cookie-og-privatlivspolitik
En flåde under Nato-ledelse sørgede tidligere på året for at sprænge 42 kendte bomber i Femern Bælt. Nu kommer der tysk kritik af aktionen.
En flåde under Nato-ledelse sørgede tidligere på året for at sprænge 42 kendte bomber i Femern Bælt. Nu kommer der tysk kritik af aktionen.
Foto: Forsvaret

Femern

Tæller 18 døde marsvin efter minesprængninger

Den tyske miljøorganisation NABU kritiserer sommerens NATO-aktion i Femern Bælt.
01. december 2019 kl. 13:25 Af John Karlsen

FEMERN BÆLT Den tyske miljøorganisation NABU kritiserer nu i skarpe vendinger den bortsprængning af gamle miner, en flåde under NATO-ledelse gennemførte tidligere på året.

- I det aktuelle tidsrum er der kendskab til fund af 18 døde af dette strengt beskyttede havpattedyr, hedder det i en pressemeddelelse fra NABU.

Det var NATOs stående mineryddergruppe med blandt andet to danske marinefartøjer, der i sommer var i Femern Bælt for at bortsprænge 42 gamle bomber fra Anden Verdenskrig. Det var ammunition på bunden af bæltet, som man havde kendskab til i forvejen. Under aktionen blev der fundet yderligere fire, som skal sprænges væk på et senere tidspunkt.

Fra NABU hedder det, at 39 af minerne er sprængt i en del af Femern Bælt, der er særligt beskyttet. Det har ført til en skarp kritik, fordi de tyske miljømyndigheder ikke har været konsulteret på forhånd.

Aktionen har i Tyskland også vakt politisk kritik. Hver sprængning har ifølge NABU efterladt et fem meter stort og halvanden meter dybt krater i bæltets beskyttede rev - og dræbt alt levende i en omkreds på mellem 10 og 30 meter.

Annonce

Et af kritikpunkterne er, at sprængningerne er gennemført i august, fordi marsvinene har unger på det tidspunkt.

I forbindelse med den kommende udgravning til Femern Bælt-tunnelen er der ikke fundet gammel krigsammunition direkte i trasséet under de foreløbige undersøgelser.

- Og sker det, bliver det håndteret efter anvisning fra myndighederne, Søværmets Dykkertjeneste i Danmark og Kampfmittelräumdienst i Tyskland, siger kommunikationschef Tine Lund-Bretlau, Femern A/S.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Stressramte i Folketinget 18. april 2021 kl. 22.01

AF: TOM AHLQVIST

Venstre kan man stole på! 17. april 2021 kl. 15.44

AF: JOHN B. HANSEN

Pool Sommerhuse Marielyst 13. april 2021 kl. 23.44

AF: JOHN WENNERWALD

Radio Loud 11. april 2021 kl. 22.42

Annonce

ANNONCE