cookie-og-privatlivspolitik

FT Vinguide

Trenza Zstrand
29. oktober 2013 kl. 06:47 Af Brian Guldbæk Gertsen

Annonce
FAKTA

Trenza Zstrand
Land: Spanien
Drue: 87% Shiraz, 8% Monastrell, 5% Cabernet Sauvignon
75 cl, 15% vol
Årgang: 2010
Forhandles hos: http://vinobenzon.dk/?q=node/19

Brian Guldbæk Gertsens bedømmelse
5 ud af 5 glas

Vinpanelets bedømmelse
4 ud af 5 glas
Panelet udgøres af ansatte ved Folketidende

Panelets bedømmelse er derfor baseret på amatør vindrikkeres vurdering ved en vinsmagning

 

Navnet Tofterup er nu dukket frem på flere bagsider af nyligt anmeldte vine, hvilket til dels udløser et let forfølgelsesvanvid, men også en del forventninger til kvalitet, der med navnet Tofterup som winemaker har været høj i tidligere vine med denne signatur.

I dette tilfælde nøjes navnet Tofterup ikke kun med at være winemaker, her er man også selv producent, hvilket bestemt ikke gør kvaliteten dårligere, tværtimod.

Trenza wines er et ”joint venture” mellem den tidligere omtalte David Tofterup og hans lillebror Jonas, som er lige så vin-gal som sin bror, men som blot har et par år færre på bagen i forhold til viden og erfaring.

Research viser, at brødrene via deres Bodega (ja selv om det kan give associationer til en lidt lurvet dansk beværtning, så er det faktisk det spanske navn for en vingård) producerer ganske få, men også ganske fremragende vine i et særdeles begrænset oplag.

Vine, som virkelig er et udtryk for deres ”frie leg”, hvor de helt på egen hånd, ejer, finansierer og producerer deres vine.  

Udseendet er… ja er den rubinrød? Den er i hvert fald så mørk, at det kræver superlativer for at beskrive dybden.

Den er faktisk næsten uigennemsigtig, ja så mørk, at jeg måtte ned i knæ og betragte den fra nogle alternative vinkler, nede fra og op, gennem lys, og med det ene øje lukket og det andet spilet godt op for at kunne konstatere at det var muligt at se gennem vinen.

Et ganske opsigtsvækkende optrin, der lokkede flere nysgerrige husstandsmedlemmer til, blot for at konkludere, at det ikke var den mest charmerende positur jeg havde indtaget.

Tilbage i en mere naturlig udgangsposition og uden at vække for stor opsigt, vender jeg mig nu mod vinens duft, hvilken bestemt matcher farvens intensitet og dybde.

Den meget varme og let alkoholiske duft, er fyldt med modne blommer, blåbær og sorte kirsebær.

Derudover fornemmes tydeligt chokolade og vanille.

Smagen er en sand eksplosion af indtryk, kombineret med en overraskende ungdommelig garvesyre og tannin, som var der tale om en umoden fadprøve.

Dette på trods af, at høståret siger 2007, hvilket vil sige, at vinen både har lagret på fad og flaske i en årrække.

Fadet har yderligere bidraget til kompleksiteten med noter af ristet eg, cigarkasse, chokolade og karamel, kombineret med specielt svesker og mørke kirsebær.

Det er en utrolig kompleks vin, der på en og samme tid formår at bibeholde den umiddelbare bløde imødekommende frugt og fedme fra fadet, samtidig med tilstedeværelsen af en pågående og udtørrende garvesyre.

Det er vel næsten unødvendigt at nævne, at eftersmagen er utrolig lang, vedholdende og kompleks.

En lidt irriterende vin hvor det er svært at sætte røde streger ved indholdet, dog vil jeg mene, at det ikke er en vin for alle.

Det er ikke en ”crowd pleaser”, og den vil uden tvivl skræmme mange væk, som ikke er ”let øvede og opefter” i vinens verden.

Vinen kan vel på trods af sin spanske herkomst bedst sammenlignes med en af vinene fra de helt store i Rhone-dalen.

Jeg er meget i tvivl om karakteren for vinen, der uden tvivl er berettiget til 4 glas.
Spørgsmålet er udelukkende om den skal have de 5 glas, som jeg ikke tidligere har uddelt.

Jeg må dog erkende, at vinen er en klasse bedre end nogle af de andre vine jeg har anmeldt til 4 glas, hvorfor jeg må give de 5 glas, mens jeg overvejer om jeg har givet for meget for tidligere anmeldte vine.

Vinens pris må udover kvalitet, også til en vis grad afspejle udbuddet, da der kun er produceret forsvindende få 3500 flasker, hvorfor det bliver 5 små glas, da dette også har indflydelse på prisen. 

Vinen tildeles 5 ud af 5 vinglas   

Denne vin er sponsoreret af Vino Benzon og kan her købes for 175, kr. for en flaske.
6 flasker i kasse for 875,- kr. (kampagne "betal for 5 flasker og få 6")
www.vinobenzon.dk
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.