cookie-og-privatlivspolitik
Musikeren Carl Emil Petersen deltager i årets sæson af TV2-programmet "Toppen af poppen".
Musikeren Carl Emil Petersen deltager i årets sæson af TV2-programmet "Toppen af poppen".
Foto: Mikael Rieck/TV 2/Free

Gossip

Carl Emil Petersen: Jeg skriver om følelser man ikke tør fortælle om

Den unge sanger trækker ofte på sine egne følelser i sine sange, og det kan til tider være hårdt, siger han.
25. august 2019 kl. 21:00 Af Af Signe Julie Andersen, ritzau fokus

Annonce

Med sit lange, viltre hår og sine poetiske sangtekster tog han danskerne med storm, da han som frontmand i bandet Ulige Numre i 2011 brød igennem med hittet "København".

Søndag aften - otte år senere - var det så 29-årige Carl Emil Petersens tur til at sidde ved bordenden i TV2-programmet "Toppen af poppen", og undervejs i programmet fik han blandt andet lov til at høre den dansk-zambiske sangerinde Kwamie Liv fortolke netop gennembrudshittet, "København".

- Det var meget specielt. Kwamies version var en af dem, der virkelig rørte folk rundt om bordet. Det var min første sang, som jeg udgav, da jeg var 20 år gammel, fortæller han til Ritzau.

Modsat Carl Emil Petersen, som er født og opvokset i København, har Kwamie Liv i løbet af sin opvækst boet i Danmark, Zambia, Tyrkiet, Sverige, Sydafrika, Kenya og Irland.

- Hun gav sangen en anden betydning, fordi hun har boet så mange forskellige steder rundt om i verden og måske er en lidt mere rodløs pige.

- Sangen handler om at være vokset op ét sted og være formet af byen. Så hun gav "København" sin helt egen betydning, siger han.

Originalversionen af "København" kom i sin tid til at betyde meget for Carl Emil Petersen og Ulige Numre.

Singlen indbragte bandet flere priser og blev fulgt op af ep'en "Ulige Numre" og de to albummer "Nu til dags" og "Grand Prix", før bandet gik i opløsning i 2017.

Samme år udgav Carl Emil Petersen soloalbummet "Natradio".

Den unge sanger kalder det en speciel, men fin oplevelse at høre Kvamie Liv og de fem øvrige kunstnere fortolke hans sange.

- Det var en meget stor oplevelse. Det er jo sange, som jeg har tæt inde på livet, og nogle af dem har jeg spillet 300-400 gange. At høre et andet menneske stå og tage ordene i sin mund og lægge sine følelser i dem, det var ret vildt, siger han.

Netop det - at lægge følelser i tekster og ord - er noget, Carl Emil Petersen er kendt for.

Storbypoeten har høstet mange roser for sine finurlige ordspil og blev i 2015 hyldet som Årets Sangskriver ved Danish Music Awards.

- Jeg skriver om alt - også det, der er svært at tale om. Jeg tager de følelser, som man ikke tør fortælle om, ind en sang og pakker dem nogle gange ind i en anden karakter.

- Man behøver ikke at stå til regnskab for det, man synger i sine sange. Det er jo kunst på den måde, at man må finde på ting, så man kan sagtens synge en sang, som ikke er oplevet, men har elementer, som kommer indefra, siger han.

Selv om karaktererne i sangene nogle gange er opdigtede, bruger Carl Emil Petersen dog ofte sig selv i sangskrivningsprocessen, og det kan til tider føles tungt.

- Det kan godt være hårdt at grave ind i sig selv. Når man skriver sange, spørger man hele tiden sig selv: "Hvad føler du, hvordan har du det, er du vred, sur, ked af det, opstemt?".

Derfor har han nydt at få lov til at fortolke andres sange i "Toppen af poppen".

- Det er rigtig sjovt at oversætte nogle af de andre kunstneres numre, fordi det er noget andet end at skrive sin egen sang fra bunden. Det har været dejligt, at det ikke handlede om mig længere, siger han.

Foruden Carl Emil Petersen er Anders Blichfeldt, Cæcilie Norby, Chief 1, Medina, Teitur Lassen og Kwamie Liv deltagere i årets "Toppen af poppen".
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

God bedring til Prinsen 02. august 2020 kl. 21.26

AF: JOHN WENNERWALD

Forebyg højresvingsulykker 27. juli 2020 kl. 00.27

AF: STEFFEN BJØRNSGAARD BAGGER

Hvilke tal skal vurdere os 26. juli 2020 kl. 14.19

AF: FRANCOISE ANDERSEN

DIAMANTBRYLLUP 23. juli 2020 kl. 10.44

AF: MARTIN WOUTERS

sejlrende og rensning 21. juli 2020 kl. 20.58

AF: JOHN WENNERWALD

Kan pensionsalderen gå den… 20. juli 2020 kl. 11.28

Annonce