cookie-og-privatlivspolitik
Farvestrålende blomster pibler frem i den kølige forårsvejr.

2

Billeder

Farvestrålende blomster pibler frem i den kølige forårsvejr.
Foto: Privat

Extra Posten

Masser af sysler i forårshaven

Både i prydhaven og køkkenhaven er der meget at gøre i haven allerede nu.
17. marts 2019 kl. 09:00 Af Extra Posten

Annonce

Skvalderkål er et af de sikre forårstegn, og det er en god idé at bekæmpe dem fra starten af sæsonen. Fjern alle blade, hug udløberne over og træk rødderne op. Det er nemt nu, hvor jorden er fugtig, og ikke så mange andre planter er dukket op af jorden. De friske grønne skud er lækre i en salat.


På jagt efter dræbersnegle

Det er opgså en god ide at bekæmpe dræbersbneglene, så snart de dukker op. I efteråret blev dræbersneglenes æg klækket, og de små snegleunger krøb i skjul, før vinteren satte ind. Men straks, når temperaturen når over 5 grader her i foråret, dukker de overvintrede dræbersnegle op i haven. Begynd derfor allerede nu, hvis du vil forbygge dræbersneglenes hærgen i haven.


Forårskur til plænen

Græsplænen er bleg og trist oven på vinteren, og måske har den visne pletter med hvide belægning (sneskimmel). Riv al det døde græs væk og fyld hullerne med en topdressing af kompost blandet med grus. Luft gerne plænen igennem ved at stikke huller i den med en greb, men vent med at bruge en vertikalskærer til senere på sæsonen. Vent også med at gøde til i april, når græsset for alvor begynder at gro.


Klip ned

Klip stauder og prydgræsser ned: Fjern toppene på de visne stauder nu, hvor du nemt kan undgå at beskadige de nye skud, der skyder frem. Prydgræsser skal også klippes i bund her tidligt på foråret, før de for alvor begynder at gro


Tøm kompostbeholderen

Du kan med fordel sprede kompost ud i bedene her i foråret. Et lag på 1-2 cm er rigeligt og giver tilstrækkelig gødning til stauder, buske og træer. Hvis du har mistanke om, at et pindsvin har overvintret under kompostbunken, bør du dog vente med at flytte på den til april/maj, når pindsvinet har forladt vinterhiet.


Plantetid for træer og buske

Det tidlige forår er et godt tidspunkt at plante træer og buske. Det gælder også de såkaldte barrodsplanter, dvs. planter, der ikke er pottede, men som planteskolen oftest sælger i bundter til hegn og hæk. De er billigere end pottede planter.


Del vintergækkerne

Vintergækkerne formerer sig med sideløg og danner med tiden meget tætte klumper. Grav løgklumperne op, skil løgene fra hinanden, og genplant de enkelte, små løg hver for sig, så de får plads og næring til at udvikle sig og blomstre.


Få et forspring med forspiring

Nu kan du starte med at forspire planter indendørs, så de allerede er godt igang, når det bliver varmt nok til, at de kan komme ud i køkkenhaven.


Mål jordtemperaturen, før du sår

Jordtemperaturen skal op på ca. 7 grader, før de tidlige frø kan spire, men mange frø kræver 10-15 grader. Med et jordtermometer kan du nemt måle temperaturen i jorden. Hvis du gerne vil tidligt i gang fx med at lægge kartofler, kan du varme jorden op ved at plastik ud over den.

Spinat er det første, du kan så direkte i jorden i køkkenhaven. Hvis det er for koldt til, at frøene kan spire, ligger frøene blot i jorden og venter på, at temperaturen stiger. Du kan også så hestebønne - også kaldet valsk bønne - nu, da de er meget kuldetolerante.


Klip efterårshindbær tilbage

Det er på høje tid at klippe efterårshindbærrene tilbage, hvis du ikke allerede har fået det gjort. Det er nemt, fordi du kan klippe dem helt i bund - imodsætning til sommerhindbær.


Så tomater indendørs

Du kan så tomater indenfor fra først i marts, så passer det med, at de kan plantes ud i drivhuset fra først til midt i maj. Der er mange sorter at vælge imellem, når du selv sår.


Tjekliste

Når du er nået gennem denne tjekliste, som i øvrigt stammer fra Havelskabets hjemmeside, er du nået et godt stykke på vejen mod at få en have, som både er smuk og og frodig gennem hele den herlige havesæson.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Extra Posten":
Annonce