cookie-og-privatlivspolitik
Elementfabrikken, der skal støbe de store tunnelelementer, er projektets store vandsluger. Skalamodellen her af fabrikken er placeret i Femern A/S' nye besøgscenter i det tidligere Danhotel i Rødbyhavn.

2

Billeder

Elementfabrikken, der skal støbe de store tunnelelementer, er projektets store vandsluger. Skalamodellen her af fabrikken er placeret i Femern A/S' nye besøgscenter i det tidligere Danhotel i Rødbyhavn.
Foto: Anders Knudsen

Femern

1.350.000 kubikmeter vand til tunnelbyggeri

Vand fra Maribo skal fodre kommende tunnelelementfabrik.
07. marts 2021 kl. 08:00 Af Peter Levinsen Hansen

FEMERN Når den kommende tunnelelementfabrik i Rødbyhavn skal støbe beton, skal der bruges masser af drikkevand. Mere præcist 1.350.000 kubikmeter over de otte og et halvt år, som er planlagt til Femern-projektet.

Under de nuværende tilladelser fra Lolland Kommune kan det kommende tunnelbyggeri trække 450.000 kubikmeter vand op af Lollands undergrund om året.

For at det kan lade sig gøre, er der blevet lavet et nyt kildefelt med tre grundvandsboringer i skoven Skåningshave ved Maribo. Herfra kan der maksimalt oppumpes 350.000 kubikmeter om året. Derudover kan Rødby Vandværk spæde de sidste 100.000 kubikmeter om året til. Selv om det lyder som store tal, bør man dog ikke være bekymret for at løbe tør for vand i vandhanen.

- Man forsøger altid at lave en balance. Sådan at vi ikke trækker mere vand op, end vi producerer. Men det er jo modeller, som er med til at sige, hvor meget vand tror vi bliver produceret 40 meter under jorden. Hvor meget løber af som afstrømning, hvor meget fordamper og alle de her ting, forklarer Merete Pedersen, ingeniør i Lolland Kommune.

Tilladelsen for at kunne udvinde vandet er givet for otte og et halvt år. Svarende til den tid, der er planlagt til Femern-projektet.

Annonce

- Derfor har vi også givet tilladelsen for de otte og et halvt år ude i Skåningshave-skoven. Skal man bruge vandet yderligere, bliver man nødt til at undersøge igen, om der er nogen påvirkninger af miljøet derude, forklarer Merete Pedersen, der refererer til planerne om at beholde elementfabrikken, efter tunnelen er færdig.

For at kunne transportere vandet ned til fabrikken er der anlagt en ny forsyningsledning fra Maribo Vandværk til Rødbys ledningsnet på cirka 12 kilometer, og derfra bliver det sendt til Rødbyhavn via eksisterende ledninger. Herudover er der også anlagt omkring 2,5 kilometer ledninger i Rødbyhavn til forsyning af tunnelområdet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: HENRIK TONNESEN

Lokalbanerne er også velfærd! 10. april 2021 kl. 19.49

AF: TOM AHLQVIST

Nedrivningstruede… 08. april 2021 kl. 13.33

AF: LINDA SOMMER

Respekt for Maribo domkirke 05. april 2021 kl. 16.43

AF: JOHN WENNERWALD

VM i Qatar 05. april 2021 kl. 09.32

Annonce

ANNONCE