cookie-og-privatlivspolitik
Tre nuværende beboere, fra venstre foran det nye cykelhus ses tømrer Carsten Dyhrberg, hf-studerende og deltidsbrandmand Lukas H. R Jensen  og Lasse Christensen der er på vej ind på SOSU.

2

Billeder

Tre nuværende beboere, fra venstre foran det nye cykelhus ses tømrer Carsten Dyhrberg, hf-studerende og deltidsbrandmand Lukas H. R Jensen og Lasse Christensen der er på vej ind på SOSU.
Foto: Lise Ravnkilde

Extra Posten

Nakskovs kollegium fylder 50 år

Fra hjemlige omgivelser for ØK-elever til tilbud om mentorordning - H. N. Andersen Kollegiet har opfyldt mange forskellige behov gennem sine 50 år på Violvej i Nakskov.
09. november 2019 kl. 08:01 Af Lisbet Rasmussen

Annonce

11. november 1969 var der fornemt besøg i Nakskov.

Anledningen var indvielsen af byens nye kollegium.

Blandt de mange særligt inviterede var æresgæsten kammerherreinde Adda Neergaard, datter af ingen ringere end etatsråd H. N. Andersen, nakskovit og stifter af Østasiatisk Kompagnis (ØK) verdensomspændende virksomhed, herunder Nakskov Skibsværft.

Naturligvis skulle byens nye kollegium opkaldes efter byens stolthed og kendte søn.

Værftet havde da også en særlig interesse i at støtte kollegiet, da det skulle fungere som hjemlige omgivelser for maskinaspiranter og andre af værftets unge i lære og under uddannelse.

H. N. Andersen Kollegiet blev opført af Kollegieselskabet af 1967.

Deres formål var "at opføre og drive et længe savnet kollegium for de unge fra hele landet, der søger deres uddannelse i Nakskov og for hvem problemet med at skaffe sig logi og opholdsmuligheder, der ikke alt for meget adskiller sig fra hjemmets miljø, ofte har voldt vanskeligheder og forbitret en studie- og læretid, der helst skulle stå i erindringen som en dejlig tid."

Kollegiet har oplevet meget forskelligt gennem de 50 år, i en periode var det ovenikøbet tæt på at skulle lukke, men den nuværende forretningsfører Joan Skafte fik rettet op på økonomien og indført regler, så kollegiet igen er et populært bosted for unge under uddannelse.

Læs mere på side 13

Kollegiet bestod ved indvielsen for 50 år siden af 96 værelser bygget omkring fællesarealer.

Hvert værelse var på 10,5 kvadratmeter, komplet møbleret og med håndvask. Fælles var blandt andet toiletter, bruserum, cafeteria, tekøkkener og gårdhaver.

Det ser i dag noget anderledes ud.

Efter en stor ombygning i slutningen af 1980'erne byder kollegiet anno 2019 på 75 boliger. Nogle på 23 kvadratmeter, andre på 30 kvadratmeter - alle med eget bad og køkken.


En øl på Ventilen

I dag bestyres kollegiet af forretningsfører Joan Skafte og hendes to daglige medarbejdere Susan Nielsen og Martin Meinved.

Allerede fra 1987 har Susan Nielsen ageret blæksprutte i det travle hus, hvor hun har fulgt udviklingen.

- Dengang havde fløjene ikke numre som i dag men var opkaldt efter de små øer ude i Nakskov Fjord. Så du kunne bo på for eksempel Munkholm-gangen, og nede i kælderen kunne de unge få sig en fredagsøl i værtshuset "Ventilen" - jo de kom virkelig hinanden ved, husker Susan.


Synkende skude

Som for resten af Nakskov blev værftets lukning et trist vendepunkt for H. N. Andersen Kollegiet.

En vigtig målgruppe forsvandt, og selvom kollegiet også husede andre beboere end unge med tilknytning til værftet, så var det op ad bakke.

- Da jeg tiltrådte som forretningsfører i 1992, var økonomien stram, for nu at sige det mildt, og forholdene på kollegiet var ikke de bedste, erkender Joan Skafte.

Hun lagde ud med at rydde op og sætte strammere regler for bofællesskabet på Violvej.

Blandt andet blev der indført nul-tolerance i forhold til stoffer.

Det gik fint med at få rettet op på de indre linjer, men nye målgrupper skulle også få øje på H. N. Andersen Kollegiets potentiale.

I en årrække gik det op og ned. Særlig slemt blev det i 2008, hvor lukning af kollegiet var tæt på at komme på tale.


Mentorordning

I dag går det fint for Lolland Kommunes eneste kollegium.

Ja gennem de sidste år har der endda været perioder med venteliste for at få et af værelserne på H. N. Andersens Kollegiet, som også modtager unge, der har brug for en ekstra kærlig hånd i det daglige.

Det sker gennem en mentorordning, hvor de unge kan få hjælp til dagligdags ting, som for eksempel at komme op i tide om morgenen.

Ordningen er et samarbejde med CELF og Jobcenter Lolland.

50-års jubilæet fejres med reception for særligt indbudte 11. november.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Extra Posten":
Annonce