Annonce
Bolig og livsstil

Anden er vendt tilbage til standup-rødderne: Jeg havde lyst til at være fri

Når Anders Matthesen ikke er på landevejen med sit standupshow, skriver han blandt andet på animationsfilmen "Ternet Ninja 2". Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

Efter sit jubilæumsshow har Anders Matthesen trukket stikket til de store scener og er draget på landevejen.

Det seneste år har noget ændret sig ved måden, Anders Matthesen laver standup på.

Efter at den garvede komiker i mange år har trukket publikum til landets største arenaer med stort anlagte shows fuld af gakkede kostumer, sange og lejlighedsvise gæsteoptrædener fra Stewart Stardust på sin Puch Maxi, har Anders Matthesen valgt at geare ned. Eller rettere sætte sig selv fri.

Han har sagt farvel til forkromede manuskripter, koreografi og lastbiler fyldt med udstyr og er i stedet draget på landevejen med et klassisk standupshow kaldet "Anden bringer ud".

Siden januar er han kørt ind i byer som Randers, Skælskør, Holbæk, Esbjerg, Greve, Kolding og Rønne for at optræde i forsamlingshuse, kulturcentre eller på det lokale teater.

I Harboøre har han stået på scenen i en gammel brugsforening foran 216 mennesker, og reglerne har været de samme hver gang.

Ikke mere konfetti, ikke flere lysshows, bare en mand og en mikrofon.

Back to basics.

- Siden jeg sidste år lavede mit 25-årsjubilæumsshow, som var meget koreograferet og derfor også fuldt af stress og bekymringer, har jeg haft lyst til at lave noget, som ikke krævede de store forpligtelser.

- Øvefasen på jubilæumsshowet var enormt lang, og det føltes, som om jeg i fem måneder havde gået til dans, spillet trommesoloer og fyret raketter af. Så jeg havde lyst til at være fri og lave et show, hvor jeg kunne ankomme i den T-shirt, jeg havde taget på, da jeg stod op.

- Det har været en måde at få lov til at slappe af og mærke nærværet fra publikum igen, fortæller Anders Matthesen.

På mange måder har landevejsturnéen mindet om dengang, Anders Matthesen i sine spæde standupdage tog rundt på klubber over hele landet for at optræde. Og så alligevel ikke, siger han.

- Da jeg først begyndte at tage rundt og lave standup, var det som et korstog. Nogle gange var publikum sure, og nogle gange kom de bare, fordi de havde set noget andet standup, og så skulle de lige have mig med. De slag skal jeg ikke kæmpe længere.

- I mine unge år var jeg også meget nervøs og anspændt, når jeg tog ud. Nogle gange kunne jeg ikke sove op til et show, fordi jeg tænkte: "Hvad skal jeg sige? Skal jeg prøve noget nyt materiale af?".

- Jeg var meget opsat på at udvikle min stil og finde nye idéer. Kunne jeg tage et Wendy-blad med, som jeg havde fundet i en DSB-kiosk? Kunne jeg skrive et digt om Esbjerg? På den front kan jeg heldigvis tage det meget mere roligt i dag, siger han.

En anden væsentlig forskel på dengang og nu er, at turnéerne er præget af færre gin og tonic efter showet - med dertilhørende tømmermænd.

Når Anders Matthesen i dag sætter sig i bilen og kører mod en ny by, er det for det meste med en lydbog på anlægget, og byturene er skiftet ud med en tur i Randers Regnskov eller Odense Zoo, hvis familien er med.

Anders Matthesen har også for længst droppet at ankomme tidligt før et show for at forsøge at afkode salen eller spekulere over, hvordan han vinder publikum over på sin side.

Faktisk går han helst ud og spiser før et show og bliver væk, indtil to minutter før han skal på.

- Jeg har det bedst med at vælte så nyfødt som muligt ind på scenen. Det var noget, jeg fandt ud af, da jeg i 2009 lavede "Anders Matthesen vender tilbage", som var en turné på 240 shows.

- Jeg var ofte lidt tømmermændsramt inden showet, så aftalen var, at de folk, jeg havde med, vækkede mig, når de satte Ice Cube med "When Will They Shoot" på i salen. Så havde jeg fire minutter til at stikke hovedet ind under en vandhane og så gå direkte på scenen.

- For mig er det ikke godt at være for mentalt til stede i noget, der ikke er begyndt endnu, for så kommer jeg til at forberede mig for meget på det.

Det blev Anders Matthesen for nylig bekræftet i, da han skulle optræde med "Anden bringer ud" på årets Smukfest i Skanderborg.

Han havde fået mulighed for at optage showet til tv foran 20-30.000 festivalgæster, og det fik hans hjerne til at skifte til planlægningsgearet.

I ugerne op til showet tog han på Comedy Zoo i København to gange for at teste sit materiale af. Han byttede om på rækkefølgen på sine jokes, købte hjemmeværnstøj som kostume og et myggenet som rekvisit.

- Jeg var så fokuseret på, hvordan det skulle blive. Jeg drak ingenting, tog armbøjninger hver dag og ventede bare på at lave det show, og så kom det slet ikke til at svare til mine forventninger.

- Jeg ræsede ud over stepperne, var færdig 30 minutter før tid og begyndte at træde vande. Folk var glade og syntes, det var sjovt, men alt det, jeg havde ønsket, showet skulle blive, blev det overhovedet ikke. Det er det, der sker for mig, når jeg forbereder mig for meget, siger han.

Anders Matthesen turnerer med "Anden bringer ud" frem til november.

  • Komiker Anders Matthesen
    Når Anders Matthesen ikke er på landevejen med sit standupshow, skriver han blandt andet på animationsfilmen "Ternet Ninja 2". Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Bil i brand på motorvejen

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan