Annonce
Bolig og livsstil

Birgitte Hjort fylder 40: Borgen har betydet alt

Birgitte Hjort Sørensen blev uddannet skuespiller i 2007 og landede nærmest direkte derefter på Det Ny Teaters opsætning af musicalen "Chicago". Det brede gennembrud kom i 2010 med DR-dramaet "Borgen" som journalisten Katrine Fønsmark.(Arkivfoto). Foto: Franne Voigt/Free

Søndag den 16. januar fylder Birgitte Hjort Sørensen 40 år, og det er ikke den eneste milepæl for skuespillerinden i 2022.

Hvad gør en glad?

Et simpelt, men paradoksalt lige så kompliceret spørgsmål, når noget udadtil ligner det ultimative, men indeni føles tomt.

Man må ud at gøre sig sine egne erfaringer, så man kan tage tøjlerne tilbage. Og det har Birgitte Hjort Sørensen i den grad gjort.

Den 16. januar fylder skuespillerinden 40 år.

- På en eller anden måde har jeg altid orienteret mig mod noget ældre, end jeg var. Så jeg føler egentlig, jeg kommer mere og mere i nærheden af det, jeg synes, jeg er, siger hun.

Birgitte Hjort Sørensen er opvokset i Birkerød som datter af to læger og troede, at hun også selv skulle den akademiske vej - indtil teatret trak i hende.

I gymnasiet var hun med i de klassiske skolekomedier, og efter studentereksamen tog hun på teateraftenskole som et afbræk fra bøgerne, men mærkede hvordan hun stortrivedes i det.

- Jeg er ud af en søskendeflok på tre, og der har jeg altid været sådan: "Hey, kig lige på mig!".

- Jeg troede, skuespillet måske handlede om, at jeg godt kunne lide opmærksomhed. Men fra første dag syntes jeg, det var lige så skægt at tumle rundt på gulvet med de andre som at stå på scenen.

Underviserne så hendes talent og opfordrede hende til at gøre det til en levevej.

Birgitte Hjort Sørensen kom ind på Statens Teaterskole i 2003 og mærkede med det samme, at den hjemlige følelse fortsatte.

- Jeg var god i skolen som barn, men havde sværere med det sociale, fordi jeg måske var lidt bedrevidende og irriterende. På teaterskolen syntes jeg, jeg blev meget klogere på at omfavne folk, som var anderledes end mig.

- Jeg kunne tidligere godt være sådan: Jeg har ret, I tager fejl. Men jeg har opdaget, at det har jeg ikke altid. Sandheden er næsten ikke til at definere, når man kommer med forskellige perspektiver.

- Jeg kan også se, efter jeg har fået børn, at det er vigtigt, at folk drager deres egne erfaringer og konklusioner.

Birgitte Hjort Sørensen blev uddannet skuespiller i 2007 og landede nærmest direkte derefter på Det Ny Teaters opsætning af musicalen "Chicago".

Det brede gennembrud kom i 2010 med DR-dramaet "Borgen" som journalisten Katrine Fønsmark.

En nøglerolle, som hun genoptager, når den længe ventede fjerde sæson får premiere på DR 13. februar og siden på streaminggiganten Netflix.

- Jeg tænkte i årene efter de første tre sæsoner, at jeg da også godt kunne tænke mig at blive set som noget andet end Katrine Fønsmark. Men det er virkelig ikke noget, jeg har noget imod at blive associeret med, siger hun.

- "Borgen" har betydet alt for mig. Og jeg har været rigtig heldig at lave mange forskellige ting og fået lov til at bevise - i hvert fald over for mig selv - at jeg kan alt muligt andet.

Katrine Fønsmark satte ikke blot Birgitte Hjort Sørensen på danmarkskortet, men også på verdenskortet.

Til afslutningen, da tredje sæson var i kassen, gav en af producenterne Birgitte Hjort Sørensen den udfordring at blive den første danske kvindelige skuespillerinde til at slå igennem i udlandet - Sidse Babett var der i øvrigt ikke den dag, bemærker Birgitte Hjort Sørensen med et grin.

- Men jeg kan huske, jeg tænkte: Det vil jeg sgu godt!.

Hun vidste, at det skulle realiseres, inden hun skulle have børn, for et liv på farten ville være uforeneligt med at have familie for hende, så hun skyndte sig afsted og lod den danske beskedenhed blive derhjemme.

- Spielberg ringer ikke af sig selv, så jeg vidste, at jeg skulle sige det, jeg gerne ville, højt. Og det blev jeg bestyrket i, fortæller hun.

- Jeg fik en agent i London og kunne næsten ikke få mig selv til at sige, at jeg gerne ville spille teater der. Det var grænseoverskridende, for jeg har været rimelig mærket af den danske jantelov. Men et år efter spillede jeg Shakespeare i West End.

Det blev begyndelsen på udlandseventyret.

- I starten fik jeg også tilbudt roller, fordi andre var sprunget fra. "Jessica Alba kunne ikke alligevel - kan du sidde på et fly til Bulgarien om tre dage?".

- Det er ikke, fordi jeg synes, jeg lavede noget dårligt, men jeg var ikke specielt kritisk med, hvad jeg sagde ja til, fordi det hele var nyt og spændende, fortæller Birgitte Hjort Sørensen.

Udlandseventyret kulminerede med fantasysuccesen "Game of Thrones", musicalkomedien "Pitch Perfect" og den Martin Scorsese- og Mick Jagger-skabte serie "Vinyl" for ej at forglemme Broadways ikoniske brædder.

Men euforien fortog sig. Hun var altid den fremmede, den nye eller gæsten, som var langt fra sine nærmeste.

- Den frihed, det gav mig ikke at være bundet, gav en stor ensomhed. Det koster mange kræfter hele tiden at være på: Hvor kommer du fra? Skal vi drikke en kaffe? En drink til?. Det gear udmattede mig, siger hun.

- Jeg tror heller ikke, det er tilfældigt, at der er nogle, der udvikler et misbrug. Jeg var selv meget i byen og fik et overforbrug af alkohol. Der er noget, der skal dæmpes i en. Den rastløshed, der kommer af at bo i en kuffert, fungerede i længden ikke for mig, erkender Birgitte Hjort Sørensen.

Samtidig knækkede karrierekurven også en anelse, og der var mindre gods i manuskripterne, der landede, selv om de så fede ud på papiret.

Det var højsommer. Hun sad oppe i sengen i sin lejlighed i New York, fordi der piskede mus ind, spiste pomfritter og slugte "Fraser" fra start til slut.

Så kom selvransagelsen. Hun var nødt til at tage tøjlerne tilbage.

- Jeg tænkte over, hvad der gjorde mig glad: "Jeg er nysgerrig og får et kick af at lære nyt. Så jeg kan videreuddanne mig". Den tanke var simpelthen så frisættende for mig, siger Birgitte Hjort Sørensen og tilføjer:

- Jeg kommer ikke til at sige, hvad det er, men jeg har lige tilmeldt mig et studie, som jeg er ret tændt på.

Så langt nåede Birgitte Hjort Sørensen ikke dengang, for da hun rejste hjem igen, lå der et opsigtsvækkende tilbud.

Hun blev spurgt om at komme til casting som tv-vært.

Noget, som hun førhen ville have nægtet, for det var da kun et træk, man tog, når man ikke længere kunne få job som skuespiller, tænkte hun.

Men nu var situationen rent faktisk den, at hun var arbejdsløs, så hun bed stoltheden i sig, tog til casting og endte som vært på DR's underholdningsprogram "Flashback".

- Jeg blev virkelig overrasket over, hvor krævende, udfordrende og sjovt det var. Så det var alligevel godt, jeg tog derhen - det var også der, jeg mødte min kæreste, siger hun med et smil.

Birgitte Hjort Sørensen danner par med tv-producenten Kristian Ladegaard Pedersen, som hun har to døtre med.

En skøn, skelsættende - og hård - oplevelse, der vender livet op og ned - formentlig som mange andre også erfarer, siger Birgitte Hjort Sørensen kortfattet.

Hun værner om sine nærmeste og sin families privatliv. Relationer overskygger alt og forankrer hende.

- Jeg har virkelig et solidt fundament under mig, som jeg ved, altid vil gribe mig. Og det synes jeg, jeg sætter pris på på en helt anden måde i dag. Fra at jeg har boet alle mulige steder i verden, er vi flyttet uden for byen nu.

- Jeg synes, jeg har nået meget, og jeg er kommet ned i et helt andet tempo. Men det var alligevel en brat tilvænning fra mega jetsetliv til barsel. Nu skal jeg prøve at forbinde de to verdener, siger hun med et smil.

Den 13. februar får fjerde sæson af "Borgen" premiere, og på den anden side venter nye udfordringer.

Ved siden af skuespillet synger Birgitte Hjort Sørensen, indtaler bøger og holder oplæsninger. Og så er hun også begyndt at holde foredrag. Blandt andet om rejsen fra "Borgen" til Hollywood tur-retur.

- Det er måske det, man opdager med alderen: Alting bevæger sig.

  • BIRGITTE_05082021_0378_SH
    Birgitte Hjort Sørensen blev uddannet skuespiller i 2007 og landede nærmest direkte derefter på Det Ny Teaters opsætning af musicalen "Chicago". Det brede gennembrud kom i 2010 med DR-dramaet "Borgen" som journalisten Katrine Fønsmark.(Arkivfoto). Foto: Franne Voigt/Free
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Kvinde dræbt af tog på Falster: Advarsel kom for sent

Guldborgsund

Lukker i protest: Ingen dialog, forståelse eller anerkendelse

Sport

NFH-profil ånder lettet op: Fjernet knude var godartet

Udland

Fragmenter af fugleinfluenza fundet i amerikansk komælk

Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lokal nyt

Uro i lokalt sygeplejeråd: Vil af med forkvinde

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Udland

Flere er kommet til skade under indspilning af ny Hollywoodfilm

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Indland

Over 100.000 danskere vil gøre noget godt for klimaet torsdag

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Annonce
Annonce
Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne