cookie-og-privatlivspolitik
Hovedscenen på Fehmarn Belt Days, der mandag blev afviklet som virtuel konference i Weissenhäuser Strand. Fra venstre er det Jan Philipp Albrecht, minister for energi, landbrug, miljø, natur og digitalisering i Slesvig-Holsten. Med på en skærm er det Daria Krivonos, direktør i Institut for fremtidsforskning. Nummer to fra højre er borgmester Holger Schou Rasmussen og yderst til højre er det moderator Linnea Riensberg.

2

Billeder

Hovedscenen på Fehmarn Belt Days, der mandag blev afviklet som virtuel konference i Weissenhäuser Strand. Fra venstre er det Jan Philipp Albrecht, minister for energi, landbrug, miljø, natur og digitalisering i Slesvig-Holsten. Med på en skærm er det Daria Krivonos, direktør i Institut for fremtidsforskning. Nummer to fra højre er borgmester Holger Schou Rasmussen og yderst til højre er det moderator Linnea Riensberg.
Foto: Fehmarn Belt Days

Femern

En fælles fremtid i fælles grænseregion

Femern Belt-regionen skal sammen skabe fremtiden, lød det på online-konferencen Fehmarn Belt Days 2021.
01. juni 2021 kl. 18:00 Af Jesper Bøgh

Mandag blev den femte udgave af konferencen Fehmarn Belt Days afviklet, hvor politikere, embedsmænd, eksperter og andre interessenter fra Tyskland, Danmark, Sverige og Norge deltog.

Fehmarn Belt Days, der blev aflyst sidste år, foregik som onlinekonference i Weissenhäuser Strand 2021 med 800 deltagere registreret online. Overskriften for konferencen var "Vores region, vores fremtid, stærkere sammen".

Det blev slået fast af blandt andre Daniel Günther ministerpræsidenten i Slesvig-Holsten, at Femern Bælt-regionen med Femern-forbindelsen nu bliver én region på tværs af landegrænser.

- Vi skal arbejde sammen om at skabe vækst i vores fælles region, slog han fast.


Tæt samarbejde

Det blev bekræftet af regionsrådsformand Heino Knudsen, Region Sjælland.

Annonce

- Vi skal i hele Femern Bælt-regionen udnytte de muligheder, der opstår, når Femern Bælt-forbindelsen åbner i 2029. For at det kan ske, skal vi arbejde meget tæt sammen i hele regionen, sagde han.

Også EU-kommissær, belgiske Adina Valean, åbnede konferencen med at påpege vigtigheden af Femern Bælt-forbindelsen set fra et EU-perspektiv.

- Det er et prioriteret infrastrukturprojekt i EU, der vil sikre en afgørende international transportkorridor fra Skandinavien til Sydeuropa. Forbindelsen vil også sikre, at mere transport bliver flyttet fra veje til skinner, slog hun fast.


En grøn korridor

Borgmester Holger Schou Rasmussen, Lolland Kommune, deltog i konferencens første paneldebat, der handlede om, hvordan Femern Bælt-regionen rykker tættere sammen frem mod 2029, hvor Femern Bælt-forbindelsen åbner.

- Min drøm er, at vi får skabt en grøn korridor mellem København og Hamborg. Vi er allerede i gang på Lolland, hvor vi vil levere grøn energi til Femern Bælt-forbindelsen, vores virksomheder og landbrug samtidig med, at vi vil vise verden, hvordan vi kan sikre en grøn bæredygtig region med blandt andet fokus på Power-To-X, slog han fast.

Annonce

Jan Philipp Albrecht, minister for energi, landbrug, miljø, natur og digitalisering i Slesvig-Holsten påpegede, at man på begge sider af Femern Bælt sammen skal takle de fælles udfordringer, der er omkring netop energi, natur og klima.

- Vi ser ind i en fremtid med udsigt til store ændringer, og hvis vi skal blive én samlet stærkt region, så skal vi også takle de fælles udfordringer, vi står overfor, sagde han.

Direktør Karin Beukel, Cirkular Food Technology, der er en nystartet virksomhed, der arbejder med cirkulær økonomi, påpegede, at politikerne skal sørge for at skabe rammerne for en cirkulær økonomi.

- Vi skal sammen finde ud af, hvordan vi stopper med at bruge klodens ressourcer mere end en gang om året ved at skabe en cirkulær måde at tænke fødevareproduktion på, sagde hun.


Covid-19-pandemien

Daria Krivonos, direktør i Institut for fremtidsforskning, slog fast, at Covid-19-pandemien har vist, at Femern Bælt-regionen endnu ikke er én samlet region.

Annonce

- Nu skal vi sikre, at vi får samarbejdet sat på skinner igen. Vi kan gøre meget sammen i regionen, hvis vi fokuserer på de ting, der forener os. Samtidig skal vi fokusere på de fælles mål, som vi kan identificere, slog hun fast.

Fokus bør ligge på, at vi også skal lære af hinanden, lød det fra direktør Andreas Dörich, uddannelsesinstitutionen OnCampus i Lübeck.

- Hvis vi i fremtiden skal skabe én fælles region, så skal vi også på uddannelsesområdet lære af hinanden på begge sider af bæltet. Min optimistiske drøm er, at vi kan være der om syv år tid, sagde han.

Alle fem paneldeltagere udtrykte en ambition om at gøre Femern Bælt-regionen til én fælles stærk region, og at der med Femern Bælt-forbindelsen nu er en unik mulighed for at sikre en grænseoverskridende region med grøn, bæredygtig vækst.

De kommende dage bringer Folketidende flere omtaler fra mandagens Fehmarn Belt Days 2021.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

Annonce

ANNONCE