Andre tjenester
Vi har observeret, at du har installeret en adblocker. Vi kan derfor ikke vise dig vores annoncer. Det er vi rigtig kede af, da indtægterne fra annonceringen er med til at vi på daglig basis kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.
Vi håber derfor, at du i din adblocker, vil tillade visning af annoncer fra folketidende.dk. Selvom du tilføjer folketidende.dk, vil du stadig undgå reklamer fra andre sites.
Klik på dit adblock ikon i browseren. Tilføj domænet folketidende.dk under tilladte domæner. Næste gang du besøger os vil reklamerne kunne vises.
Tak for hjælpen og god læselyst!
Lolland-Falsters Folketidende
På grund af indviklede regler modtager Gentofte og Frederiksberg kommuner til næste år penge - på bekostning af blandt andre Lolland Kommune.
- Jeg har opgivet at holde tal på skævhederne i den nuværende udligning. Det her er så grotesk, at alle må kunne se, at der er behov for en udligningsreform, der griber fat om nældens rod i stedet for justere på et system, der er blevet så indviklet, at ingen kan gennemskue det, sukker borgmester Holger Schou Rasmussen.
Det, borgmesteren sigter til, er det udligningssystem, der betyder, at nogle af landets 98 kommuner får udligning i form af penge på bekostning af andre kommuner. Men reglerne for udligning er efterhånden så indviklede, at de i praksis nogle gange medfører en situation, som den Holger Schou Rasmussen kalder grotesk.
Sidste år gennemgik bl.a. Frederiksberg og Gentofte kommuner deres folkeregistre for udlændinge, der tidligere var udrejst, men fejlagtigt stadig registreret som borgere i kommunen. Det medførte et pludseligt fald i det officielle indbyggertal, og det betyder, at de to kommuner i 2020 modtager henholdsvis 117 og 68 mio. kroner i ekstra udligning fra befolkningstilbagegangskriteriet.
Og fordi puljen er et nulsumsspil taber andre kommuner tilsvarende beløb. Lolland Kommune mister alene 41 mio. kroner i 2020, og en række andre kommuner mister også tocifrede millionbeløb.
- Indenrigsministeriet udregner hvert år et socialt indekstal, der viser hver kommunes samlede sociale udfordringer, og vi kan konstatere, at Lolland teknisk set har 9 procentpoint færre sociale problemer i 2020 end i 2019 - og det skyldes altså udelukkende, at Gentofte og Frederiksberg har ryddet op i deres folkeregister. Desværre har vi ikke fået 9 procentpoint færre sociale problemer ude i virkeligheden, så det bliver Lollands borgere, der kommer til at betale regningen, konstaterer borgmester Holger Schou Rasmussen sarkastisk.
Hvis ajourføringen af registeret var sket løbende, ville de to kommuner slet ikke være berettiget til tilskud fra befolkningstilbagegangskriteriet.
- Det går over min forstand, at vi nu står med et stort underskud på budgettet, fordi to andre kommuner har ryddet op i en fejl, de selv har begået. Hvis regeringen ikke vil gribe ind i fordelingen af befolkningstilbagegangskriteriet, så må den i det mindste kompensere de kommuner, der rammes af tilfældige udsving i udligningssystemet, slutter Holger Schou Rasmussen.
KOMMENTARER