cookie-og-privatlivspolitik
I øjeblikket er det Fehmarn Belt Contractors, FBC, der er Rask Els primære kunde på Femern-projektet. Virksomheden har lavet installationsarbejdet i FBCs hovedkvarter i Rødbyhavn, og for nuværende er den primære opgave, at servicere FBCs elinstallationer offshore.

2

Billeder

I øjeblikket er det Fehmarn Belt Contractors, FBC, der er Rask Els primære kunde på Femern-projektet. Virksomheden har lavet installationsarbejdet i FBCs hovedkvarter i Rødbyhavn, og for nuværende er den primære opgave, at servicere FBCs elinstallationer offshore.
Foto: Anders Knudsen

Femern

Rask El løser opgaver offshore

Femern er for Rask El ApS en vigtig del af forretningen - men ikke alle æg er lagt i Femern-kurven.
05. juni 2021 kl. 21:02 Af Jesper Bøgh

Elinstallatør-firmaet Rask El APS med ejerne Søren Rask og Jacob Goldbeck i spidsen har løst og løser fortsat opgaver på Femern Bælt-projektet.

- Vi har blandt andet for Idébyg lavet elinstallationerne i bygherrecentret for Femern A/S, ligesom vi tidligere har løst opgaver for Femern A/S blandt andet på Strandholmen, fortæller Jacob Goldbeck.

Det skete i det samarbejde, Lolland-Falster Tecnical Contractors, LFTC, som Rask El indgik med Enelco og Aktiv El for en del år siden, som siden igen blev opløst.

- Idéen var god, men man kan sige, at vi var 10 år for tidligt på den, konstaterer Jacob Goldbeck.

I øjeblikket er det Fehmarn Belt Contractors, FBC, der er Rask Els primære kunde på Femern-projektet.

Annonce

- Vi har lavet installationsarbejdet i FBCs hovedkvarter i Rødbyhavn, og for nuværende er vores primær opgave at servicere FBCs elinstallationer offshore, fortæller Jacob Goldbeck.

Det gælder blandt andet servicering af installationer til brug for generatorer, sikkerhedssystemer og blandt andet Simson-gravemaskinen samt drift af skibene.

- Vi har uddannet fem mand til den specifikke opgave. Det handler om, at de skal have de nødvendige sikkerhedskurser i blandt andet søredning, fortæller Jacob Goldbeck.

- Det er vigtigt for FBC, at vi kan komme med meget kort varsel, så de ikke får driftstop af nævneværdig betydning. Med andre ord - det skal bare virke, tilføjer han.


Åbner måske muligheder

Det er en opgave, som Rask El ApS har løst for FBC siden december 2020.

Annonce

- Målet er, at vi løbende de kommende år fortsat løser den opgave for FBC. Det kan måske betyde, at vi også på et senere tidspunkt kan løse andre opgaver for konsortiet, vurderer Jacob Goldbeck.

Til gengæld har Rask El ikke opgaver for Femern Link Contractors, FLC.

- Vi er i dialog med FLC og har også registreret virksomheden hos FLC. Så også hos dem har vi lagt billet ind, hvis de skulle behov for os, siger han og tilføjer, at det er vigtigt for Rask El, at virksomhedens eksisterende lokale kunder bliver serviceret.

- Vi skal på ingen måde påtage os opgaver på Femern, som vil betyde, at vi ikke kan servicere vores kunder, slår Jacob Goldbeck fast.

Der er aktuelt cirka 60 medarbejdere beskæftiget i Rask EL ApS.

Annonce

- Det er syv-otte flere, end vi var for et halvt år siden, konstaterer han og erkender, at det er mere vanskeligt at rekruttere gode kvalificerede elektrikere.

- Der er ikke flere faglærte håndværkere at få, medmindre vi skal stjæle fra vores konkurrenter. Det har vi ikke interesse i, så derfor skal vi uddanne flere, og det prioriterer vi meget højt, konkluderer han.

Rask El har ifølge Jacob Goldbeck løbende otte-ni lærlinge ad gangen.

- Til sommer vil vi være 14 lærlinge, og det kommer formentlig også til at betyde, at vi om et-to år også vil være yderligere fem flere medarbejdere i virksomheden. Hvis vi altså kan få kvalificeret arbejdskraft, siger han.


Kontrolleret vækst

Men igen nævner han virksomhedens mantra.

Annonce

- Det skal være en kontrolleret vækst, så vi fortsat kan stå inde for kvaliteten, slår han fast.

Men netop med opgaverne på Femern Bælt-projektet, så er det også virksomhedens chance for at opkvalificere de kompetencer, der er i virksomheden.

- Vores branche bliver mere og mere specialiseret, så opgaverne på Femern kan også være med til at fremtidssikre virksomheden, der også vil kunne løse mange typer af specialiserede opgaver. Det vil være en fordel at have kompetencerne in house, vurderer Jacob Goldbeck.

Femern A/S har, som Folketidende tidligere har beskrevet, prækvalificeret fire store internationale konsortier til at konkurrere om opgaven med at udstyre Femern Bælt-tunnelen med avanceret teknologi og elektronik til 5,5 milliarder kroner.

Om to år ventes det, at arbejdet er så langt, at el-arbejde i tunnelen kan gå i gang. Og det arbejde er tidligere på året sendt i udbud.

Annonce

Det omfattende udbud stiller store krav til konsortierne dels inden for styresystemer og software, dels for de fysiske installationer i tunnelen. Styresystemerne og softwaren skal kunne overvåge og kontrollere de mange elektriske og mekaniske installationer i tunnelen og sikre en effektiv drift og vedligeholdelse.


Potentiel mindre rolle

Fire konsortier har kvalificeret sig til det videre forløb frem mod en endelig tildeling af opgaven.

De fire konsortier er ABB-Saipem - Braveco - Femern Technical Contractors og SICE-Cobra, hvor de to først nævnte har danske støtteenheder.

Jacob Goldbeck kan godt se Rask El spille en mindre rolle som underleverandør til det konsortium, der vinder udbuddet.

- Vi vil helt sikkert kunne løse mindre opgaver i den sammenhæng. Men jeg ser også perspektiver i en fremtidig servicering af tunnelen, når den er i drift. I den sammenhæng har vi viden og ekspertise, fordi vi i dag servicerer Guldborgsundtunnellen, vurderer Jacob Goldbeck, der dermed forude ser mange spændende opgaver for virksomheden.

- Det gælder både på Femern Bælt-projektet, men derudover har vi også andre opgaver som den nye Sundskole efter sommerferien samt i øjeblikket Rødby Varmeværk. I den sammenhæng har vi god succes med at servicere installationerne efter, at vi har været med til at bygge det. Så på den måde er vores entreprisedel en vækststang for serviceafdelingen, oplyser Jacob Goldbeck.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

EM i skyggen 13. juni 2021 kl. 23.00

AF: JOHN BRILL ENGKEBØLLE

Det frie valg 11. juni 2021 kl. 23.50

AF: TOM AHLQVIST

Venstre,s nedstigning fra… 10. juni 2021 kl. 14.17

AF: PAW HALLANDSON

Skat, hvor skal børnene være? 08. juni 2021 kl. 11.55

Annonce

ANNONCE