cookie-og-privatlivspolitik
- Alkoholbehandlingen har tilbud til enhver, og man kan komme lige ind fra gaden og bede om gratis hjælp og behandling, siger Susanne Freiesleben, den ene af Alkoholbehandling Lolland Kommunes tre alkoholkonsulenter.
- Alkoholbehandlingen har tilbud til enhver, og man kan komme lige ind fra gaden og bede om gratis hjælp og behandling, siger Susanne Freiesleben, den ene af Alkoholbehandling Lolland Kommunes tre alkoholkonsulenter.
Foto: Lisbet Rasmussen

Extra Posten

Sig mig, drikker du ikke lidt rigeligt?

Alkoholbehandlingen Lolland Kommune har både tilbud til mennesker med alkoholproblemer, til deres pårørende og til familier, hvor alkohol spiller for stor en rolle.
08. marts 2019 kl. 09:00 Af Lisbet Rasmussen

FAKTA
Mellem 100 og 150 mennesker modtager årligt hjælp på Alkoholbehqandlingen Lolland Kommune
Alkoholbehandlingen har adresse på Hoskiærsvej 17, bygningen14, i Nakskov og telefon 54 67 61 70
I Maribo ligger satellitten Alkoholbehandlingen Maribo, som har telefon 51 36 08 03
Projektet "Familie og Alkohol, som har telefon 25 18 96 20" står for en tidlig indsats, inden alkoholproblemet i familien vokser sig stort

Førhen var betegnelsen alkoholiker ensbetydende med manden på bænken, en hjemløs, der ikke havde styr på sig selv og sit liv og endnu mindre på sit overdrevne alkoholforbrug, som via skrumpelever og andre skader på de indre organer tog livet af den alkoholafhængige, langt inden han (for dengang var det kun mænd, som drak sig til alkoholikerniveauet) kom i nærheden af middellevealderen.

Sådan er det ikke længere, hvilket de mange forskellige tilbud, som Alkoholbehandlingen Lolland Kommune byder på, afspejler.

- Man kan godt passe et arbejde, selvom man drikker langt mere end godt er. Men har du et overforbrug af alkohol, er der næsten altid nogle, som betaler en pris. Det kan være din familie, din ægtefælle, dine børn - og i sidste ende dig selv, forklarer Susanne Freiesleben.

Susanne er alkoholkonsulent ved Alkoholbehandlingen, som har lokaler i Sundhedscenteret på Hoskiærsvej i Nakskov. Her er hver dag forskellige tilbud til mennesker med alkoholafhængighed i diverse gradueringer og med forskellige behov.

- Vi tilbyder individuelle samtaleforløb og gruppeterapi, ligesom borgerne ugentligt kan deltage i Nada, som er øre-akupunktur, og andre behandlingstilbud, fortæller Susanne Freiesleben.

Annonce

- Det er så vigtigt at sige fra. Hvis du kender en, som er for glad for alkohol, så sig fra. René, tidligere alkoholiker - Det er så vigtigt at sige fra. Hvis du kender en, som er for glad for alkohol, så sig fra. René, tidligere alkoholiker

Fanget i misbrug

En af dem, som for tiden frekventerer Alkoholbehandlingen flere gange om ugen, er 53-årige René. To gange om ugen får han Nada, og om onsdagen deltager han i gruppeterapi.  

Som ung endte René i et alt for kærligt forhold til øl, og forholdet til alkohol blev ikke mindre intenst med årene. Hvor de fleste får et fornuftigt forhold til at drikke efter en ungdom med øl og alkohol i alt for stride strømme, hang René fast.

- Alkohol blev ved med at være en del af min hverdag, både på arbejde og i sociale lag i hverdagen og i weekenderne. Ingen bemærkede noget, for jeg passede jo både job og familie, siger René.

Sådan blev det ved i årevis; men på et tidspunkt begyndte kroppen af sige fra:

- Da jeg var midt i 40'erne, begyndte jeg at skrante. Mit blodtryk var tårnhøjt, og jeg fik konstateret insulinkrævendes sukkersyge. I 2004 kom jeg til skade med min arm og gik sygemeldt i to år. Men jeg stoppede på intet tidspunkt med at drikke, forklarer René, som kom op på at indtage omkring 20 genstande dagligt - øl plus bitter i små flasker.

Annonce

I 2017 bliver René alvorligt syg. Hans lever har taget så meget skade, at han er gul i øjnene og i huden.  René kan ikke længere drikke i så rigelige mængder, at han bliver sine abstinenser kvit. Hele kroppen ryster, han føler ubehag og kvalme, så han ryger på sygehuset. Her får han medicin og bliver afruset. Det tager 13 dage. René har en alvorlig samtale med en læge, som giver ham fire måneder at leve i, hvis han fortsætter med at drikke.

- Jeg var så langt nede. Jeg måtte se den sandhed i øjnene, at jeg faktisk kunne have været død under min indlæggelse på sygehuset, erkender René i dag.

Samtidig gjorde de dystre fremtidsudsigter, at René i den grad var motiveret til at gøre noget ved sit drikkeproblem. Så da han blev kontaktet af en sygeplejerske fra det daværende projekt "Broen til bedre sundhed" under Region Sjælland, accepterede han prompte hendes tilbud om at blive sat i forbindelse med Lolland Kommunes alkoholbehandling.


Hjælp til at droppe misbrug

I juni 2017 havde René sin første samtale med alkoholkonsulent Susanne Freiesleben i Alkohobehandlingen.

- Jeg blev taget gevaldigt godt imod, og med Susanne talte jeg for første gang om, at jeg var alkoholiker. Det var et gennembrud for mig til at holde op med at drikke, fortæller René, som har været ædru siden sommeren 2017 og kun har godt at fortælle om Alkoholbehandlingen.

Annonce

De individuelle samtaler med alkoholkonsulenten er overstået for Renés vedkommende. I dag deltager han i en efterbehandlingsgruppe, hvor han udveksler erfaringer med andre ædru alkoholikere, ligesom han to gange om ugen sætter sig til rette i en af Alkoholbehandlingens komfortable stole for at få nåle i øreflipperne og underlægge sig den beroligende Nada-akupunktur.


Stadig på vej

Selvom René, som i dag arbejder som servicemedarbejder på en skole i en flexjob-ordning, ikke har rørt en dråbe alkohol i næsten to år, ser han stadig sig selv i en hård proces på vej væk fra sin tilværelse som alkoholiker.

- Da jeg havde været ædru i syv måneder, blev jeg skilt, fortæller han. Det er i øvrigt ikke så ualmindeligt, at et misbrugsstop ender med skilsmisse: den pårørende føler sig sat fri og vælger derfor ofte at søge skilsmisse, slår René fast.

Det er en hård proces at blive ædru efter så mange år, hvor alkohol har været en del af hverdagen. René er da også ganske klar over, at hans afvænning langt fra er overstået.

- Jeg følger med i alt, som handler om misbrug. Det interesserer mig. For jeg søger stadig svar på, hvorfor jeg begyndte at drikke og hvorfor jeg blev ved med at drikke. Jeg er stadig i en proces, og den varer sikkert ved i mange år endnu, siger René, som har dette råd til andre, der har alkohol inde på livet - både som afhængig og som pårørende:

Annonce

- Det er så vigtigt at sige fra. Hvis du kender en, som er for glad for alkohol, så sig fra. Kom ud af busken og spørg ham eller hende: Sig mig, drikker du ikke lidt rigeligt? Det er vigtigt ikke at lade stå til. Sig fra. Det er et svigt at lade som ingenting i forhold til en ven eller et familiemedlem, som åbenlyst har problemer med alkohol, lyder det fra René.


Direkte ind fra gaden

Alkoholbehandlingen har mange forskellige tilbud, og man kan komme direkte ind fra gaden og bede om hjælp og behandling:

- Man behøver ingen henvisning for at komme i Alkoholbehandlingen, som tilbyder ambulant behandling i forskellige udformninger. Alle vores tilbud er gratis, fortæller Susanne Freiesleben.


Misbrug rammer bredt

Som vi begyndte med at fortælle, rammer alkoholisme bredt - i alle aldre og i alle samfundslag. Derfor opererer Alkoholbehandlingen også bredt. Konsulenterne tager gerne rundt på arbejdspladser og råder og vejleder om fx alkoholpolitik og "den svære samtale", ligesom de rådgiver kommunens plejecentre. For også blandt ældre kan alkoholen skabe problemer.

En anden vigtig opgave er at tage hånd om familier, hvor alkohol fylder for meget.

Annonce

Alkoholbehandlingen Lolland Kommune modtager og behandler årligt mellem 100 og 150 mennesker med et helbredsskadeligt forbrug af alkohol.

På landsplan ser det sådan her ud:

I følge Sundhedsstyrelsen har knap 600.000 danskere et alkoholforbrug, som skader deres helbred, mens cirka 140.000 danskere estimeres at være afhængige af alkohol.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

SENESTE NYT

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

SENESTE NYT

ANNONCE