Annonce
Bolig og livsstil

Ditte og Louise vil gøre oprør mod aldersfascisme

Louise Mieritz og Ditte Hansen vil gerne gøre oprør mod aldersfacisme. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

I et samfund, hvor man hele tiden skal være lidt bedre, tyndere og mere perfekt, er der brug for oprør.

I årevis har skuespillerne Ditte Hansen og Louise Mieritz leveret komik i skikkelse af figurerne Ditte og Louise på både tv og de skrå brædder, og nu tager de springet til det store lærred i komediefilmen "Ditte & Louise".

Deres venskab kommer alvorligt på prøve, da Ditte udgiver sig for at være en mandlig skuespiller for at få en stor rolle i en film, og her bliver forskellen på at være en mand og en kvinde sidst i 40'erne sat på spidsen.

Det er noget, duoen fortæller, ligger dem meget på sinde, for det kan synes ubarmhjertigt at blive ældre som kvinde, og er man skuespillerinde, kan det ligefrem være enden på karrieren. Det har ikke bare betydning for skuespillerinderne men for, hvordan samfundet kigger på modne kvinder.

- Man taler jo meget om, hvor stor en indflydelse de forbilleder, man bliver præsenteret for, har på en. Og der mangler bare ældre kvindelige forbilleder, siger Ditte Hansen.

- For det første er to tredjedele af rollebesætningen i film mænd, og de kvinder, der så er, er yngre, ofte i 20'erne. Men når man ikke ser ældre eller modne kvinder på skærmen, så bliver det heller ikke noget, der er værd at efterstræbe, siger hun.

De kalder det aldersfascisme og noget, vi alle sammen har købt ind i. Det vil de gerne gøre oprør mod.

- Når man ikke sminker rynker og ikke tager et specielt lys på linsen, fordi man snart er 50, så er det et syn, folk sjældent bliver udsat for, siger Louise Mieritz, der selv er fyldt 47 år.

- I filmen "Ocean's 8" er det jo slående, hvordan hverken Sandra Bullock eller Cate Blanchett har nogen rynker. Det synes jeg, faktisk er pissetarveligt over for almindelige kvinder, siger hun.

Det er ikke, fordi Ditte Hansen og Louise Mieritz ikke er forfængelige. Men i kraft af deres arbejde, har de lært at give slip på perfektionismen.

- Vi har begge arbejdet med humor i en stor del af vores voksenliv, og der ligger altså i den en omfavnelse af alt det, der ikke er perfekt, og som ikke er poleret, så jeg tror, vi begge har en kærlighed til fejlene og er bevidste om, hvordan vi bruger dem, forklarer Ditte Hansen og tilføjer:

- Det er jo i kontroltabet, at humoren ofte ligger.

At lære at give slip og finde fred med sine fejl er en rejse, mener Louise Mieritz. Men hun håber, at hun sammen med Ditte Hansen kan sætte fokus på det til gavn for andre.

- Jeg taler også grimt til min krop og alle de her ting, vi også portrætterer i filmen. Det er vigtigt at sige, siger Louise Mieritz.

- Men det ville fandeme være fedt, hvis vi kunne være med til at sørge for, at de yngre generationer spilder mindre tid på at gå og hade sig selv. Og det gælder både for drenge og piger, siger hun.

Hvorfor det er så svært at stå frem med alle sine fejl og mangler, handler igen om en præmis, vi blindt har købt ind på, mener duoen.

- Som samfund kan vi ikke have svaghed og sårbarhed, og det er jeg enormt ked af. Jeg synes, at sårbarhed er at række ud efter andre, og det er et forsøg på en kontakt, som kan berige dit liv, siger Louise Mieritz.

- Vi hylder til gengæld styrke, robusthed og succes på en vild måde, så det er jo ikke spor mærkeligt, at man får stress allerede i gymnasiet. Men det er uhyggeligt, for det er en epidemi, siger hun.

Det er Ditte Hansen enig i.

- Det hele er vækst. Men vi er jo så meget andet. Men det må vi gemme, til vi skal pensioneres, og så har det ikke nogen værdi længere, for så er vi færdige. Folk skal hele tiden være dygtigere, men vi glemmer, at vi skal dø lige om lidt, siger hun.

Duoen vil hellere end gerne sparke til de forventninger og forestillinger, der er.

- Vi håber, vi kan sætte noget i gang, og at der så er andre, der følger trop. Men til at starte med, er det vigtigt at snakke om det, siger Ditte Hansen.

"Ditte & Louise" har premiere den 13. september.

  • Louise Mieritz, Ditte Hansen
    Louise Mieritz og Ditte Hansen vil gerne gøre oprør mod aldersfacisme. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Bil i brand på motorvejen

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem