cookie-og-privatlivspolitik

FT Vinguide

Cantina di Monteforte, Soave Superiore 2010

I glasset fremstår vinen strågul, let gylden, med en grønlig kant. Duften er med det samme kraftig og emmer af moden frugt, citrus, pære, æble, honning og lidt eg fra fadet.
16. april 2013 kl. 08:39 Af Brian Guldbæk Gertsen

Annonce
FAKTA

Cantina di Monteforte, Soave Superiore
Italien, Veneto
75 cl, 13% vol
Årgang 2010
Forhandles hos www.sydhavsvine.dk

Brian Guldbæk Gertsens bedømmelse
3 ud af 5 glas

Vinpanelets bedømmelse
3 ud af 5 glas
Panelet udgøres af ansatte ved Folketidende

Panelets bedømmelse er derfor baseret på amatør vindrikkeres vurdering ved en vinsmagning

 

I den italienske vinregion Veneto ligger der et lille vinområde der hedder Soave.
Området er kendetegnet og kendt for sine hvide vine, som primært laves på druen Garganega, som nok ikke får den berømte klokke til at ringe hos ret mange herhjemme.

Faktisk har Garganega ligget stabilt på listen over de 10 mest beplantede hvidvins-druesorter i mange år, men det skyldes nok mere en bevidstløs overproduktion fra nogle store kooperativer som ved, at det er en højtydende plante med et potentielt stort udbytte.

Vender vi blikket fra kvantitet til kvalitet, så støder vi bl.a. på Cantina di Monteforte, som producerer Soave under de regler som DOC og DOCG klassifikationerne nu engang byder producenterne i forhold til alkoholprocent, område, høstudbytte mv.

I glasset fremstår vinen strågul, let gylden, med en grønlig kant. Duften er med det samme kraftig og emmer af moden frugt, citrus, pære, æble, honning og lidt eg fra fadet.
Vinen har en god fylde, er rund og fløjlsblød, med en naturlig frugtsødme fra den senthøstede Garganega-drue. Man forledes nemt til, at tro man har munden fyldt med en fadlagret oversøisk Chardonnay, og det er da også i den retning, en klassisk god Soave ofte kommer til udtryk.

Til forskel fra den ofte lidt fede og tunge oversøiske Chardonnay, fornemmer man dog i denne, og i Soave generelt, tydeligt mere grønne toner, i form af citrus og æble, lidt syre og en anelse bitter mandel i den i øvrigt, lange og vedholdende eftersmag, hvor der igen er noter fra lagringen på egefad.

Vinens naturlige og imødekommende frugtsødme gør den anvendelig som et tørt alternativ til velkomst. Den vil være perfekt til retter med laks, forskellig røget fisk, lyst kød, eller bløde neutrale oste som f.eks. brie.

Det er ikke en vin der må serveres for kold, så tag den gerne ud af køleskabet en halv til en hel time før servering, så kulden ikke bedøver vinens dejlige ukomplicerede frugt og fylde.
 

Vinen tildeles 3 ud af 5 vinglas   

Denne vin er sponsoreret af Sydhavsvine og kan her købes for 89, kr. for en flaske.
www.sydhavsvine.dk
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.