cookie-og-privatlivspolitik
Transportministeren har kaldt til pressemøde om Femern-forbindelsen.
Mens arbejdet er langt fremme, går det kanp så hurtigt i Tyskland. Billede: Udkigstårn ved Rødbyhavn, hvor arbejdet kan følges.
Foto: Anders Knudsen

Femern

Tyske landanlæg under tidspres

Det er planen at have de tyske landanlæg færdige samtidig med, at Femern Bælt-tunnelen åbner - Mangler endnu de endelige godkendelser.
17. november 2020 kl. 08:25 Af John Karlsen

Annonce

FEMERN BÆLT Mens udbygningen af den danske jernbane til den kommende Femern Bælt-tunnel er langt fremme, er der på den tyske side ikke slået så meget som et skinnesøm i på den 88 kilometer lange strækning mellem Lübeck og Puttgarden. Faktisk er der ikke opnået myndighedsgodkendelse til et eneste af de otte afsnit, jernbaneudbygningen er delt op i.

- Vi holder fast i den kendte tidsplan, siger talsmanden for Deutsche Bahn (DB), Peter Mantik, imidlertid til avisen Lübecker Nachrichten i forbindelse med, at selve tunnelbyggeriet nu med retsgyldig tysk godkendelse har udsigt til at kunne stå færdig om godt otte år.


Skal i gang om et år

I Lübecker Nachrichten slås det fast, at der ikke må gå meget galt, hvis jernbaneudbygningen og etablering af en ny tunnelforbindelse under Femernsund skal stå klar i 2029. Selve anlægsarbejdet skal i gang i 2021/22.

På et møde i det tyske Dialogforum i sidste uge havde DB lejlighed til at præsentere jernbaneudbygningens nuværende stade. Længst fremme i planlægning og myndighedsbehandling er den nordligste strækning - op mod tunnelen.

Her er ansøgningsmaterialet offentliggjort denne sommer, og fristen for at komme med indsigelser er udløbet. Peter Mantik kunne på mødet i Dialogforum fortælle, at der er indkommet knapt 250 klager.

Annonce

Der er også afleveret ansøgningsmateriale for strækningen omkring Oldenburg - men her er der endnu ikke igangsat nogen offentlig høring. I slutningen af året vil ansøgningsmateriale til yderligere tre af de otte afsnit blive afleveret.


Frygter samlet støj

Samtidig er forundersøgelserne til etablering af en sænketunnel under Femernsund blevet færdige. Det er dem, der udgør grundlaget for at lave en egentlig ansøgning hos myndighederne.

Nogle steder imødeses jernbaneudbygningen med stor skepsis, fordi togtrafikken via Femern Bælt-forbindelsen også vil give godstogstrafik - og dermed frygt for den larm, det kan medføre. Et særligt tema på tysk side er at få inddraget beregninger på den samlede støj de steder på strækningen, hvor den nye tosporede Femern Bælt-bane kommer til at ligge lige op ad motorvejen.

I kommunen på Fehmarn bestræber man sig på at opnå tilslutning til en samlet planlægning, når der på en gang skal bygges tunnel både ved bæltet og ved sundet ned mod fastlandet og udbygges både landevej og jernbane.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Vinterferie med familien 22. februar 2021 kl. 09.44

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Billetten til vores verden 21. februar 2021 kl. 12.54

AF: PER HØYEM

Granfeltsgård 18. februar 2021 kl. 14.31

AF: PAW HALLANDSON

Skanlux sommehusene på Marielyst 15. februar 2021 kl. 20.24

Annonce

ANNONCE