cookie-og-privatlivspolitik
Sådan vil arbejdshavnen ved Femern Bælt forbindelsen komme til at se ud.
Sådan vil arbejdshavnen ved Femern Bælt forbindelsen komme til at se ud.
Foto: Computergrafik Femern A/S

Femern

Jubel over Femern-start på LF

Den politiske aftale om at Femern A/S skal sætte anlægsarbejdet på selve Femern Bælt-tunnelen i gang 1. januar booster optimismen i en vanskelig coronakrise.
25. april 2020 kl. 09:00 Af Jesper Bøgh

FEMERN BÆLT Fredagens nyhed om spaden sættes i jorden i forbindelsen med anlægsbyggeriet af Femern Bælt-projektet 1. januar 2021 får massiv betydning for Lolland-Falsters virksomheder og arbejdsmarked.

Sådan lyder vurderingerne fra en bred pallette af aktører i det lokale og regionale erhvervsliv.

- Det er et vigtigt skridt, at der nu sættes gang i byggeriet af Femern-forbindelsen, som vil få stor betydning for ikke bare Lolland-Falster men også resten af landet. Forbindelsen kommer til at give helt nye muligheder for både borgere og virksomheder, siger Kim Frimann, formand for DI Lolland-Falster, der peger på, at Danmark og resten af verden er på vej ind i en økonomisk krise.

- Derfor har vi behov for at kunne se lys for enden af tunnelen, som kan give optimisme for fremtiden og ikke mindst skabe aktivitet lokalt. Det sker nu med denne endegyldige igangsætning af byggeriet, siger han.

- I DI Lolland-Falster glæder vi os til at følge byggeriet, som vi efterhånden har talt om og ventet på i flere år. Mange virksomheder har i forbindelse med Femern Bælt byggeriet haft planer liggende i skuffen i mange år. Nu kan de planer tages frem, siger Kim Frimann, der vurderer, at der vil være medlemmer af Dansk Industri, der vil kunne se perspektiver i at se mod Lolland-Falster.

Annonce

- I det helt korte perspektiv med etableringen af tunnelfabrikken ved Rødbyhavn, i det mellemlang perspektiv under selve byggeperioden og i det lange perspektiv, hvor forbindelsen er åbnet, vil potentielle produktions- og rådgivningsvirksomheder vise interesse for ikke mindst erhvervsarealerne på Lolland-Falster, siger Kim Frimann.


Enorm betydning

Også direktør Mikkel Wesselhoff, Business Lolland-Falster, mener, at aftalen vil bringe stor aktivitet til Lolland-Falster.

- Corona-krisen har sat dæmper på en ellers optimistisk prognose for erhvervsudviklingen, men aftalen vidner om, at der stadigvæk er gang i hjulene. På den korte bane bringer aftalen stor aktivitet til lokalområdet, og projektet som helhed får enorm betydning for Europa, regionen og Danmark i almindelighed - og i særdeleshed Lolland-Falster, siger Mikkel Wesselhoff.

I den forbindelse forventer Business Lolland-Falster, at der for hver eneste direkte beskæftiget hos hovedentreprenørerne vil blive skabt endnu en ny arbejdsplads hos de virksomheder, der bliver underleverandører til projektet.

- Vi estimerer, at når byggeriet er på sit højeste, vil der arbejde 3.000 mennesker inde på selve byggepladsen og samtidig andre 3.000 mennesker udenfor med at servicere dem, fortæller direktøren.

Annonce

Han mener, at hele erhvervslivet vil få et boost gennem anlægsaktiviteterne.

- Business LF og vores samarbejdspartnere har været proaktive og fokuseret på at organisere os på en måde, der skaber optimale betingelser for virksomhederne. Det arbejder fortsætter ufortrødent. Det er en stor og kærkommen dag for Danmark og erhvervslivet på Lolland-Falster, slår Mikkel Wesselhoff fast.


En milepæl

Formanden for Femern Belt Development, borgmester Holger Schou Rasmussen (S) betegner forligspartiernes aftale som en milepæl for Femern-projektet.

- Med EU-Kommissionens nylige blåstempling af finansieringen af byggeriet er der nu trykket på startknappen for dette store anlægsbyggeri. Nu er det op til os i samarbejde med staten og regionen at få det optimale ud af projektet i anlægsfasen og at få skabt en ny dynamisk vækstregion med fokus på grøn omstilling, siger Holger Schou Rasmussen.

Direktør Stig Rømer Winther, Femern Belt Development kalder forligspartiernes aftale for et guldæg på et sølvfad.

Annonce

- Femern Belt Development får nu mulighed for sammen med de øvrige erhvervsfremmeaktører at sikre, at så mange lokale og regionale virksomheder som muligt bliver involveret i Femern Bælt-projektet. Det vil betyde, at de kan øge beskæftigelsen og genansætte nogle af de medarbejdere, de måske har været nødt til at afskedige på grund af corona-krisen, siger Stig Rømer Winther.

- Femern Belt Development har en række initiativer i gang, der skal styrke virksomhedernes muligheder for at komme med i anlægsfasen, og vi er klar til at præsentere erhvervslivet for vores tiltag om kort tid, tilføjer han.


Afledt positiv betydning

Jesper Toftebjerg Andersen, formand for Dansk Byggeri på Sjælland og Lolland-Falster, betegner aftalen som rigtig god.

- Det er noget, der er blevet talt om i mange år. Derfor er det meget glædeligt, at beslutningen er endegyldig. Jeg er helt sikker på, at det vil have en afledt positiv betydning for mange virksomheder på Lolland-Falster de kommende år, siger Jesper Toftebjerg Andersen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PAW HALLANDSON

Det skriger til himlen! 09. maj 2021 kl. 20.40

AF: LEIF A. JENSEN

Demokrat i Danmark! Hvor? 05. maj 2021 kl. 09.29

AF: JOHN WENNERWALD

Den 1. maj 02. maj 2021 kl. 22.18

AF: LARS RASMUSSEN

Solcellepark Grænge Åbent… 01. maj 2021 kl. 09.17

Annonce

ANNONCE