cookie-og-privatlivspolitik
Årets instruktør er Gustav Möller ved Robert-uddelingen i København, søndag 3 februar 2019. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Årets instruktør er Gustav Möller ved Robert-uddelingen i København, søndag 3 februar 2019. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Gossip

Den skyldige rydder bordet for Robert-priser

Søndag aften blev Robert Prisen uddelt i København. "Den Skyldige" blev den store vinder.
03. februar 2019 kl. 22:05

Annonce

Filmen "Den skyldige" vandt søndag aften prisen for årets danske spillefilm ved uddelingen af Robert Prisen 2019.

Men det var langt fra den eneste pris, holdet bag thrilleren kunne hente på scenen i Tivoli Hotel- og Kongrescenter, hvor uddelingen fandt sted. "Den skyldige" blev nemlig aftenens helt store vinder med hele syv priser.

Filmen var nomineret til ni priser ved søndagens prisuddeling, der anses som det danske svar på den amerikanske filmpris Oscar.

"Den skyldige" er instrueret af svenske Gustav Möller, der er uddannet fra Den Danske Filmskole i 2015. Han kunne også glæde sig over prisen for årets instruktør for filmen, der er hans spillefilmsdebut.

I filmen følger man politibetjenten Asger Holm, der har vagt på alarmcentralen og besvarer et opkald fra en kidnappet kvinde. Filmen har gjort sig særligt bemærket ved at foregå på en enkelt location.

Filmen fik også prisen for årets originale manuskript, årets sounddesigner og årets klipper, og samtidig kunne skuespillerinden Jessica Dinnage lade sig belønne med prisen for årets kvindelige birolle, selv om hun slet ikke optræder fysisk i filmen.

Hun spiller rollen som den kidnappede kvinde, og hun har således kun replikker men ingen scener i filmen.

Jakob Cedergren fik desuden prisen for årets mandlige hovedrolle i filmen.

Årets kvindelige hovedrolle kunne Katrine Greis-Rosenthal hente på scenen for sin rolle som Jakobe i "Lykke-Per".

Bille Augusts filmatisering af Henrik Pontoppidans roman var nomineret til hele 16 priser, men måtte nøjes med tre. Ud over prisen for årets kvindelige hovedrolle fik filmen også prisen for årets kostumier og scenograf.

Anders Matthesens "Ternet Ninja", der på lidt over en måned har solgt knap 720.000 billetter i biografen, blev også hyldet ved prisfesten.

Ud over statuetten for årets børne- og ungdomsfilm kunne holdet bag filmen også glæde sig over prisen for årets originale sang for "Skubber det sne" og årets adapterede manuskript.

På tv-seriefronten var det DR-dramaserien "Herrens Veje II", der havde mest succes. Den blev nemlig kåret til årets tv-serie, og samtidig kunne Ann Eleonora Jørgensen og Lars Mikkelsen hente statuetter for årets henholdsvis kvindelige og mandlige hovedrolle i en tv-serie. Sidste år vandt serien i de samme tre kategorier for sin første sæson.

Robert-prisen er blevet uddelt af Danmarks Film Akademi siden 1984. Aftenens uddeling var altså 35. gang.

Priserne uddeles efter afstemning blandt alle akademiets medlemmer. For at blive medlem er det et krav, at man arbejder i filmbranchen.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce