cookie-og-privatlivspolitik
Musiker og sangskriver Allan Olsen har udgivet over 20 albums og er desuden forfatter til selvbiografierne "Tilfældigt strejfet" og "Laksetrappen".
Musiker og sangskriver Allan Olsen har udgivet over 20 albums og er desuden forfatter til selvbiografierne "Tilfældigt strejfet" og "Laksetrappen".
Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Gossip

Allan Olsen fandt sin læseglæde på en rundrejse i Asien

Som 25-årig læste Allan Olsen "Tortilla Flat" på en ferie i Malaysia. Bogen åbnede hans øjne for litteratur.
21. juli 2019 kl. 10:00 Af Af Kristine Dam Johansen, Ritzau FOKUS

Annonce

Sanger og sangskriver Allan Olsen har spillet musik, siden han som 13-årig fik sin første guitar, men det var først som voksen, at han fandt glæden ved at læse bøger.

I dag er den 68-årige vendelbo selv forfatter til erindringsbøgerne "Tilfældigt strejfet" og "Laksetrappen" om sin barndom og voksenliv.

Hvad er den bedste bog, du har læst?

- "Vredens Druer" af John Steinbeck, fordi den som alt andet af Steinbeck bygger på et fundament af empati og indlevelse og er fantastisk velskrevet.

Hvilke bøger har haft størst betydning i dit liv?

- Det er Steinbeck igen. Bøger som "Dagdriverbanden" og "Tortilla Flat". Jeg begyndte først at læse bøger, da jeg var 25. Jeg fandt "Tortilla Flat", mens jeg bumlede rundt i Asien omkring 1980. I en secondhandbutik i Georgetown Penang (i Malaysia, red.) til en femmer. "Tortilla Flat" og Steinbeck brød min læsekode på en eftermiddag.

Er der en særlig bog, du husker fra din barndom?

- Jeg læste ikke som barn - som i aldrig - og spillede heller aldrig spil og kort eller den slags. Jeg sad aldrig stille længe nok og forbandt læseri med skolen, som jeg kun forbandt med en knude i maven.

Hvad giver det dig at læse bøger?

- Jeg søger hvert sekund i døgnet vinkler og stumper at skrive ud fra. Sange, ansigtsudtryk, vendinger, overskrifter - og også bøger. Ikke for at stjæle noget, men for at komme i et bestemt mode. Et mode, der kan kaste et eller andet af sig. Det er en erhvervsmæssig og ubevidst tilgang til det, der foregår omkring mig.

- Til gengæld hører jeg aldrig musik, for det har jeg hørt. Bob Dylan siger, at det eneste man skal, for at kunne skrive sine sange, er at læse John Steinbeck. Men jeg kan ikke adskille det at læse bøger fra andre indtryk.

Hvilke tre bøger kan du anbefale?

- Jeg kan ikke postulere nogen kulturradikal storhed og anbefale sjældne japanske eller kinesiske bogudgivelser. Men jeg kan anbefale alt, hvad Per Petterson har skrevet - blandt andet "Ud og stjæle heste" - og vidunderlige danske værker som "Det lykkelige Arabien" og Slavetrilogien ("Slavernes kyst", "Slavernes skibe" og "Slavernes øer", red.) af Thorkild Hansen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: BJARKE ROSENKILDE

Dansk Folkeparti synker stadig. 22. januar 2020 kl. 05.18

AF: FREDDI HANSEN

Varmeforsyning i spredt bebyggelse 20. januar 2020 kl. 15.29

AF: JOHN WENNERWALD

Au pair-ordningen til eftersyn 19. januar 2020 kl. 22.57

AF: BJARKE ROSENKILDE

DF's svanesang. 19. januar 2020 kl. 13.30

AF: LEIF A. JENSEN

Når der penge i at snakke… 19. januar 2020 kl. 00.37

AF: BJARKE ROSENKILDE

Den Konservative Khader og… 17. januar 2020 kl. 21.45

Annonce