Annonce
Femern

Lokalt studiemiljø med i nyt DTU-udspil

Indtil videre har man ikke fundet et specifikt sted, hvor residential college skal ligge. Foto: Anders Knudsen

Oprettelse af lokalt residential college kan skaffe lokalt uddannede ingeniører til Femern-byggeriet. Håbet er at være i gang fra næste år, fortæller rektor for DTU.

RØDBY Planerne for residential college i Rødby er med i nyt udspil fra DTU.

Residential college er et samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Roskilde Universitet (RUC), Guldborgsund Kommune, Lolland Kommune samt det regionale og lokale erhvervsliv på Lolland-Falster og skal skabe nye muligheder for undervisning, forskning og erhverv.

- Hele residential college-ideen er noget, vi har besluttet at rulle ud i danske universiter-regi. Der vil være nogen, der åbner døren et eller andet sted og prøver at få etableret et samarbejde. Men når det er etableret, vil vi invitere de andre universiteter med til festen for at få et så spændende studiemiljø som muligt for at kunne tilbyde virksomheder og offentlige institutioner så mange kompetencer som muligt i det område, hvor vi prøver at lave et residential college, forklarer Anders Overgaard Bjarklev, der er rektor på DTU.

Det lokale residential college vil være tilknyttet Femern-projektet. Fra DTU's side er planen at kunne give studerende indenfor nogle af DTU's ingeniøruddannelser mulighed for at skrive speciale med udgangspunkt i projektet.

- Jeg håber, de første skridt kan tages i løbet af det kommende år. Og med første skridt taler vi om en håndfuld studerende. Vi har en ambition om, at det skal vokse sig større end de første skridt. Men skal vi have den volumen, vi drømmer om, hvor jeg ser for mig, at man har et halvt hundrede studerende, vil det kræve en del boliger og infrastruktur. Og det har vi ikke fuldstændigt endnu, fortæller Anders Overgaard Bjarklev.

- Men vi asfalterer lidt, mens vi kører, og håber at kunne få lavet nogle gode aftaler og finde nogle spændende projekter, som studerende kan tage. Og så få lavet nogle boliger til de første "pionerer", så vi kan komme i gang nu, fortsætter han.

Med residential college sigter man efter de studerende, som er i gang med den sidste del af deres uddannelse. Med den kontakt og de netværk, de studerende skaber under færdiggørelsen af deres speciale i residential college, er håbet også at kunne få de færdiguddannede ingeniører i arbejde lokalt.

- Lad os sige, at en studerende starter på Femern-projektet med sit projekt til sommer, så er vedkommende færdig til jul og er også færdiguddannet. Så har vi en færdiguddannet civil- eller diplomingeniør. Hvis han eller hun har gjort et godt stykke arbejde, og virksomheden er om sig, kan de være der med en ansættelseskontrakt inden, at vedkommende afleverer deres speciale hos os, og så være i arbejde i januar. Så det kan potentielt give højt uddannet arbejdskraft meget hurtigt. Og meget hurtigere, end hvis vi skulle starte helt fra bunden af. Der kigger vi på et tidsperspektiv på en syv-otte-ni år, og så er man jo færdig med Femern-forbindelsen, fortæller Anders Overgaard Bjarklev og fortsætter:

- Så vi skal rykke, og vi skal rykke hurtigt.

Residential college vil ikke kun være interessant for DTU under det nuværende Femern-projekt. Når projektet står færdigt, vil den kommende tunnelelementfabrik, der skal levere elementer til andre infrastrukturprojekter, fortsat kunne tiltrække nyuddannede ingeniører.

Udover planerne omkring Rødby har DTU i sit udspil også planer om residential colleges i Skive og på Bornholm samt oprettelse af et digital universitet og en ny læreruddannelse.

Med residential college-planerne vil der i første omgang være en håndfuld studerende tilknyttet Femern-projektet og dets virksomheder, men ambitionen er at nå op omkring 50, fortæller rektoren på DTU, Anders Overgaard Bjarklev. Foto: DTU
  • Indtil videre har man ikke fundet et specifikt sted, hvor residential college skal ligge. Foto: Anders Knudsen
  • Med residential college-planerne vil der i første omgang være en håndfuld studerende tilknyttet Femern-projektet og dets virksomheder, men ambitionen er at nå op omkring 50, fortæller rektoren på DTU, Anders Overgaard Bjarklev. Foto: DTU
Annonce
Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Annonce
Annonce
112

Hunde redder kvinde fra kraftig brand

112

Efter voldsomt overfald: Politiet kommer med nyt om 15-årig drengs tilstand

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Annonce
Annonce
112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen