cookie-og-privatlivspolitik
Det er tit uden for selve åbningstiden, at Lars Poulsen har gang i skomagermaskinen. For så er der ingen kunder, der skal serviceres, snakkes med og hygges om.

3

Billeder

Det er tit uden for selve åbningstiden, at Lars Poulsen har gang i skomagermaskinen. For så er der ingen kunder, der skal serviceres, snakkes med og hygges om.
Foto: Lisbet Rasmussen

Extra Posten

Nakskovs hælebar drejer snart nøglen

Faktisk er det hele Lollands sidste skomager, som til næste år forsvinder, når Lars Poulsen lukker sin Hæle- og Nøglebar.
25. december 2019 kl. 07:00 Af Lisbet Rasmussen

Annonce

Det er ikke, fordi Lars Poulsen ikke kan få sin Hæle- og Nøglebar i Nygade 4E til at løbe rundt. Tværtimod:

- Jeg har aldrig en tom hylde, fortæller han - og det vil i skomagerslang sige, han har nok at lave, da alle hylder i hans værksted er fyldt til randen med alskens fodtøj, som venter på at blive forsålet, blokket ud eller repareret.

- Lige for tiden har jeg op til tre ugers ventetid på reparationer, sukker Lars Poulsen, som trods travlhed og masser af kunder har besluttet sig for at lukke biksen 1. april 2020.

- Og denne gang mener jeg det, slår han fast med et finurligt glimt over brillekanten og forklarer:

- For fem år siden satte jeg butikken til salg, og siden har jeg hvert år erklæret, at nu lukker jeg til næste år - også selvom forretningen ikke var solgt.

Lars Poulsens Hæle- og Nøglebar er endnu ikke solgt; men alligevel er situationen nu en anden:

- Jeg fylder 70 i april næste år, og jeg har hele tiden sagt, at når jeg nåede det skarpe hjørne, så var det slut. Ok, hvis min udløbsdato kunne udskydes, så kunne jeg måske overtales til at tage et par år til med sko og nøgler; men det kan den ikke - jeg har ringet og spurgt! Så nu lukker jeg altså, for der er mange andre ting, jeg gerne vil nå at have tid til.


Uddøende håndværk

Personligt glæder Lars Poulsen sig til at skifte nøgleslibebænken og skomagermaskinen ud med den frie pensionisttilværelse. Men han er ked af det på sine kunders vegne og ville inderligt ønske, at en eller anden havde lyst til at overtage butikken efter ham.

Det er mange år siden, at selve uddannelsen som skomager forsvandt fra kataloget over ungdomsuddannelser. Skal du i dag lære faget at flikke fodtøj, skal du finde en af de få hundrede serviceskomagere, der stadig findes i Danmark, og få en oplæring i bagflækning, forsåling, udblokning og diverse andre processer, man som skomager kan udsætte et stykke fodtøj for.

Da Lars Poulsen for 13 år siden forlod herretøjsbranchen og skulle finde på noget nyt at kaste sig over, var det lidt af et tilfælde, at han kom i kontakt med Valborg Hansen, som dengang ejede Nakskovs Hæle- og Nøglebar.

- Jeg lærte at bruge maskinerne af Valborg, og efter en kort periode var jeg klar til at overtage butikken efter hende, fortæller Lars, som stadig går med en lille drøm om, at der på samme måde ville dukke en person op, som havde lyst til at lære skomagermaskinen og nøglesliberen at kende for siden at tage over efter ham.

- Men det er endnu ikke sket, sukker han og slår fast, at alderen ingen rolle spiller.

Selv var Lars Poulsen 57, da han gik i lære som skomager og nøglesliber hos Valborg.


Et tab for byen

Det kan godt være, at skomagerhåndværket er uddøende. Men det er efterspørgslen på at få reparereret fodtøj så langtfra.

- Hvis du har betalt mange penge for et par sko eller et par støvler, som du elsker at gå i, er du villig til at betale, hvad det koster for at vedligeholde dem, siger Lars Poulsen, som i gennemsnit har et halvt hundrede par sko og støvler under behandling på en uge.

Derudover er der alle de andre nicher, som Lars har specialiseret sig i. Eksempelvis at fremstille tegn til katte og hunde, at tage imod tøj, som han sender videre til rensning, at slibe nøgler og kreere skilte.

- Jeg har kunder fra hele Lolland. Ja, helt fra Nykøbing kommer folk for at få repareret sko. Og det smitter af på byens andre butikker. For jeg kan jo se, hvordan kunderne kommer med poser fulde af varer fra Nakskovs butikker, når de kommer for at aflevere eller hente deres fodtøj hos mig, siger Lars Poulsen og fortsætter:

- Det er en skam, når de små specialbutikker forsvinder fra byerne, for de er virkelig med til at trække folk til og dermed få omsætningen til at stige generelt i handelslivet.


Veteraner trækker

Men hvad skal Lars Poulsen få sin tid til at gå med, når han om et par måneder ikke længere er at finde bag disken i Nakskovs Hæle- og Nøglebar?

Han trækker på skuldrene og vil ikke nærmere ind på emnet. Ud over, at han glæder sig til at kunne bruge mere tid på sine veteranbiler af mærkerne BMW og MG, som nu skal nurses, som var de et par 12.000-kroners stiletter fra Christian Louboutin, der har fået en lille ridse i det dyre design.

Skulle der komme en, som er interesseret i at overtage butikken, sætter Lars Poulsen gerne et par måneder af til en oplæring i stil med den, han i sin tid selv fik af Valborg.

Og sker det ikke, vil skomager Poulsen ikke afvise, at han kunne finde på at få transporteret skomagermaskinen og diverse værktøj hjem i kælderen, så han stadig kan reparere en sko eller en støvle i nye og næ. Dog ganske på den - til den tid - pensionerede skomagers helt egne præmisser.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her