cookie-og-privatlivspolitik

FT Vinguide

La Casetta Ripasso
10. april 2013 kl. 06:28 Af Brian Guldbæk Gertsen

Annonce
FAKTA

La Casetta Ripasso (Valpolicella)
Italiensk vin fra Veneto
75cl, 14% vol
Årgang 2010
Forhandles hos www.sydhavsvine.dk

Brian Guldbæk Gertsens bedømmelse
4 ud af 5 glas

Vinpanelets bedømmelse
4 ud af 5 glas
Panelet udgøres af ansatte ved Folketidende

Panelets bedømmelse er derfor baseret på amatør vindrikkeres vurdering ved en vinsmagning

 

Det er måske ikke verdens bedste salgstrick at forsøge og sælge vin, hvor der på etiketten fremgår, at vinen er lavet af rester!

Til de italienske producenters held, er det nok de færreste danske forbrugere, som udover den italienske klang, har spekuleret nærmere over hvad ordet ”Ripasso” egentlig betyder.

Ripasso-navnet kommer af det italienske ord ”ripassare” som betyder at passere igen. Det er simpelthen rester (eller affald om man vil) fra produktionen af Amarone, der bliver anvendt.
Denne måde, hvor vinen ligger på skaller og kvas fra produktionen af Amarone, er med til at peppe nogle ofte ret jævne valpolicella-vine op, og give Ripassoen noget mere saft og kraft.
Vinbønderne i veneto er i hvert fald stolte af deres ”affald”, og det med rette, ikke mindst når vi kigger på Ripassoen ”La Casetta” fra Domini Veneti.

Belært af ovenstående var jeg ret hurtigt på jagt efter en oversættelse af ordet ”La Casetta” af frygt for hvad det så mon kunne betyde.
”Hytte” eller ”lille hus” var hvad jeg kunne researche mig frem til, og beroliget, men måske ikke så meget klogere, kunne jeg vende opmærksomheden mod indholdet i flasken.

Vinen har en dyb, dyb rubinrød farve med en blåviolet kant. Det er i øvrigt lidt sjovt, at farven på vinens kant fuldstændig matcher farven på etikettens bogstaver.
Den skal lige have lidt tid i glasset, men så får man også i både duft og smag serveret søde mørke kirsebær, svesker, krydderier, tørret frugt, chokolade og lidt solbær.

Den portvinsagtige, sødlige duftnote i vinen giver indtryk af, at ”La Casetta” er en af de Ripassoer, som har ligget på skaller og kvas fra produktionen af Recioto (Italiens svar på portvin) og ikke Amarone som det oftest er tilfældet.

I smagen fornemmer man også sødmen, men den er godt afbalanceret, og komplementeres af en god portion syre og en lidt grøn note.

”La Casetta” ripassoen har mere bid, og er langt mere elegant og kompleks end mange af sine navnefæller. Den har uden tvivl et fint lagringspotentiale, men er allerede nu meget harmonisk og imødekommende, med en lang og vedvarende eftersmag.

Det er en vin jeg vil foretrække at drikke til noget kraftig mad, gerne vildt, hvor det lidt søde kød vil komplementere vinen perfekt. Alternativt kunne det være en gryderet med chili, hvor sødmen i vinen giver modspil til den stærke mad.
 

Vinen tildeles 4 ud af 5 vinglas

Denne vin er sponsoreret af Sydhavsvine og kan her købes for 129, kr. for en flaske.
www.sydhavsvine.dk

Du kan bestille den online her
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.