Annonce
Femern

3F-medlemmer klar til Femern-job

Teamleder Rasmus Pedersen (til venstre) og formand Steffen Rasmussen, 3F Lolland, har meget arbejde at gøre ved Femern-byggeriet. Foto: Jan Knudsen

Selvom starten på Femern-byggeriet beskrives som bedre end forventet af 3F, så er der stadig meget arbejde for fagbevægelsen at gøre, lyder det.

For formand Steffen Rasmussen, 3F Lolland, er der fortsat en opgave i at få fortalt sine 62 andre lokalformandskolleger i Danmark om, hvor stort og omfangsrigt byggeriet af Femern Bælt-forbindelsen er allerede på nuværende tidspunkt.

Et infrastrukturprojekt, der kun vokser sig endnu større med langt flere arbejdere de kommende år.

- Vi har på Lolland-Falster fået forståelsen af, hvor stort det er, men det er ikke alle i resten af landet, der er kommet til den erkendelse, siger Steffen Rasmussen.

Han påpeger, at han og 3F meget gerne vil bidrage med arbejdskraft blandt 3F-medlemmer på projektet, og samtidig sikre, at danske løn- og arbejdsvilkår bliver overholdt blandt alle, der arbejder på projektet.

Derfor har 3F sammen med seks andre FH-fagforbund i BAT-Kartellet for godt et år siden etableret kontorlokaler på Strandholmsvej et stenkast fra tunnelbyen, FLC-Village, hvor de første fabriksarbejdere flyttede ind i august.

Her har 3F fire medarbejdere fast placeret. En teamleder, en faglig sekretær og to konsulenter.

- Vi er helt grundlæggende fysisk til stede ved projektet for at servicere vores medlemmer, forklarer teamleder Rasmus Pedersen.

Samtidig arbejder 3F også løbende på at lave overenskomstaftaler med de internationale konsortier.

- Vi siger til dem, at vi vil lave aftaler med jer, så vi sikrer, at danske regler bliver overholdt. Det er mit indtryk, at konsortierne har været knapt så vant til en så stærk fagbevægelse, som vi har i Danmark, siger Rasmus Pedersen.

Steffen Rasmussen minder i øvrigt om situationen for lidt over et år siden, hvor BAT-Kartellet var på vej i Arbejdsretten med Fehmarn Belt Contractors, FBC, og fagbevægelsen demonstrerede foran FBCs administrationsbygning.

- Det lykkedes at lave en glimrende overenskomst med FBC, hvilket også har medført overenskomst med FBCs underleverandører, konstaterer Steffen Rasmussen, der oplyser, at man nu er i dialog med Femern Link Contractors, FLC, der er medlem af DA.

Men selvom overenskomstaftaler er lavet, så er der ifølge Steffen Rasmussen og Rasmus Pedersen masser af arbejde at gøre i forbindelse med byggeprojektet.

- Vi har et ønske om at kunne få fri adgang til byggepladsen. Det er ikke lykkedes endnu med henvisning til sikkerhedshensyn. Men det undrer mig, fordi vi har erfaring med netop at være til stede på en byggeplads, siger Rasmus Pedersen, der peger på, at det naturligvis handler om muligheden for at tale med arbejderne på byggepladsen og samtidig tjekke løn- og arbejdsvilkår.

- Når vi får adgang til byggepladsen, så er der en, der følger med rundt. Det betyder, at vi ikke frit kan tale med arbejderne på pladsen, tilføjer han.

Steffen Rasmussen slår dermed fast, at 3F fortsat vil arbejde for at få fri adgang til byggepladsen.

Han peger desuden også på, at 3F har en ambition om at medvirke til, at så mange danskere som muligt kommer i arbejde på Femern-projektet.

- Vi har brugt mange år på at opkvalificere den danske arbejdsstyrke til at kunne tage arbejde på projektet, og vi er i tæt dialog med konsortierne om at levere arbejdskraft på danske vilkår, siger Steffen Rasmussen og tilføjer:

- Vi har senest leveret en liste med 70 navne og CV på ledige 3F-medlemmer fra Lolland-Falster, der kan tage job på tunnelelementfabrikken. Det er en blanding af faglærte og ufaglærte, siger han.

Rasmus Pedersen oplyser, at 3F i skrivende stund ikke hørt om medlemmer, der er blevet kontaktet med henblik på arbejde på fabrikken.

- Det er paradoksalt, når alle peger på, at arbejdsmarkedet skriger på arbejdskraft, at vi i 3F har ledige, der ikke kommer i arbejde på projektet, siger Steffen Rasmussen, der slår fast, at man i 3F ikke har noget imod, at arbejdere fra udlandet bliver ansat.

- Bare det sker på danske vilkår, slår han fast, mens Rasmus Pedersen tilføjer:

- Vi er naive, hvis vi på et af Europas største infrastrukturprojekter tror, at alt foregår på danske vilkår, siger han og understreger nødvendigheden af fagbevægelsens tilstedeværelse.

Han peger dog samtidig på, at starten på Femern-byggeriet er kommet bedre fra start, end han havde forventet.

- Hvis vi sammenligner med Metro-byggeriet i København, så er vi kommet godt fra start med hensyn til fornuftige aftaler om løn og arbejdsvilkår, siger Rasmus Pedersen og peger på, at fagbevægelsen løbende er i tæt dialog med konsortier og underentreprenører.

Steffen Rasmussen og Rasmus Pedersen glæder sig i øvrigt over udsigten til, at Femern A/S etablerer et fælles myndighedscenter ved Femern-projektet, der skal være med til at sikre trygge arbejdsvilkår og ordentlige forhold for de ansatte på byggeriet, og at anlægsarbejdet foregår inden for lovgivningens rammer.

- Det kan vi kun bifalde, lyder fra begge.

I øvrigt flytter fagbevægelsen ind i større lokaler ved Femern-byggepladsen om få uger.

- Vi opgraderer vores tilstedeværelse i takt med, at byggeriet tager fart og bliver mere omfattende, slår Steffen Rasmussen fast.

Steffen Rasmussen og Rasmus Pedersen foran beboelsesområdet ved Femern Bælt-byggeriet. Foto: Jan Knudsen
  • Teamleder Rasmus Pedersen (til venstre) og formand Steffen Rasmussen, 3F Lolland, har meget arbejde at gøre ved Femern-byggeriet. Foto: Jan Knudsen
  • Steffen Rasmussen og Rasmus Pedersen foran beboelsesområdet ved Femern Bælt-byggeriet. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Annonce
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem