cookie-og-privatlivspolitik
Indtil videre har man ikke fundet et specifikt sted, hvor residential college skal ligge.

2

Billeder

Indtil videre har man ikke fundet et specifikt sted, hvor residential college skal ligge.
Foto: Anders Knudsen

Femern

Lokalt studiemiljø med i nyt DTU-udspil

Oprettelse af lokalt residential college kan skaffe lokalt uddannede ingeniører til Femern-byggeriet. Håbet er at være i gang fra næste år, fortæller rektor for DTU.
07. december 2021 kl. 13:30 Af Peter Levinsen Hansen

RØDBY Planerne for residential college i Rødby er med i nyt udspil fra DTU.

Residential college er et samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Roskilde Universitet (RUC), Guldborgsund Kommune, Lolland Kommune samt det regionale og lokale erhvervsliv på Lolland-Falster og skal skabe nye muligheder for undervisning, forskning og erhverv.

- Hele residential college-ideen er noget, vi har besluttet at rulle ud i danske universiter-regi. Der vil være nogen, der åbner døren et eller andet sted og prøver at få etableret et samarbejde. Men når det er etableret, vil vi invitere de andre universiteter med til festen for at få et så spændende studiemiljø som muligt for at kunne tilbyde virksomheder og offentlige institutioner så mange kompetencer som muligt i det område, hvor vi prøver at lave et residential college, forklarer Anders Overgaard Bjarklev, der er rektor på DTU.

Det lokale residential college vil være tilknyttet Femern-projektet. Fra DTU's side er planen at kunne give studerende indenfor nogle af DTU's ingeniøruddannelser mulighed for at skrive speciale med udgangspunkt i projektet.

- Jeg håber, de første skridt kan tages i løbet af det kommende år. Og med første skridt taler vi om en håndfuld studerende. Vi har en ambition om, at det skal vokse sig større end de første skridt. Men skal vi have den volumen, vi drømmer om, hvor jeg ser for mig, at man har et halvt hundrede studerende, vil det kræve en del boliger og infrastruktur. Og det har vi ikke fuldstændigt endnu, fortæller Anders Overgaard Bjarklev.

Annonce

- Men vi asfalterer lidt, mens vi kører, og håber at kunne få lavet nogle gode aftaler og finde nogle spændende projekter, som studerende kan tage. Og så få lavet nogle boliger til de første "pionerer", så vi kan komme i gang nu, fortsætter han.

Med residential college sigter man efter de studerende, som er i gang med den sidste del af deres uddannelse. Med den kontakt og de netværk, de studerende skaber under færdiggørelsen af deres speciale i residential college, er håbet også at kunne få de færdiguddannede ingeniører i arbejde lokalt.

- Lad os sige, at en studerende starter på Femern-projektet med sit projekt til sommer, så er vedkommende færdig til jul og er også færdiguddannet. Så har vi en færdiguddannet civil- eller diplomingeniør. Hvis han eller hun har gjort et godt stykke arbejde, og virksomheden er om sig, kan de være der med en ansættelseskontrakt inden, at vedkommende afleverer deres speciale hos os, og så være i arbejde i januar. Så det kan potentielt give højt uddannet arbejdskraft meget hurtigt. Og meget hurtigere, end hvis vi skulle starte helt fra bunden af. Der kigger vi på et tidsperspektiv på en syv-otte-ni år, og så er man jo færdig med Femern-forbindelsen, fortæller Anders Overgaard Bjarklev og fortsætter:

- Så vi skal rykke, og vi skal rykke hurtigt.

Residential college vil ikke kun være interessant for DTU under det nuværende Femern-projekt. Når projektet står færdigt, vil den kommende tunnelelementfabrik, der skal levere elementer til andre infrastrukturprojekter, fortsat kunne tiltrække nyuddannede ingeniører.

Annonce

Udover planerne omkring Rødby har DTU i sit udspil også planer om residential colleges i Skive og på Bornholm samt oprettelse af et digital universitet og en ny læreruddannelse.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Vindmøller og Power-to-x anlæg 14. januar 2022 kl. 00.23

AF: PER HØYEM

Leo Christensen og Vindmøller 09. januar 2022 kl. 11.48

AF: PER THOMSEN

Aotocampere Stubbekøbing 23. december 2021 kl. 18.41

AF: PER HØYEM

Power-to-x- anlæg og Vindmøller 23. december 2021 kl. 15.16

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen 21. december 2021 kl. 19.39

AF: MARIA SCHOUW NIELSEN

Specialskolen Lolland - er… 18. december 2021 kl. 19.56

Annonce

ANNONCE