cookie-og-privatlivspolitik
I den nye by til Femern-arbejderne, FLC Village, får beboerne deres egne værelser med toilet og bad. Sådan bør det også være for alle andre udenlandske arbejdere i Danmark, mener Enhedslistens lokalt valgte folketingsmedlem, Christian Juhl.
I den nye by til Femern-arbejderne, FLC Village, får beboerne deres egne værelser med toilet og bad. Sådan bør det også være for alle andre udenlandske arbejdere i Danmark, mener Enhedslistens lokalt valgte folketingsmedlem, Christian Juhl.
Foto: Claus Hansen

Femern

EL: Arbejdere skal bo ordentligt

Folketingsmedlem Christian Juhl presser på for at få gjort midlertidig lov permanent.
27. juni 2021 kl. 20:59 Af David Arnholm

LOLLAND Når udlændinge kommer til Danmark for at arbejde, skal de ikke bare have ordentlige løn- og arbejdsvilkår. De skal også bo under ordnede forhold.

I Rødbyhavn er arbejdet med at bygge FLC-Village med cirka 1.300 værelser så småt gået i gang, og her får arbejderne enkeltværelser med eget bad og toilet, møbler, internetforbindelse, støj- og lysdæmpning og vindue.

Men så gode forhold er det dog langt fra alle udenlandske arbejdere, der har. Det ved det lokale folketingsmedlem Christian Juhl (EL):

- Jeg har selv kørt rundt som fagforeningsmand de sidste 20 år og set på forhold i landbruget med østarbejdere, og det har bestemt ikke været noget kønt syn altid.

Men coronaen har ført til noget godt, mener han. Pandemien fik nemlig Folketinget til at vedtage tre særlove for arbejdsmarkedet. En om, at arbejdsgivere skal have lov at foretage coronatest. En anden om, at man som udenlandsk arbejder skal testes for at kunne komme ind i landet. Og en tredje med det eksplicitte navn "Lov om forebyggelse af smitte med covid-19, når arbejdsgivere stiller bolig til rådighed for ansatte".

Annonce

EL: Gør den permanent

Den lov skal sikre, at indkvarteringen har en ordentlig standard og pålægger kommunerne sammen med Arbejdstilsynet at føre tilsyn med boligerne. Og der er lagt op til, at lovens løbetid forlænges med fire måneder, men Christian Juhl arbejder for, at den bliver gjort permanent.

- Efter sommerferien er der møde med ministeren, og han er ikke afvisende over for, at vi kan få en permanent lov, siger Christian Juhl.

I et svar til Christian Juhl skrev beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) således for nylig:

"Spørgsmålet om et eventuelt permanent tilsyn med boligforhold, når arbejdsgivere stiller bolig til rådighed for sine ansatte, afventer arbejdet i den tvær­ministerielle arbejdsgruppe om sårbare udenlandske arbejdstagere, som er ved at undersøge dette initiativ nærmere. Hvordan et eventuelt permanent tilsyn med boligforhold skal håndteres, må afvente arbejdsgruppens anbefalinger."

Christian Juhl vil dog presse på for, at loven bliver skærpet.

Annonce

- Det er ikke særligt skarpe krav, der er. For eksempel kan man stadig godt være to personer i køjesenge. Men jeg mener, man som minimum skal have eget soveværelse og en standard, der ligner et hotel. De skal ikke bo i udhuse og skurvogne, siger Christian Juhl.


Hvem skal føre tilsyn?

Et spørgsmål i debatten om loven er, hvem der skal føre tilsyn med boligerne. Kommunernes Landsforening mener ikke, at det bør være kommunernes arbejde, men det mener Christian Juhl.

- Det er mest naturligt, det ligger i kommunerne, for de har tilsyn med, om andre boliger er egnet som menneskeboliger. Derfor kan de sagtens have den opgave, men det har de sikkert ikke kapacitet til, siger han og tilføjer, at kommunerne derfor må kompenseres, så de kan løse opgaven.

En anden anke fra Kommunernes Landsforening er, at kommunerne ikke mener, de har hjemmel til at udføre kontrollen.

- Det er ikke nemt, for boligen er ukrænkelig. Men derfor vil jeg gerne have gjort loven permanent, så myndighederne har ret til at gå ind at se boligerne efter i sømmene, siger han.

Annonce

I den midlertidige lov står der nemlig: "Kommunens tilsynsførende har uden retskendelse mod behørig legitimation adgang til de boliger og fællesrum, som en arbejdsgiver stiller til rådighed for sine ansatte, i det omfang det er påkrævet, for at kommunen kan føre tilsyn i henhold til stk. 1. Politiet yder om fornødent bistand hertil."

- Det vil uden tvivl gavne de store byggerier, vi har lokalt, hvis vi får sat en standard, siger han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

10 år siden 26. juli 2021 kl. 08.40

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

Annonce

ANNONCE