn.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her