Annonce
Femern

Arbejdstilsynet fortryder godkendelse af lange arbejdsdage på Femern Bælt

29. september 2020 var der demonstration foran Arbejdsretten i København. Retsmødet blev dog aflyst, fordi BAT-kartellet i sidste øjeblik blev enige om en overenskomst med konsortiet FBC. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Klage over fravigelse af fridøgnsregler er blevet hørt - Arbejdstilsynet genoptager sag om FBC.

FEMERN BÆLT Forleden var der højt humør hos 3F og BAT-kartellet. Arbejdstilsynet har nemlig trukket en godkendelse af arbejdstiderne hos Fehmarn Belt Contractors (FBC) tilbage.

- Vi klappede i hænderne! fortæller Bjarne Jensen, der er næstformand hos 3F Lolland og har forhandlet med FBC om arbejdstiderne.

Sagen handler om reglerne for fridøgn hos de ansatte, der arbejder på havet for FBC, blandt andet med at grave den rende, tunnelelementerne skal nedsænkes i.

FBC ønskede en ordning, hvor deres medarbejdere arbejdede 12 timer om dagen 28 dage i træk på havet afløst af 28 fridage i land.

Men det ville fagforeningen ikke acceptere, og striden var ved at ende i Arbejdsretten.

For i arbejdsmiljøloven står der, at man inden for hver periode på syv døgn skal have et ugentligt fridøgn.

Godkendt af tilsynet

Men Arbejdstilsynet havde godkendt, at de to hollandske firmaer Van Oord og Boskalis, der er partnere i FBC, kunne fravige reglerne, og på den baggrund enedes FBC og fagforeningerne om en overenskomst og en forsøgsordning.

Den indebærer, at medarbejderne arbejder 12 dage i træk, hvorefter de har to hviledage. Og at der undervejs i de 12 timer lange arbejdsdage er to timers betalt spisepause.

Den forsøgsordning blev ikke indgået med 3F's gode vilje, fortæller Bjarne Jensen.

Han var "helt klart" helst fri for den, men nu havde Arbejdstilsynet jo godkendt det andet, og så var det trods alt bedre, hvad parterne nu fik forhandlet sig frem til.

- Den aftale var lidt mere spiselig, bemærker han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sagen genoptaget

Forsøgsordningen ændrer derfor ikke på, at fagbevægelsen var utilfreds med Arbejdstilsynets godkendelse, og fagbevægelsen klagede derfor til Arbejdsmiljøklagenævnet.

Det nævn er for nylig kommet med et vink med en vognstang til Arbejdstilsynet: Tilsynet er blevet anmodet om at overveje at genoptage sagen af egen drift.

Den anmodning har Arbejdstilsynet valgt at følge. Genoptagelsen af sagen er resulteret i, at godkendelsen af, at FBC kan fravige reglerne om fridøgn, er trukket tilbage. Fravigelsen kan ikke længere godkendes, har Mattias Tesfaye (S), der er fungerende beskæftigelsesminister, orienteret Folketingets beskæftigelsesudvalg om.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Smart advokat

Forklaringen er, oplyser ministeren, at "tilsynet beklageligvis ikke har været tilstrækkelig opmærksom på den hidtidige praksis inden for arbejdsmiljøretten om forståelsen af begrebet "lønmodtagerorganisation" ved godkendelse af de to aftaler om fravigelse af fridøgnsreglerne".

Det lyder kryptisk, men Bjarne Jensen forklarer, at det handler om, at FBC ikke har meldt sig ind i en arbejdsgiverforening, men i stedet har valgt en advokat til at være deres arbejdsgiverforening.

- Og han har været rigtig smart og søgt om den her ordning, siger Bjarne Jensen og forklarer, at vejen til at få Arbejdstilsynets godkendelse gik via "samarbejdsudvalg" i Holland, hvor modellen med de 28 arbejdsdage er blevet godkendt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det var helt hen i vejret

Men samarbejdsudvalgene svarer ikke til det, man forstår ved samarbejdsudvalgene på store virksomheder i Danmark med medarbejdervalgte tillidsrepræsentanter.

- Det er personer, der er plantet i udvalget og har fået besked på, hvad de skulle sige. Da godkendelsen kom fra Arbejdstilsynet, bad vi om aktindsigt i, hvad der lå i det, og så kunne vi se, det var helt hen i vejret. Men FBC's advokat har sagt, at det er sammenligneligt med de danske samarbejdsudvalg og har fået Arbejdstilsynet til at forstå, det var det samme. Det er en kæmpe fejl af Arbejdstilsynet, at man ikke har været opmærksom på det, mener Bjarne Jensen.

Han fortæller, at fagbevægelsen har haft sine advokater til at se på sagen, og at fagbevægelsen på den baggrund har protesteret til både beskæftigelses- og transportministeren.

Derfor vækker Arbejdstilsynets nye afgørelse glæde hos 3F.

- Men det er grotesk, det skal tage så lang tid, synes Bjarne Jensen, som påpeger, at hele striden i sidste ende handler om medarbejdernes ve og vel.

- Når man kører mange arbejdsdage i træk, slider det rigtig hårdt på folk. Det nedbryder ens krop og psyke, siger han og henviser til rapporter udarbejdet i forbindelse med byggeriet af Storebæltsbroen og Øresundsforbindelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Regler sikrer kvaliteten

Det lokalt valgte folketingsmedlem Christian Juhl (EL) har tidligere engageret sig i spørgsmålet om arbejdsvilkårene for medarbejderne hos FBC og lægger ikke skjul på, at han er glad for Arbejdstilsynets nye syn på sagen.

- Det er jeg godt tilfreds med, for jo mere belastende arbejdet er, des flere skader vil der ske, siger han og påpeger, at det er hårdt fysisk arbejde under vanskelige forhold, hvorfor det er endnu vigtigere med fridøgn til at restituere.

Derfor undrer det ham også, at FBC har ønsket at blive fritaget for de danske regler.

- Hvorfor er det ikke en selvfølge for firmaerne? Jeg ved godt, at det handler om, at jo mere effektivt man kan lave arbejdet, des flere penge kan man tjene. Men reglerne er der for at beskytte de ansatte, og det medvirker til, at der ikke kommer forsinkelser, og at kvaliteten bliver holdt, for det hænger tæt, tæt sammen, siger han.

Derfor ærgrer det ham også ekstra meget, at det sker på et statsligt byggeri.

- De, der ønsker noget bygget, skal gøre det ordentligt, og det er en skærpende omstændighed, at staten er inde over, mener han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bør mane til eftertanke

Derfor håber Christian Juhl også, at Arbejdstilsynets nye afgørelse vil mane til eftertanke, både i ledelsen i konsortiet og i de enkelte selskaber - og hos Arbejdstilsynet.

- Arbejdstilsynet bør diskutere, hvordan det undgår at få sådan en påtale en anden gang, siger han.

Til 3F Lollands vurdering af, at de hollandske samarbejdsudvalg ikke er reelle samarbejdsudvalg, men besat med nikkedukker, siger han, at det er velkendt fra andre, mindre firmaer, men ikke normalt i firmaer af denne størrelse.

- Hvis ikke tillidsrepræsentanterne er valgt blandt og af de ansatte, hvordan skal de så kunne tale de ansattes sag? Så bliver de bare brugt som en buffer. Det er vigtigt, det er reelle valg, og at det er dem, der har de ansattes tillid, siger han.

Folketidende har forgæves forsøgt at få en kommentar fra FBC til, hvad den nye afgørelse fra Arbejdstilsynet vil komme til at betyde.

  • 29. september 2020 var der demonstration foran Arbejdsretten i København. Retsmødet blev dog aflyst, fordi BAT-kartellet i sidste øjeblik blev enige om en overenskomst med konsortiet FBC. Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Annonce
Annonce
Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket