Annonce
Ugeavisen Lolland

Winther-tiden slutter ikke foreløbig

Den hellige Hieronymus var et yndet motiv for Winther, der her har fremstillet kirkefaderen i gang med at dyrke en ret speciel form for yoga. Foto: privat

Med seks malerier udstillet i rummet over våbenhuset er Sandby kirke ikke det eneste sted, hvor man for tiden kan betragte værker af Richard Winther.

For tiden kan man besøge en lille men interessant udstilling i det nyistandsatte rum over våbenhuset i Sandby kirke. Her hænger det næste stykke tid seks malerier af Vindebymesteren Richard Winther.

Menighedsrådet har selv udvalgt billederne fra Richard Winther Husets egen samling - også det ret vovede maleri af den hellige Hieronymus i en temmmelig opløftet stemning!

- Vi havde i første omgang fundet nogle andre billeder til kirken; men nej, de ville have kirkefaderen med erektion, griner Birthe Hvarre fra Richard Winthers Hus i Vindeby.

På grund af udstillingen er kirken aflåst, når der ikke er gudstjeneste. Vil man ind og se værkerne, låser graveren gerne kirkedøren op.

Roepigen skuer for tiden ud over trappen ned til våbenhuset i Sandby kirke. Foto: privat

Richard og Bertel

For tiden kan også københavnere - og turister i hovedstaden - opleve Winthers værker udstillet flere steder.

På Thorvaldsens Museum hedder ustillingen "Genbesøg: Richard Winther". Den tager udgangspunkt i nogle fotoværker, som Richard Winther fremstillede i 1966 på opfordring fra museet. Ud over Winthers fotografiske værker er den aktuelle udstilling også et genbesøg af skulpturerne og bygningen i sig selv igennem Winthers blik:

"Med skæve vinkler og hjemmebyggede kameraer undersøgte Winther med stor nysgerrighed værker, arkitektur og mennesker i næsten 400 negativer. Winther ville frigøre og udfolde det sensuelle i Bertel Thorvaldsens skulpturer ved detaljefokus og fremhævning af skjulte egenskaber, der skulle sidestille gipsdamer med Vogue-kvinder. Hans sanselige blik og tekniske kunnen vækker skulpturerne til live; han gør dem nærværende og nutidige. Fotografierne er således ikke dokumentariske, men snarere abstrakte og poetiske forbindelser til virkeligheden, og forstærker den sensuelle dimension i Thorvaldsens værker", som der står på museets hjemmeside.

Winthers værker kan opleves på tværs af hele huset i samspil med Thorvaldsens værker og arkitektur frem til 28. oktober.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sidste chance på galleri

Frem til 29. september hedder udstillingen på Banja Rathnov Galleri og Clausens Kunsthandel i Studiestræde i København "Konkrete og konstruktive undersøgelser" og byder på udvalgte værker på tværs af Winthers livslange produktion.

I Kastrupgårssamlingen kan gæsterne frem til 30.september se udstillingen: "Nye blikke. I hus med Richard Winther".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ud af glemslen

Birthe Hvarre tror ikke, at det er en tilfældighed, at Winthers værker for tiden er udstillet flere steder rundt i landet.

- Det er en tendens, der vil fortsætte, spår hun og forklarer:

- Richard Winther er og har altid haft stor indflydels på andre kunstnere; men nu er det brede publikum også begyndt at få øje på ham. Hans kunst har altid været stor og original; men han var selv skyld i, at han i mere end 20 år stort set har været glemt. Han meldte sig faktisk selv ud af samfundet og vendte ryggen til den etablerede kunstscene, da han i 1993 flyttede til Vindeby, hvor han havde købt byens gamle alderdomshjem.

Men noget tyder på, at folk nu igen er ved at få øjnene op for Richard Winthers værk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Attraktioner i Vindeby

Når man hverken til Thorvaldsens Museum, på galleri eller i kirke, kan man altid besøge Richard Winthers Hus i Vindeby, hvor sæsonens udstilling handler om Winthers forhold til billedhuggeren Johannes Wiedewelt.

Og når Winther-tiden slutter i København og i Sandby, kan man blive ved med at nyde, undres og falde i svime over mesterens farverige udfoldelser på lofter og vægge rundt i det fantastiske hus i Vindeby, hvor Ricard W. boede fra 1993 og frem til sin død i 2007.

  • Den hellige Hieronymus var et yndet motiv for Winther, der her har fremstillet kirkefaderen i gang med at dyrke en ret speciel form for yoga. Foto: privat
  • Roepigen skuer for tiden ud over trappen ned til våbenhuset i Sandby kirke. Foto: privat
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Togdrømmen knust: Den togtur til København er en illusion

Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Indland

Kommuner vil hellere bruge tid på børn end måltal

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Truet træleopard bidt ihjel: - Helt ekstremt øv

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

Sport

Spændende pokallodtrækning: - TSØ skal møde gamle kendinge

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Erhverv

Prisvindende lokal møbelproducent begæret konkurs

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster

112

Tiltalt for drab på spædbarn vil skilles