cookie-og-privatlivspolitik
Nyudsprungne studenter på Axeltorv i Nakskov.

3

Billeder

Nyudsprungne studenter på Axeltorv i Nakskov.
Foto: Jan Knudsen

Extra Posten

Nakskov Gymnasium og HF 100 år

Jubilæet markeres 31. august, og blandt inviterede gæster er undervisningsminister Merete Risager (LA) og borgmester Holger Schou Rasmussen, der fik sin HF på stedet.
25. august 2018 kl. 12:00 Af Henning Kørvel

Annonce

Otte elever startede i 1918, men kun en af disse bestod stundentereksamen i 1921. Året efter var der tilmeldt fire, hvoraf to fik studenterhuen.

Det var under små kår, Nakskov Gymnasium så dagens lys i 1918 som en kommunal uddannelsesinstitution i tilknytning til Byskolen. Lærerne underviste begge steder, og i begyndelsen skulle studentereksamen tages i København.

I 1973 blev gymnasiet amtsligt. HF blev føjet til i 1971, men først siden 2007 har navnet været Nakskov Gymnasium og HF. Siden 2007 har uddannelsesinstitutionen været selvejet og drives efter statens regler, og siden 1979 har adressen været Søvej.

Nakskov Gymnasium og HF har cirka 300 elever, der i år fordeler sig på ni klasser i gymnasiet og tre på HF.

- Elevantallet ligger meget stabilt. Forud for skoleårets start havde vi kalkuleret med 100 nye elver, men tallet kom op opå 104. Vi havde regnet med tre 1. g-klasser og en HF-klasse, men resultatet blev to af hver, fortæller prorektor Ole Skibsted. Gymnasiet har 37 lærere, og fire ansatte i administrationen, og årsbudgettet ligger på cirka 30 millioner kroner, der bygger på et grundtilskud fra staten og et tilskud pr. elev.

- HF er blevet ændret, så uddannelsen primært sigter imod mellemuddannelser, og vi samarbejder derfor med Produktionsskolen Absalon i Nykøbing, Vordingborg og Næstved. Nyt er det også, at elever kan gå direkte til HF fra 9. klasse, siger Ole Skibsted.

Jubilæet har længe været under forberedelse. Tidligere lektor og historielærer Henning Bech Johansen har således redigeret et jubilæumsskrift, der får samme format som skriftet, der blev udgivet ved 75-års jubilæet. Den faktuelle jubilæumsdag er 2. september, men fordi det er en søndag, så markeres jubilæet 31. august, hvor al undervisning er suspenderet, og der indledes med fælles morgenmad.

Under overværelse af undervisningsmionisteren og Lollands borgmester bydes der i teatersalen klokken 10 på taler, præsentation af jubilæumsskriftet og musikalske indslag. Klokken 11.00-13.30 er der arrangeret stjerneløb for eleverne, mens gæsterne underholdes. Klokken 13.30 bydes elever, lærere og gæster på fødselsdagslagkage, og om aftenen er der fælles spisning og fest for elever og lærere. Klokken 12 er der fernisering på en udstilling af kunst af tidligere lærere, blandt andre Erik Lagoni. Udstillingen, der verserer indtil 14. september i Afsnit 2, finder stred i samarbejde med Nakskov Kunstforening, der i år runder 70 år.

- Som optakt til jubilæet startede eleverne torsdag 2. august med at blive præsenteret for kammerater og lærere, og dagen efter blev de rystet sammen med over-g'erne med sjove lege. Torsdag 16. og 22. august havde vi fælles morgensamling i teatersalen, og her bliver eleverne præsenteret for udviklingen i de sidste 25 år, baseret på udklip fra lokale aviser, som Liselotte Hansen, Ulla Frank og Ina Skafte Aaagaard har samlet og sammensat, siger Ole Skibsted.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Extra Posten":
Annonce